новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Дискусія у Тернополі: хто продасть свою землю?

Повідомляє Ровесник 24.06.2017 12:35

Дискусія у Тернополі: хто продасть свою землю?

Фото Ровесник

На Тернопольщині дискусія на земельну тему відбулась в форматі круглого столу, що був організований Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України ДОРАДА.

Як відзначив Андрій Галяс, директор проекту «Розвиток полуничних кооперативів», фермери, що задіяні в довгострокових проектах, таких як ягідництво та садівництво, не готові вкладати кошти, якщо не мають «довгої» землі. «Вони не будуть інвестувати, якщо не впевнені, що зможуть розпоряджатися землею і завтра та післязавтра, адже ягідництво і садівництво передбачають досить довгий процес вирощування. Зокрема, для полуниці один цикл займає 4 роки, для малини – 8, сади ж взагалі потребують від 15-ти до 20- ти, -пояснює він. - Тим часом саме цей сектор сільського господарства створює дуже багато робочих місць, є дуже перспективним і вигідним». На його думку відповідь на питання – чи потрібен ринок землі є безальтернативною – безперечно, що він потрібен. «Лише не треба вводити його бездумно, даючи можливість скуповувати землю будь-кому і у великих кількостях для майбутнього перепродажу», - підкреслив експерт.

Ще одна ключова теза в контексті земельної реформи - забезпечення використання землі за призначенням та із перспективною на майбутнє. «І зрозуміло, що свою власну землю ніхто не виснажуватиме, не «захімлюватиме», як кажуть в народі, не вбиватиме заради викачування грошей по максимуму», - переконаний Андрій Строєвус, власник земельного паю із Збаразького району.

Лілія Чорна, спеціаліст-землевпорядник 1-ї категорії Золотопотіцької (Бучацький район) селищної ради упевнена, що запуск ринку землі справить позитивний ефект на рівень добробути сільських громад: «В разі офіційного дозволу на продаж сільськогосподарських земель дохід зможуть отримати і селяни, і держава, бо ж при купівлі-продажу буде сплачуватися державне мито. При цьому новий власник буде змушений вже добре думати про раціональне використання, про завтрашній день, адже він зробив капіталовкладення», - підкреслила вона. Лілія Чорна нагадує, що селяни є власниками паїв, але в умовах мораторію не можуть розпорядитися нею і при цьому значна їх частина вже за станом здоров’я не здатні її обробляти, тож здають в оренду.

В Україні діє мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Під дією мораторію перебуває 27 млн. га землі, що належить майже 7 млн громадян.


Опубліковано : 24.06.2017 12:35

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман