новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Голосно, чітко, вільно: вчимося говорити й жестикулювати

Повідомляє studway.com.ua 17.09.2018 20:17

Голосно, чітко, вільно: вчимося говорити й жестикулювати

Фото з мережі Інтернет

Техніки для роботи з голосом і тілом, які допоможуть почуватися впевненіше.

Розказуєш смішну історію – ніхто не сміється, хочеш передати емоції – тобі не вірять, голос надто монотонний, вимога квола й нечітка, руки скуті та обмежені. Тим часом у голові тихо сидять і чекають сотні нових ідей, проектів та амбіцій, які б можна було реалізувати, якби вдалося ними когось надихнути. Можливо, варто спробувати?

Ми виражаємо себе словами, жестами, мімікою і жестикуляцією, користуючись цими засобами настільки добре, наскільки почуваємося впевненими. Але це правило працює й навпаки: завдяки роботі з навичками вербальної та невербальної комунікації можна почати відчувати себе сильнішими й успішнішими.

Ярина Геречка – засновниця компанії Theatre and Business і корпоративна викладачка акторської майстерності. Протягом останніх семи років дівчина допомагає клієнтам навчитися застосовувати свої комунікаційні навички без обмежень і мати від цього задоволення.

Ми записали поради Ярини – вправи зі сценічної мови й пластики, що допоможуть комунікувати зі світом і підкреслити власну унікальність.

вчимося говорити й жестикулювати

Як покращити вимову

Запиши на відео, як ти говориш, жестикулюєш, рухаєшся. Подивися на себе з боку – так ти побачиш проблеми, над якими варто працювати насамперед.

Широко відкривай рот, почни рухати губами, язиком і нижньою щелепою – твоя вимова стане кращою та чіткішою. Якщо не можеш зробити це самостійно, спробуй потримати в зубах корок від вина протягом п’ятнадцяти хвилин.

Чітко й виразно читай скоромовки. Роби це в різних тональностях, змінюй інтонацію, слухай себе. Тренуй красиве звучання, правильні акценти й емоційне забарвлення мови.

Дихай глибоко. Глибокі вдихи допомагають розслабитися.

Роби артикуляційну гімнастику – зарядку для язика, губ і щелепи. Це допомагає розрухати мовний апарат і пригальмовує появу зморшок.

Слухай і копіюй дикторів: вони вміють говорити українською.

вчимося говорити й жестикулюватиСпілкуйся з незнайомцями, розпитуй про все, що тебе цікавить. З друзями чи знайомими ми використовуємо вже звичні моделі побудови розмови, тому спробуй щось нове: це корисно.

Покривляйся перед дзеркалом увечері, говори з різними емоціями, копіюй зірок, тварин. Багатьох моїх знайомих із самого дитинства вчили не показувати негативних емоцій – ми просто залишаємо це все в собі. Як наслідок, наші жести стають скутими, а голос втрачає всі барви. За допомогою цієї вправи ти розвиваєш вираження власних емоцій мімікою, голосом і жестами.

Почни слухати себе і спостерігати за собою. Аналізуй, що ти говориш і як формулюєш речення. Кожна розмова – це твоє тренування, тому звертай увагу на деталі.

 

Як навчитися жестикулювати

Випрями спину, підніми голову, тримай ноги на ширині плечей: твоя постава має бути красивою.

Підкреслюй слова потрібними жестами. Проведи експеримент, розказавши дві історії на камеру: одну без жестів, а іншу з п’ятьма чіткими рухами. Порівняй записи.

вчимося говорити й жестикулюватиЗменш кількість жестів удвічі, але роби їх максимально перебільшеними. Простір навколо належить тобі, тож почувайся в ньому вільно.

Почни займатися танцями, спортом, гімнастикою, йогою, медитацією – підійде все, що допоможе розрухати м’язи, перемогти скутість у тілі й рухатися вільно.

Показуй власні природні емоції: грайся, танцюй, співай, будь смішним, сумним, щасливим. Зверну увагу на маленьких дітей: вони безстрашні й вільні. Ми теж такими були, та з часом самі загнали себе до строгих рамок «нормальної поведінки».

Читай книги, переглядай відео, відвідуй тренінги, працюй у команді – уже за місяць ти станеш упевненіше взаємодіяти з людьми.

Почни цінувати власні думки, невдалі спроби, таємні мрії, сказані слова: ти можеш насолоджуватися від усвідомленого використання свого голосу й тіла.

Ділися своїми рецептами покращення навичок мовлення і жестикуляції в коментарях!


Опубліковано : 17.09.2018 20:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман