новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Газ для України подешевшав, а для українців подорожчає: що буде з тарифами

Повідомляє ТерМедіа 20.03.2019 11:17

Газ для України подешевшав, а для українців подорожчає: що буде з тарифами

Фото з мережі Інтернет

Імпортний газ для України подешевшав до більше 7 грн за кубометр, у результаті населення платить за блакитне паливо більше, ніж бізнес. І якщо уряд не внесе правки до своєї постанови, вже в травні газ може знову подорожчати. Що буде з цінами на блакитне паливо і чому подорожчання можуть скасувати?

Головне:

  • через зниження тарифу на відкритому ринку, українці платять за блакитне паливо більше, ніж бізнес;
  • у квітні імпортний газ може знову подешевшати, а українці платитимуть стільки ж, скільки й зараз;
  • у травні, згідно з домовленостями з МВФ, тариф повинні підняти до понад 10 грн за куб;
  • Кабінет міністрів ініціює з МВФ переговори для того, щоб скасувати очікуване подорожчання.

Чому українці платять більше ніж бізнес?

Українці платять за кожен кубометр газу 8,55 грн, а бізнес у середньому віддає за таку ж кількість блакитного палива лише 7,92 грн (дані УЕБ за березень). Фактично, “ринкові ціни” нижчі, ніж встановлені урядом тарифи для населення. Така ситуація сталася вперше за декілька років.

Газ для України подешевшав, а для українців подорожчає: що буде з тарифами

В Україні весь ринок газу можна умовно поділити на дві складові. Перша – бізнес. Вони купують блакитне паливо у будь-якого вподобаного постачальника, а таких нині десятки. Друга частина – населення. Звичайним українцям через газзбути (підрозділи облгазів) блакитне паливо постачає “Нафтогаз”. І його вартість визначає своєю постановою Кабінет міністрів.

На відкритому ринку газ дешевшає, а населення весь час купує за однією й тією ж ціною. Як видно на графіку, в лютому вартість блакитного палива була на рівні 9,2 тис. грн за 1000 куб. м., а вже в березні ціна впала до 7,9 тис. грн.

І, як прогнозує глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв, у квітні вартість блакитного палива знову знизиться. “На європейському ринку за останні місяці знизилася настільки, що з квітня українські газові трейдери, ймовірно, пропонуватимуть газ за нижчою ціною, ніж поточна, встановлена для населення”, – заявив Коболєв.

Проблема в тому, що ринок газу в Україні повноцінно діє тільки в сегменті промислових споживачів. Саме вони можуть щомісяця купувати блакитне паливо за найбільш вигідним на ринку цінами. У населення ж ціна фіксована. Ідея полягає в тому, щоб обмежити тариф для населення на конкретну цифру. Нині це 8,55 грн за куб. І якщо постанову не змінити, починаючи з травня, блакитне паливо коштуватиме більше 10 грн.

Так, у постанові Кабміну зафіксована вартість газу. Вона становить 8,9 тис. грн за 1000 куб. м. Зараз українці платять 69% зазначеної ціни плюс додаткові витрати (в тому числі тарифи облгазів), а вже з травня українці повинні будуть платити 80% від базової ціни, що в перерахунку на кубометр становитиме понад 10 грн. Водночас вартість блакитного палива для промислових споживачів може бути на рівні 7 грн за кубометр.

Це дозволяє вперше за декілька років тариф на газ для населення не підняти, а навпаки – знизити.

Правда, вже взимку ситуація на світовому ринку зміниться, попит на блакитне паливо збільшиться, а разом із ним піднімуться і ціни. Тому говорити про зниження тарифів поки що не доводиться. Проте в Кабміні, спираючись на заяву “Нафтогазу”, вже повідомили: будуть намагатися скасувати травневе зростання цін на газ.

Для цього Кабінет міністрів повинен узгодити своє рішення з Міжнародним Валютним Фондом. Перегляд цін прописаний у меморандумі з МВФ, у результаті якого Україна отримала чергову кредитну програму. Якщо в односторонньому порядку порушити умови, країна може залишитися без дешевого кредиту, а це призведе до дестабілізації ситуації на валютному ринку, проблем із виконанням бюджету, похитне ситуацію в економіці.

“Я доручу “Нафтогазу” спільно з Міністерством фінансів почати робочу дискусію з Міжнародним валютним фондом, щоб урегулювати це питання і не допустити будь-яких підвищень на газ, спираючись на пропозицію” Нафтогазу України “, – заявив 15 березня прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Газ може подешевшати через Росію

Згідно з дослідженням Wood Mackenzie, постачання газу в минулому році досягло рекордної позначки. Це збіглося з досить м’яким початком зими в Європі. В результаті сховища заповнені блакитним паливом, і це за досить високої пропозиції зрідженого газу. Всі ці фактори, впевнені в Mackenzie, приведуть до першого за чотири роки падіння цін на блакитне паливо в Європі. З такими оцінками погоджуються й українські експерти.

“Факторами до зниження ціни виступає слабка кореляція газу і нафти, яка була властива в 4 кварталі 2018 року, й те, що газ може ще відіграти падіння Brenta, а також слабкий ринок вугілля. І звичайно ж, великі обсяги LNG (зріджений газ. – Ред.), якими законтрактована Європа до кінця січня”, – пояснює глава біржового комітету Української енергетичної біржі (УЕБ) Олексій Дубовський.

“Зрозуміло, що ринок природного газу в Європі має свої особливості, не прив’язані до ціни на нафту, як і зазначає Wood Mackenzie. Зокрема, він вказує, що обсяг постачань Росії та пропозиція зрідженого природного газу будуть ключовими факторами, які можуть привести до колапсу цін влітку”, – пояснює Дмитро Хорошун.


Опубліковано : 20.03.2019 11:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман