новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Гормони любові і щастя: Супрун розповіла українцям, де черпати натхнення

Повідомляє styler.rbc.ua 13.03.2019 13:17

Гормони любові і щастя: Супрун розповіла українцям, де черпати натхнення

Фото з мережі Інтернет

Уляна Супрун порадила українцям обніматися і пити пиво.

Уляна Супрун розвінчала ще один міф, який стосується гормону дофаміну – його називають також гормоном щастя, гормоном любові і мотивації. Про це вона написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Уляна Супрун зазначила, що згадки в ЗМІ про гормони щастя, любові і мотивації – з точки зору науки – невірні, так як мова йде про нейромедиатори, які діють на нейрони в мозку і дають людині відчуття радості, тривожності, щастя.

Вона зазначає, що при порушенні роботи нейромедіаторів, у людини може виникнути шизофренія, аутичні порушення, хвороби Альцгеймера, Паркінсона, а також тривожність, депресія, вигоряння, сонливість та неуважність.

Супрун пояснює, що не обов'язково всі ці порушення треба лікувати медикаментозно, іноді достатньо змінити раціон харчування, достатньо спати, займатися спортом і обніматися.

За її словами, дофамін – це молекула, яка діє тільки на деякі ділянки мозку. Приміром, дофамін відповідає за задоволення, самозаохочення до якогось виду діяльності (спорту, куріння, кави), очікування чогось приємного, прагнення до новизни, рух, прийняття рішень, адекватне сприйняття дійсності, харчову і сексуальну поведінка.

І високий рівень дофаміну – не завжди добре, так як порушення роботи "дофамінових прошивок" може вказувати на хворобу Паркінсона, синдром дефіциту уваги, викликати залежність від ігр і шизофренію.

Уляна Супрун дала кілька порад про те, як піклуватися про свої нейромедиатори і підтримувати нормальний баланс життя.

Вона порекомендувала не займатися самолікуванням і не приймати систематично транквілізатори або ноотропічні препарати.

Також вона радить збалансовано харчуватися і збагатити раціон вітамінами С, В1, В6, В12 і Е, так як вони необхідні для утворення нейромедіаторів і захищають нейрони від ушкодження.

Якщо в організмі нестача цих вітамінів – то порушується утворення серотоніну, ацетилхоліну та норадреналіну.

Для того, щоб відчувати себе щасливим, потрібно їсти хумус, фалафель, м'ясо птиці, смородину, чорницю, зелений горошок, стручкову квасолю, всі види капусти, солодкий червоний перець, вівсянку, зелений та білий чай, воду і не вживати алкоголь.

Для тих, хто не може зовсім відмовитися від алкогольних напоїв, Уляна Супрун порекомендувала вибирати маленький келих темного пива, так як в ньому є екстракт хмелю і вітаміни групи В.

Також вона радить регулярно займатися спортом, так як фізичне навантаження не дає нейронам вмирати і допомагає їм взаємодіяти, викликає виділення дофаміну, серотоніну, ендорфіну.

"Під час обіймів, сексу, споглядання на коханих і дітей і проведення часу з однодумцями виділяється окситоцин - важливий гормон і нейромедіатор, знеболюючий, який заспокоює, і до того ж збільшує кількість рецепторів ГАМК - гамма-аміномасляної кислоти головного гальмівного нейромедіатора мозку. У людей з розладами тривожності і посттравматичним синдромом менший рівень ГАМК або рецепторів цього нейромедіатора. А окситоцин відновлює чутливість мозку до ГАМК і взагалі дарує масу позитивних емоцій", - пояснила Супрун.

Крім того, вона порадила не ігнорувати тривожні сигнали, такі як симптоми депресії, нестачі уваги, ПМС, залежності, порушення посттравматичного або тривожного розладу. У таких випадках Супрун рекомендує поговорити з близькими і звернутися за професійною допомогою.


Опубліковано : 13.03.2019 13:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман