новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

5 технік вивчення слів для IELTS і не тільки

Повідомляє studway.com.ua 18.02.2020 14:17

5 технік вивчення слів для IELTS і не тільки

Фото з мережі Інтернет

Підготовка до IELTS – це тривалий процес, який міцно вкорінюється в житті на кілька місяців. Ми хочемо максимально урізноманітнити його, зробити динамічним і захопливим. Тому підібрали для тебе найдієвіші поради, додатки і лафхаки для ефективного запам’ятовування слів. Деякі з них ідеально підійдуть для групової підготовки. Так ти поєднаєш приємне з корисним: проведеш час із друзями і не помітиш, як вивчиш увесь той обсяг лексики для IELTS, який так довго лякав тебе.

1. Асоціації. У IELTS багато специфічної лексики. Надійний спосіб запам’ятати важкі для написання слова – це створити яскраві асоціації з ними. Простий приклад використання: слово «weather» схоже на українське слово «вітер», будуємо в голові пару «вітер» – «погода», назавжди запам’ятовуємо, що «weather» перекладається як «погода». Існують спеціальні довідники іноземних слів, у яких можна знайти різні мнемонічні прийоми (Мнемоніка – це сукупність технік для запам’ятовування інформації. – Ред.). Однак краще придумувати подібні асоціації самостійно, оскільки наші емоції дуже індивідуальні.

2. Для компанії. Ця техніка перегукується з попередньою, але має велику перевагу – вона ідеально підходить для підготовки до IELTS усією групою. Її суть полягає в тому, щоб зв’язати слова, які треба вивчити, в одну історію. Для цього напишіть ці слова на папірцях і складіть у мішок. Для різноманітності можна також додати слова з уже знайомих тем. Кожен по черзі витягує навмання слово і вплітає його в історію. Що кумедніші й абсурдніші вони будуть, то краще: мозок швидше запам’ятовує ту інформацію, яка має емоційне забарвлення. Тому несподівані повороти і яскраві події в сюжетах надовго закарбовуються в пам’яті.

3. Диктант на ніч. Візьми аркуш паперу, розділи його на дві колонки. У першій запиши іноземне слово, у другій – його переклад. Зігни аркуш навпіл так, щоб було видно лише одну колонку. Візьми інший аркуш і записуй іноземні слова, що відповідають перекладу. Не підглядай! Подивитися переклад можна тільки після того, як напишеш усі слова. Найважливіше: диктант проводь увечері перед сном. Доведено, що мозковий процес, який відповідає за переміщення інформації з короткочасної пам’яті в довготривалу, відбувається саме вночі, тому засвоєння матеріалу за такого підходу має бути кращим. Цю техніку також можна застосовувати в парі: просто попроси когось тебе перевірити. Це додасть елемент контролю і дисципліни.

4. Стікери. Ця техніка – суперваріант не тільки під час тривалої підготовки до IELTS, але й для сесії, коли іспитів багато, а часу обмаль. Єдине «але»: цей спосіб має сенс, тільки якщо почати завчасно. Купи кольорові квадратні блоки стікерів і запиши на них іноземні слова і фрази, які потрібно запам’ятати. Розвішай стікери по всій квартирі: на дверях, меблях, дзеркалах. Ходиш по квартирі – і вчиш слова.

Головна перевага стікерів у тому, що тобі не потрібно спеціально заглядати в зошит, щоб згадати забутий матеріал, – усі слова завжди будуть перед очима і запам’ятаються самі собою.

5. Об’єднуй. Найгірше, що ти можеш зробити, – це вчити слова безсистемно. Постарайся розбити всю лексику до IELTS на групи по 5 – 10 слів: за темою, граматичними ознаками – як завгодно. Головне – щоб ти розумів(-ла) цей зв’язок. Існує так званий ефект фон Ресторф, за яким людський мозок із групи об’єктів найкраще запам’ятовує ті, що виділяються найбільше. Використовуй цей ефект собі на користь: у групу слів однієї тематики підкинь «чужинця» – впиши слово із зовсім іншої теми. Наприклад, вивчаючи слова з теми «Транспорт», додай до них одне слово з теми «Частини тіла». Гарантуємо, у потрібний момент ти без зусиль його згадаєш.

groupsУсі ці техніки можна поєднувати з підготовкою до IELTS на курсах, застосовувати як по одній, так і всі паралельно для підсилення ефекту запам’ятовування. Головне – підходь до процесу вивчення творчо; не дратуйся і не поспішай – дай своєму мозку змогу розслабитися і зрозуміти нову інформацію. Полегшити запам’ятовування також допоможе визначення твого способу сприйняття: якщо ти аудіал – повторюй слова вголос, якщо візуал – використовуй картинки (кольорові стікери – однозначно твій спосіб!), якщо ж ти кінестетик – прописуй слова, жестикулюй і «показуй» нову лексику руками.

Додаткові корисні ресурси для підготовки до IELTS

  • IELTS Prep App – проста у користуванні програма, розроблена Британською Радою. Після проходження навчання ти можеш одразу зареєструватися на тест у цій програмі. Вона надає миттєвий доступ до безкоштовних тестів, вправ, квізів, за допомогою яких ти підтягнеш словниковий запас до потрібного рівня. Ти також зможеш відстежувати свій прогрес, щоб краще зрозуміти критерії оцінювання IELTS, що додасть впевненості під час складання реального іспиту.
  • IELTS Word Power – додаток із понад 100 завдань, розроблений Британською Радою саме для підготовки вокабуляра до IELTS із усіх тем: від бізнес-лексики до сучасних технологій.
  • IELTS Vocabulary Practice Tips – додаток, який дозволить розширити словниковий запас для складання IELTS. Для зручності слова розділені на 4 категорії, їх легко вивчати і керувати ними: ти можеш маркувати слова як «Нове слово», «Згадав(-ла) слово», «Не пам’ятаю слова».
  • IELTS Words Trainer – IELTSez – програма надає всю лексику, що потрібна для тесту: фразові дієслова, розмовні вирази та ідіоми. Слова легко засвоюються завдяки формату мініігор.
  • 5000+ IELTS Words – додаток пропонує до вивчення 5000 обов’язкових слів. Ти зможеш налаштувати розмір і колір шрифту для свого комфорту, а також зберігати цікаві слова у список «Улюблені».

Усі запропоновані нами техніки і ресурси – справді прості у користуванні й дієві, однак не забувай, що вони допоміжні. Якщо ти не будеш практикуватися у вживанні цих слів, то швидко їх забудеш. Активно використовуй їх у повсякденному житті, дивись фільми і читай книжки, описуй предмети навколо, ідучи вулицею, – тоді тобі не доведеться ламати голову над тим, як терміново зазубрити велетенські обсяги нової лексики.


Опубліковано : 18.02.2020 14:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман