новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

23 серпня – День Державного Прапора України: Це цікаво знати

Повідомляє ТерМедіа 23.08.2019 14:17

23 серпня – День Державного Прапора України: Це цікаво знати

Фото з мережі Інтернет

Щорічно 23 серпня, за добу до святкування Дня Незалежності, Україна відзначає День Державного Прапора. Дата була обрана в пам’ять про події 1991 року, коли в будівлю Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор.
 
Саме свято є відносно новим і було засновано Указом другого президента України Леоніда Кучми “Про День Державного Прапора України” від 23 серпня 2004 року. Встановлений він з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

Синьо-жовтий прапор: символічне значення кольорів

Державний прапор України затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Це прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (угорі) і жовтого (внизу) квітів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Відповідно до найпопулярнішого тлумачення колірної гами прапора, синя його смужка символізує ясне небо, а жовтий – золоті пшеничні ниви.

Деякі ж стверджують, що насправді кольору нашого прапора здавна символізують дві головні стихії природи – воду і вогонь. При цьому з релігійної точки зору жовтий (золотий) колір – уособлює Творця і в цілому Вищу духовність, а синій – все земне.

Історія державного прапора

Перша історична згадка про поєднання синього і жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі.

Золотий і синій кольори з XIV століття офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці кольори є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів. Поєднання символічних для країни квітів знаходимо і під час козацтва, особливо починаючи з XVIII століття.

Часто у запорожців були сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.
Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX століття. Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року.
Тоді Центральна Рада прийняла закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як прапор Української Народної Республіки.

Примітно, що до цих пір ведуться дискусії навколо того, яким чином розташовувалися кольору на прапорі УНР: блакитний вгорі і жовтий внизу, або навпаки – з жовтим вгорі. Вчені сходяться на тому, що не існує документів, якими в УНР затверджувався б саме “жовто-блакитний” порядок смуг. Тому цілком можливо, що використовувалися обидва варіанти прапора.

Чому український прапор пропонують перевернути

Правильна назва Державного прапора України – синьо-жовтий. Його кольори розташовані в такому порядку: вгорі – синій, внизу – жовтий.

У той же час, не всім подобається така послідовність розміщення кольорів, тому смуги державного прапора пропонують поміняти місцями. Цю ідею часто аргументують фен-шуєм і українською історією.

Прихильники ідеї “перевертання” прапора, зокрема, заявляють, що такий порядок кольорів – чи не основна причина нещасть України. Тому, за їхнім твердженням, для розквіту України потрібно тільки “перевернути” прапор.

Що стосується “історичного” аргументу, то, дійсно, порядок смуг на прапорі довгий час був невизначеним, тому використовували обидва варіанти. Однак, починаючи з 1848 року, поступово став переважати синьо-жовтий варіант, який, в кінцевому рахунку, і закріпили в XX столітті.


Опубліковано : 23.08.2019 14:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман