новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

До уваги тернополянок у Польщі: діє клуб українських жінок

Повідомляє Наш вибір Тетяна РОДНЄНКОВА 03.07.2017 18:15

До уваги тернополянок у Польщі: діє клуб українських жінок

Фото facebook-сторінки Клубу Українських Жінок

Клуб українських жінок став невід’ємною частиною Українського дому у Варшаві. У неділю до Клубу приходять жінки й дівчата, щоб спільно провести час та навчитися чомусь новому. Це і зустрічі, і різноманітні майстер-класи, і екскурсії, а також багатогодинні тренінги й курси професійного розвитку.

На початках свого існування клуб мав фінансову підтримку, а вже понад півтора року функціонує завдяки волонтерам і людям доброї волі, які присвячують час, щоб поділитися своїми вміннями з іншими. Наприклад, якщо хтось вміє в’язати, любить у такий спосіб проводити свій вільний час, приходить до клубу і готовий безкоштовно навчити інших жінок, то наступного разу може навчитися, наприклад, техніки декупаж уже від когось іншого. Ідея «жінки допомагають жінкам» особливо цінна в мігрантському середовищі, адже за кордоном жінки і дівчата часто перебувають без підтримки родини, близьких і друзів, тому така форма інтеграції і взаємної допомоги найбільш дієва. Так у клубі проводилися перукарські та кулінарні майстер-класи, а також заняття з танців, в’язання, декупажу, писанкарства, петриківського розпису та інших видів рукоділля.

У клубі протягом останніх трьох років жінки мають можливість не лише здобувати нові навички, а й реалізувати себе у творчості: співати в жіночому хорі, організовувати літературні вечори, екскурсії та різноманітні благочинні заходи. Учасниці Клубу українських жінок взяли участь у кількох ярмарках, організованих в Українському домі, та долучилися до міських акцій, наприклад Ночі музеїв у Варшаві.

Цього року Клуб став платформою не лише інтеграції та промування української культури в Польщі, а й середовищем професійного та особистісного розвитку учасниць. Дякуючи співпраці професіоналів із різних галузей у клубі організовано тренінги на теми: як ставити перед собою цілі та їх досягати, як віднайти й підтримувати мотивацію; що є продовженням Академії жінок-менеджерів, організованої в рамках клубу. В планах діяльності – нові тренінги для жінок на тему написання резюме та мотиваційного листа, просування в професійних соціальних мережах (наприклад, LinkedIn), будування стежки кар’єри й методи пошуку омріяної роботи, створення власного бізнесу.

Клуб українських жінок запрошує всіх бажаючих долучитися до розвитку Програми професійного розвитку, яка складається з тренінгів, майстер-класів, коучінг-сесій та різноманітних нетворкінг-подій. Програма об’єднує жінок, які прагнуть знайти і розвинути свої професійні компетенції, зміцнити свою позицію на ринку праці, створити й успішно вести власну справу чи реалізувати цікаву ідею, але не знають, з чого почати. Програма діє на засадах взаємної допомоги та підтримки. Якщо ви є тренером, коучем, маєте власний бізнес і хочете поділитися досвідом, запропонувати тренінг для учасниць клубу, майстер-клас або організувати цікаву подію, напишіть на адресу kuk@naszwybor.org.pl.

За три роки існування клубу його відвідало близько двох тисяч жінок різного віку, більшість із них – українки. На момент написання статті сторінка Клубу українських жінок у мережі Фейсбук мала 2100 вподобань та понад дві тисячі підписників. Клуб прагне розвивати свої можливості в напрямку інформаційної діяльності, тому на його сторінці в соціальній мережі Фейсбук ви можете знайти інформацію про допомогу, яку можуть отримати жінки у випадках насильства в сім`ї, у місці праці, в ситуаціях дискримінації та нетолерантності через стать чи походження

Жінки-мігрантки особливо піддаються різним проявам насильства – як фізичного, так і психічного. Погане знання мови й законів країни, в якій вони живуть, тиск із боку сім’ї або відсутність підтримки родичів, залежність від партнера або чоловіка, часто попередній негативний досвід чи навіть досвід насильства роблять жінку-іноземку особливо незахищеною. Перенесення чи неправильна інтерпретація культурних кодів та зразків поведінки в новому середовищі чужої країни заважає жінці встановлювати власну межу психічного чи емоційного комфорту. Саме тому Клуб українських жінок планує в майбутньому організовувати тренінги на цю тему. Проводитимуть їх тренерки клубу Тетяна Роднєнкова та Алла Маєвська, які пройшли спеціальне навчання з цієї тематики в проекті «Визнач межу», організоване фондом «Фемінотека». Наступний тренінг для жінок «Визнач межу» відбудеться 1 липня в Українському домі. Тематика його стосується визначення своїх власних кордонів, гендерних стереотипів, різних правових питань протидії насильству стосовно жінок у місці праці. Участь у тренінгу безкоштовна. Записи за адресою: ua.seminary@gmail.com або номером телефону +48 517 34 64 26.

Тетяна РОДНЄНКОВА
Фото з facebook-сторінки Клубу Українських Жінок


Опубліковано : 03.07.2017 18:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман