новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Дітям з особливими потребами організували доступ до якісної освіти

Повідомляє invak.info 10.03.2018 12:04

Дітям з особливими потребами організували доступ до якісної освіти

Фото ЗіК

На базі Кременецької ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст. відбувся «круглий стіл» асистентів вчителів, практичних психологів і логопедів, які здійснюють корекційну діяльність в інклюзивному класі на тему «Професійна діяльність асистента вчителя. Команда індивідуального супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої освіти району» за участі методиста з інклюзивної освіти Тернопільського ОКІППО Гоцко Галини Іванівни.

У роботі «круглого столу» взяли участь головний спеціаліст відділу освіти Кременецької РДА Шевчук Людмила Василівна, методист РМК з корекційної освіти Систалюк Тетяна Ярославівна, завідувачка районною ПМПК Мельник Діана Петрівна, заступник директора з навчально-виховної роботи Кременецької ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст. Вербіцька Марія Марківна, практичний психолог ОЗ Горинська ЗОШ І-ІІІ ст. та його філії Тимець Оксана Миколаївна, голова громадської організації «Товариство дітей-інвалідів та їх батьків «Зоря надії» Андрощук Алла Миколаївна, практичні психологи, логопеди, асистенти вчителів закладів загальної середньої освіти району, де запроваджено інклюзивне навчання з 01 вересня 2017 року.

«Круглий стіл» організований з метою обговорення нової нормативно-правової бази організації інклюзивного навчання та його методичного забезпечення, завдання асистента вчителя в інклюзивному класі, функції учасників психолого-педагогічної команди індивідуального супроводу, проблеми в проведенні додаткових корекційних занять вчителями-дефектологами та психологами, роль інклюзивно-ресурсного центру в наданні психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами за місцем проживання тощо.

Забезпечення права на якісну світу дітей з особливими освітніми потребами зумовлює необхідність розширення мережі закладів загальної середньої та дошкільної освіти з інклюзивним навчанням. На даний час відкрито 12 інклюзивних класів у семи закладах загальної середньої освіти району (Кременецька ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст.,ОЗ Горинська ЗОШ І-ІІІ ст. та його філії, Дунаївська ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Героя України О.Капіноса, Староолексинецька ЗОШ І-ІІІ ст., Розтоцька ЗОШ І-ІІ ст., Жолобівська ЗОШ І-ІІ ст., Підлісецька ЗОШ І-ІІ ст.), в яких навчаються 16 учнів з особливими освітніми потребами. У штати даних закладів введено 12 асистентів вчителя (6 ставок), додатково введено 1,5 ставки практичного психолога. На проведення корекційно-розвиткових занять з дітьми та придбання корекційного обладнання виділено кошти з державної субвенції у розмірі 150 тис.грн.

У районі заплановано до 1 вересня 2018 року відкрити Інклюзивно-ресурсний центр для надання комплексної оцінки розвитку дитини, психолого-педагогічної допомоги та забезпечення кваліфікованого супроводу дітям з особливими потребами. Відділом освіти вивчається питання відкриття інклюзивних груп у дошкільних освітніх закладах, зокрема ДНЗ с.Кімната та ДНЗ с.Шпиколоси.

Учасники «круглого столу» мали змогу отримати відповіді на запитання, поділитися власним досвідом роботи, почути перспективи інклюзії надалі.


Опубліковано : 10.03.2018 12:04

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман