новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Археологи знайшли найдавніший у світі малюнок

Повідомляє studway.com.ua 14.09.2018 14:17

Археологи знайшли найдавніший у світі малюнок

Фото з мережі Інтернет

Південноафриканські та французькі дослідники з університету Вітватерсранда виявили в печері Бломбос (Південно-Африканська республіка) малюнок, зроблений близько 75 тисяч років тому. Науковці вважають, що зображення на шматку мінералу – фрагмент складнішого рисунка.

На мінералі сілкріт розмірами 3,9×1,3×1,5 см були намальовані перехрещені лінії. Результати мікроскопічних і хімічних аналізів показали, що малюнки зробили охрою. На думку археологів, різке завершення ліній по краях каменю свідчить про те, що початковий рисунок був більшим і складнішим, але інші частини сілкріта не збереглися.

Вчені вважають, що артефакт був частиною жорна, на якому робили порошок з охри. Вони провели експеримент і виявили, що швидше за все лінії були зроблені загостреним шматочком охри завтовшки 1-3 мм.

Найдавніший малюнок

Попередні найдавніші малюнки, які ймовірно були зроблені неандертальцями, знайшли в печерах Іспанії. Їх вік – близько 66 тисяч років. Натомість вважалося, що люди сучасного типу почали малювати набагато пізніше – близько 42 тисяч років тому. Малюнки такого віку знаходили в печерах на індонезійському острові Сулавесі.

Печера Бломбос знаходиться на південному узбережжі ПАР у 300 км на схід від Кейптауна. Археологи припускають, що її періодично заселяли, а потім знову звідти йшли. У ній були знайдені кістяні інструменти, намистини з раковин, шматки охри з подряпинами на них, кістки людей і тварин.


Опубліковано : 14.09.2018 14:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман