новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

«Це було захопливе видовище»: Що розповіли нардепи після консультації із Зеленським

Повідомляє tsn.ua 21.05.2019 21:17

«Це було захопливе видовище»: Що розповіли нардепи після консультації із Зеленським

Фото з мережі Інтернет

Президент України під час інавгураційної промови в стінах парламенту заявив, що розпускає Верховну Раду. Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань.

За результатами зустрічі було вирішено призначити дострокові вибори на липень цього року: 21 або 28 липня.

Як повідомили в прес-службі Володимира Зеленського, головний аргумент для розпуску - дуже низька довіра громадян до парламенту. Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції. Згодом представник команди президента Андрій Богдан заявив про можливе зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ.

Крім того, за словами Богдана, народні депутати за пропозиціями президента можуть ухвалити низку рішень, зокрема, до закону України про вибори, зменшивши прохідний бар'єр до 3%, скасувавши мажоритарну систему обрання і перейшовши на пропорційну партійну.

ТСН.ua зібрав головні тези із зустрічі з президентом.

"Радикальна партія"

"Стандарти прозорості і відкритості, які нам обіцяла нова влада, їх немає. Телефон забрали (Ляшко намагався зробити онлайн-трансляцію зустрічі, але його не пустила охорона – ред.) ніхто не захотів, щоб у прямому ефірі люди бачили ці консультації. Повірте мені, це було захопливе видовище, про яке ми колись обов'язково розкажемо", - заявив лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко.

За його словами, перше питання, яке обговорили із президентом, було питання звільнення заручників.

"Політики приходять і відходять, а про українців треба пам'ятати завжди", - додав він.

Блок Петра Порошенка

"Очевидно, що сьогодні новообраний президент хоче скористатися своєю високою довірою і розпустити парламент, щоб, користуючись цим рейтингом, сформувати нову владу. Але ми виборів не боїмося, ми до них готові тому, що кожен політик має бути готовим до виборів через день після закінчення попередніх", - сказала віце-спікер Ради Ірина Геращенко.

За її словами, ОБСЄ не рекомендує змінювати виборче законодавство за рік до виборів, а тим паче за декілька тижнів до них. Голова ЦВК також наголошує, що такі зміни не потрібно вносити зараз.

"В той же час згідно цих консультацій, є така ініціатива нового президента звернутися до Верховної Ради щодо проведення позачергової сесії, на якій провести такі зміни. І там всі фракції та політичні сили будуть визначати", - додала вона.

Геращенко зазначила, що команда Зеленського візьме у неї всі документи щодо українських політв'язнів.

Представник блоку Петра Порошенка "Солідарність" Артур Герасимов також прокоментував зустріч. "Блок Петра Порошенка "Солідарність" готовий до парламентських виборів і обов'язкого буде брати в них участь. Так, є порушення Конституції, але ми підемо на вибори", - сказав він.

"Народний фронт"

"Вчора він (президент Володимир Зеленський – ред.) приймав присягу, як гарант Конституції. Там чітко прописано, у статті 90 підстави для розпуску Верховної Ради. Я жодної підстави не вбачаю, тому я вважаю, що це більше політичне рішення", - уточнив Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

Депутати "Народного фронту" ухвалили рішення щодо участі у сумнівних дострокових виборах, "ніхто за крісла не тримається, ми готові відстоювати наші ідеї, які ми впроваджуємо від 2014 року".

"Відродження"

Представник партії "Відродження" Віталій Хомутиннік також висловився за дострокові вибори. "Фактично на цій зустрічі було підтверджено факт не існування коаліції. Партія "Відродження" з розумінням поставиться рішення президента щодо розпуску парламенту. Зі слів президента України, такий указ може бути виданий вже завтра і вибори будуть призначені на 21 липня цього року. Президент запропонував змінити закон про вибори народних депутатів і внести декілька правок: скасувати мажоритарну систему та знизити прохідний бар'єр до 3 %", - заявив він.

"Самопоміч"

"Президент запропонував те, що ми, як політична сила, пропонували протягом останніх років", - наголосив представник "Самопомочі" Олег Березюк.

За його словами, Зеленський запропонував зруйнувати мажоритарну систему. "Розмова була, з боку президента, дуже чітка і зрозуміла. Його цікавила думка кожної фракції щодо дострокових виборів і в якій формі це робити", - уточнив він.

"Батьківщина"

Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко після зустрічі лідерів фракцій заявила, що президент Володимир Зеленський має одразу дві правові підстави для розпуску парламенту.

За її словами, під час обговорення було дві думки. Частина лідерів фракцій висловилися, що дострокове припинення повноважень Ради є незаконним, серед них був і голова ВР Андрій Парубій.

Інша частина вважала це правовим та законним рішенням. "Не треба казати, що це політико-правове рішення або неправове", - заявила сама Тимошенко.

Вона зазначила, що рішення є правовим згідно з 106 статтею Конституції України, де президент має право припинити повноваження Верховної Ради, зокрема у тому випадку, якщо в ній немає коаліції.

"Намагаються трактувати, що ще кілька днів тому коаліція у Верховній Раді існувала, і тому треба мати 30 днів на те, щоб провести консультації. Це абсолютно хибний правовий підхід. Коаліція припинила існувати у ВР в той момент, коли остання третя фракція вийшла з коаліції. Це було 29 березня 2016-го року, останньою вийшла "Радикальна партія". Після того коаліції не існувало", - сказала Тимошенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що народні депутати України після консультацій із президентом Володимиром Зеленським назвали ймовірні дати проведення дострокових виборів до Верховної Ради.


Опубліковано : 21.05.2019 21:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман