новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Частина українців втратить субсидії вже у травні: хто під загрозою

Повідомляє Бізнес Компаньйон 18.04.2019 08:17

Частина українців втратить субсидії вже у травні: хто під загрозою

Фото з мережі Інтернет

"Уже в травні почнеться процес перепризначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Це пов'язано із закінченням опалювального сезону. Причому для трьох мільйонів домогосподарств перерахунок субсидії буде зроблено автоматично. Решті субсідіантам потрібно буде оновити заяву і декларацію про доходи", - пише у своєму матеріалі Сергій Курган.

"Зокрема, повторно з цими документами в травні в управління соцзахисту населення необхідно буде звернутися:

- Орендарям житла;
- Внутрішньо переміщеним особам;
- Сім'ям, яким субсидія була призначена не на всіх зареєстрованих, а на тих, хто фактично проживає в квартирі;
- Сім'ям, в яких є непрацюючі люди працездатного віку, якщо у них або відсутні доходи, або вони менші за мінімальну зарплату;
- Громадянам, у яких протягом року відбулися зміни в складі сім'ї.

У Міністерстві соціальної політики України заявили, що змінювати критерії для призначення житлових субсидій не планують. Тому істотного зменшення кількості субсідіантов в 2019-2020 роках не передбачається.

При цьому в міністерстві уточнили, що субсидії живими грошима для оплати житлово-комунальних послуг у березні отримали 3,4 млн домогосподарств, а загальна сума виплат склала 5,7 млрд гривень.

«Нинішня повна монетизація субсидій стала логічним продовженням системних кроків уряду щодо реформування сфери ЖКГ, енергетики та соціальної сфери, а також досягненню енергоефективності та енергонезалежності. Зекономлені завдяки ефективному споживанню ресурсів гроші залишатимуться у споживачів. І такий принцип буде працювати на постійній основі », - заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

За словами міністра, система монетизації діє без збоїв, і зараз напрацьовується інструментарій для контролю за реальною оплатою комунальних послуг монетизованими засобами.

Зокрема, в Кабміні анонсували чергові перевірки всіх субсідіантов в зв'язку з завершенням опалювального сезону. Представники соціальних служб будуть звертати увагу на заборгованість і неофіційні доходи. Якщо людина має додатковий дохід, але не платить вчасно за отримані комунальні послуги, він залишиться без субсидій. Також субсидій можуть позбавити тих, хто заборгував за комунальні послуги понад 340 гривень. В уряді повідомили, що перевірки будуть проводитися онлайн-методом і по квартирах інспектора поки ходити будуть.

А тим часом вже надходять тривожні сигнали про факти несплати за «комуналку» деякими субсідіантамі, які отримали державну допомогу грошима.

Як повідомив директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатин, за підсумками березня одержувачі монетизувати субсидії розрахувалися з КП «Київтеплоенерго» за послуги теплопостачання та гарячого водопостачання на 73%.

З оплатою води ситуація в столиці дещо гірше. За даними, опублікованими на сайті «Київводоканалу», тільки 62% одержувачів монетизованих субсидій розрахувалися з цим підприємством за березень.

Є проблеми і з оплатою газу. Наприклад, на кінець березня поточного року заборгованість побутових споживачів компанії «Вінницягаз збут» за використаний газ досягла 825 млн грн.

«Станом на 31 березня 2019 роки за спожитий в лютому газ розрахувалися 88,6% субсідіантов. Компанія з розумінням поставилася до затримок оплати за лютий в березні через перехідний етап до монетизації субсидії. Однак 11,4%, або 17,8 тисячі споживачів даної категорії все ж ризикують втратити державну допомогу через затримку розрахунку отриманими на руки грошима », - заявив директор« Вінніцагазсбит »Василь Сопільник.

Втім, не виключено що проблема із заборгованістю населення за комунальні послуги все ж буде вирішена найближчим часом. Як повідомив депутат Київської обласної ради Олександр Горган в ефірі програми «Коментарі» на телеканалі ZIK, за перший тиждень квітня люди активно почали погашати березневі нарахування і різко скоротили борг за всі попередні періоди на 6,2 млрд гривень.

Депутат зазначив, що за підсумками опалювального сезону, за станом на кінець березня, населення заборгувало майже 70 мільярдів гривень, і борг тільки зростав. Але останнім часом ситуація почала змінюватися.

«Абсолютно несподівано населення активно почало погашати борги за комунальні послуги. За минулий тиждень борг "Нафтогазу", який становив 62,4 мільярда гривень, скоротився на 10%. Люди, отримавши субсидії в грошовій формі на руки, почали оплачувати рахунки », - зазначив Горган.

Політик уточнив, що ці дані вказані в звіті НАК «Нафтогаз» з точною інформацією про те, хто і в якій області розраховується з боргами.

«У звіті розписано, хто і коли розрахувався з" Нафтогазом ", облгази і теплоенерго скоротили свої заборгованості», - підкреслив Горган.

Варто нагадати, що, за словами Андрія Реви, якщо ви отримуєте субсидію і у вас виникла заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг, поки ви її не погасите, державна допомога на наступний термін просто не буде призначена ".


Опубліковано : 18.04.2019 08:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман