новини ровесника

1
Шах і мат: жінка щодня пила віскі і прожила до 112 років

2
Не довезли до лікарні: чоловік загинув після укусу комахи

3
Тримав у таємниці: Дмитро Комаров одружився на партнерці з шоу «Танці з зірками» (Фото)

4
На хабарі спіймали викладача коледжу

5
+34 і потужні грози: прогноз погоди шокував навіть синоптиків

6
Сильні чоловіки теж плачуть: Володимир Кличко поділився трагічною новиною

7
Представник Зеленського розповів, як планують знижувати тарифи на комуналку

8
Як рятуватися від спеки влітку: чи можна їсти морозиво

9
Верховна Рада поповниться ще одним коміком: стало відомо ім'я

10
Серед фаворитів на окрузі з центром в Зборові першого зареєстрували Чайківського

Біла смерть? Чи насправді такий шкідливий цукор

Повідомляє patrioty.org.ua 12.04.2019 12:17

Біла смерть? Чи насправді такий шкідливий цукор

Фото з мережі Інтернет

Їсти багато солодкого дійсно шкідливо, але жахатись кожної цукерки — зовсім зайве.

"Старше покоління часто пригощає онуків чимось солоденьким, бо, на їхню думку, цукор потрібен для мозку. Водночас в Інтернеті можна знайти багато статей про те, що цукор — це біла смерть. Де ж тут правда?" - пише у своєму блозі Ольга Іваніщук, - передають Патріоти України.

"Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у своєму "Керівництві зі споживання цукрів для дітей та дорослих" рекомендує підтримувати знижений рівень споживання вільних цукрів протягом усього життя: 10% від загальної спожитої калорійності, в ідеалі — до 5%.
 
ЩО ТАКЕ ВІЛЬНІ ЦУКРИ І В ЧОМУ ЇХНЯ ШКОДА?
Вільні цукри — це всі типи цукрів у нашій їжі, що додаються до продуктів і страви у промислових чи домашніх умовах, а також ті, які в абсолютно натуральному вигляді містяться у меду, сиропах, фруктових соках.

До них відносяться, в першу чергу, моносахариди фруктоза і глюкоза — окремі молекули цукрів. Також до вільних цукрів зараховують сахарозу, тобто наш звичний столовий цукор. Саме на їх вживання розповсюджуються норми ВООЗ.

Чому? Бо такі цукри є так званими швидкими вуглеводами. А називають їх так, оскільки вони практично миттєво всмоктуються у кров, швидко і різко підвищуючи у ній рівень глюкози. Це своєю чергою змушує підшлункову залозу терміново виробляти гормон інсулін, що може спричинити передчасне відчуття голоду і бажання його втамувати солодким. Ви знову відчуваєте себе щасливим та сповненими сил — але недовго. Щойно швидка енергія буде доставлена у клітини, рівень глюкози знову опуститься.

Ви йдете їсти, потім вам знову хочеться підняти собі настрій… і все по колу. Наслідок надмірного вживання таких цукрів (особливо для тих, хто мало рухається та уникає спорту) — призведе до перевищення енергетичного балансу і може стати чинником проблем з надмірною вагою та супутніми неінфекційними захворюваннями, такими серйозними, як діабет 2 типу та іншими серцево-судинними захворюваннями.

ВІЛЬНІ ЦУКРИ: НЕ СУДІТЬ СУВОРО

Зі шкодою вільних цукрів все очевидно. Але давайте тепер поглянемо на них трохи з іншого боку. Зверніть увагу, що ВООЗ ніколи і в жодній своїй рекомендації не радить повністю відмовитись від вживання вільних цукрів (можете перевірити). Мова йде саме про зниження рівня споживання, яке у сучасної людини перевищило всі розумні межі.
Тобто — мова про міру, а не про відмову. Бо якщо тримати цукор "під замком" чи відмовлятися від нього одразу і назавжди — це може бути причиною нездорового тяжіння до солодкого і причиною постійних зривів.

Крім того, з оцими 10% чи тим більше 5% цукрів від загальної калорійності вживаних продуктів організм цілком здатен впоратись без шкоди для здоров’я — досліджень, які б доводили протилежне, немає.

Тому цукор не може бути "білою смертю". Просто перевищення норми вільних цукрів протягом тривалого періоду часу може призвести до вже згаданих хвороб. А далі уже зростає ризик передчасної смертності.
 
СПОЖИВАЙТЕ СВІДОМО
Хороша новина — рекомендовані ВООЗ обмеження не стосуються тих цукрів, що містяться в натуральному вигляді у фруктах, овочах та молоці (лактоза — молочний цукор). Тому почніть вживати більше фруктів та овочів.
Також додайте у свій раціон складні вуглеводи — крупи, бобові, овочі. Вони складаються із тисяч молекул глюкози, зв’язаних між собою — тому енергію ви однозначно із них отримаєте, але вони всмоктуватимуться у кров поступово, не спричиняючи стрибків інсуліну. Бо думка, що цукор потрібен для глюкози — хибна, адже наш організм може зробити глюкозу зі складних вуглеводів. А за потреби — навіть із жирів чи білка.
Тому жахатися ложки цукру — це занадто, а катувати себе суворими обмеженнями щодо солодощів — зайве. Водночас є велика проблема з тим, що якщо із цукром, цукерками та тістечками все зрозуміло, то з промисловими продуктами складніше.
 
На етикетках цукри можуть бути приховані під декількома десятками різних назв, і виробники не зобов’язані їх вказувати (на звороті часто можна прочитати лише загальну кількість вуглеводів). Приміром, в одній столовій ложці кетчупу може міститись близько 4 г цукру, тобто 1 чайна ложка.
Тому треба докласти усіх зусиль саме для свідомого споживання цукрів. Тобто — максимально обмежити промислово-оброблену продукцію із доданим цукром (від соусів до йогуртів), замість фруктових фрешів чи соків обирати цільний фрукт. Також слід пам’ятати, що доданий цукор є у майже всіх ресторанних стравах.

Тож не перевищуйте норму цукрів, а збільшіть свою фізичну активність і будьте здоровими!"


Опубліковано : 12.04.2019 12:17

Переглядів 91

Новини Бізнес Компаньйон

Погода
Погода у Тернополі

вологість:

тиск:

вітер:

Новини з тернопільщини