новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Галина Кушнір: За одного нелегала штраф - 111 тисяч

Повідомляє pogliad.ua 16.05.2018 09:15

Галина Кушнір: За одного нелегала штраф - 111 тисяч

Фото з мережі Інтернет

Якщо у роботодавця знайдуть неоформленого працівника, то це загрожує величезним штрафом. 

Відверто кажучи, сьогодні економічна ситуація в державі вкрай негативна. Підприємці, особливо малі, перебувають на межі виживання. Саме тому часто вони не оформляють найманих працівників, щоб зменшити фіскальне навантаження. З іншого боку, держава намагається виявляти такі порушення. Що загрожує таким роботодавцям та які права мають обидві сторони, розповідала заступник начальника управління Держпраці в Чернівецькій області Галина Кушнір.

Чому зростають штрафні санкції

- У трудовому законодавстві відбулися досить суттєві зміни. Чого саме вони стосуються?

- Змінився порядок здійснення контролю за підприємствами, установами, організаціями з питань трудового законодавства. Було ухвалено новий порядок здійснення контролю, змінилася навіть назва наших заходів – відтепер вони називаються інспекційні відвідування, з’явилися службові посвідчення особливого зразка в інспекторів. Копії цих службових посвідчень розміщено на сайті Держпраці України і кожен роботодавець, коли до нього приходить інспектор і демонструє посвідчення, може звірити фотографію та номер посвідчення. Бо траплялося, коли до роботодавців приходили псевдоінспектори і хотіли скористатися становищем. Наші фінансові санкції посилилися, Служба працює нині в іншому режимі. І шахраї використовували це, представляючись інспекторами праці, відповідно, вимагаючи якісь послуги чи матеріальні вигоди.

Коли роботодавець бере найманого працівника без оформлення, він одразу наражається на небезпеку

Також змінилося саме здійснення контролю – як ми повинні реагувати на звернення громадян, які контрольні заходи здійснювати, на яких підставах, в  які терміни тощо.

- Знаю, що значно зросли штрафні санкції, особливо щодо тих роботодавців, в яких працюють неналежно оформлені працівники. Оскільки мораторій на перевірки скасовано, скільки таких випадків було виявлено?

- Чому зростають штрафні санкції? Бо вони залежать від розміру мінімальної заробітної плати. Якщо 2016 року головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області накладали штраф, керуючись розміром мінімальної зарплати 1450 гривень, то з 1 січня 2017-го – 3200 гривень. А з першого січня 2018 року вже 3723 гривні. Обіцяють 4100 гривень, а далі навіть 5 тисяч гривень. Відповідно зростає розмір штрафних санкцій.

Зараз, наприклад, за одного «нелегала» - неналежно оформленого працівника – штрафна санкція сягає 30 мінімальних зарплат. Це - 111 тисяч 690 гривень.

Сьогодні виявили 92 людини, які працювали за цивільно-правовими угодами

- А чи така чимала штрафна санкція не може вбити цього малого підприємця? Бо маючи одного-двох найманих неоформлених працівників сплатити 200 тисяч штрафу – це вартість усього бізнесу?

- Тому ми і звертаємося до роботодавців, що не варто так ризикувати. Бо якщо є порушення, то ми не маємо жодних підстав не накладати штрафних санкцій. А роботодавець може зробити вибір – або тримати нелегальних працівників, або працювати спокійно і в правовому полі.

- Чи немає якогось першого попередження для роботодавців, щоб вони за найкоротший час усунули усі порушення без накладання величезного штрафу?

- Фахівці Держпраці проводять масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців. І зараз ми про це говоримо, постійно попереджаємо про відповідальність і радимо не ризикувати. Згідно з новими правилами, інспектор Держпраці має право проаналізувати матеріали Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби тощо. І прийшовши на підприємство, здійснити роз’яснювальну роботу – про необхідність дотримання законодавства, інакше будуть накладені штрафні санкції за результатами заходів контролю. Це передбачено відповідною Постановою Кабміну.

Водночас роботодавець самостійно може звернутися до Управління Держпраці, аби інспектори відомства відвідали його підприємство й здійснили інспекційне відвідування. І якщо там навіть знайдуть порушення, то керівника чи установу не будуть притягати до відповідальності. Але щодо нелегалів ця норма діяти не буде. Бо жоден керівник не прийде і не попросить перевірити роботу підприємства, де працюють «нелегали». Такі перевірки стосуються певних бухгалтерських питань, ведення документації тощо.

- Скільки випадків з моменту скасування мораторію на перевірки було виявлено?

- Мораторій було скасовано з 23 лютого і сьогодні ми виявили 92 людини, які працювали за цивільно-правовими угодами, які мають ознаки трудових (неправильно оформлені трудові відносини). А 17 людей працювали без належного оформлення (контрольні заходи здійснені за зверненнями громадян, на підставі даних ДФС тощо). І відповідно, ці роботодавці отримали значні штрафні санкції. Один із них сплатив понад 500 тисяч гривень (за 5 нелегальних працівників), інший навіть більше 670 тисяч гривень штрафу (за 6 нелегальних працівників).

Хочу наголосити, якщо роботодавець, на підприємство котрого із інспекційним відвідуванням прийшли головні державні інспектори Держпраці, не допускає їх до здійснення заходу, то штраф за таку дію сягатиме ста мінімальних заробітних плат –  372 тисячі гривень.

Стажування неможливе без офіційного оформлення

- Про права і захист найманих працівників зрозуміло, які права і захист мають роботодавці? Як їм захиститися від недобросовісних найманих працівників?

- Коли роботодавець бере найманого працівника без оформлення, він одразу наражається на небезпеку. Він хоче в чомусь зекономити, а з іншого боку, така людина може щось вкрасти та втекти, або взагалі не вийти на роботу без жодної причини. І куди йому в такому разі звертатися, якщо цей працівник не був офіційно оформлений?

- А щодо офіційно оформлених?

- Якщо роботодавець не впевнений в людині, то може взяти її на роботу за трудовим договором на місяць чи на інший короткий часовий термін. Законодавством передбачено короткий термін дії такого договору.

- А щодо стажування?

- Стажування також неможливе без офіційного оформлення. Бо роботодавці беруть співробітника, особливо молодого, нібито на стажування. Але він не має права працювати без офіційного оформлення. Людину можна оформити на тиждень. За цей час, наприклад, вона показала, що не справляється зі своїми обов‘язками. Але людина не може працювати без офіційного оформлення. Бо якщо підприємство відвідає інспектор Держпраці й виявить цей факт, то штрафувати будемо навіть за одну годину роботи без оформлення.

Також хотіла наголосити, що в області збільшується кількість інспекторів праці. Це дуже важливо. В Управлінні Держпраці працює невеликий відділ з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів – 12 фахівців (ще є дві вакансії). Але тепер, згідно зі змінами у законодавстві - кожен орган місцевого самоврядування повинен мати інспектора праці. Їхня чисельність залежить від кількості населення – для Чернівців – це цілий відділ, в невеликій об’єднаній територіальній громаді - одна людина. Це буде така собі сітка посадовців, котрі будуть стежити за дотриманням законодавства про працю в регіоні. Зараз в ОТГ області працюють 16 інспекторів праці.

Відео: https://youtu.be/1YXnD7KzUTg

Спілкувався Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ, відео Сергія ДАНЕВИЧА


Опубліковано : 16.05.2018 09:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман