новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Групи продовженого дня у тернопільських школах запропонують фінансувати батькам

Повідомляє Актуально сьогодні 19.07.2018 17:43

Групи продовженого дня у тернопільських школах запропонують фінансувати батькам

Фото з мережі Інтернет

Групи продовженого дня у початковій школі під загрозою закриття. Цього року у державному бюджеті не заклали коштів для фінансування цієї послуги у школах. Залишається два варіанти виходу із ситуації: групи продовженого дня фінансує місцевий бюджет або батьки.

У зв’язку з цим тернополянин Андрій Білобрович подав до міської ради петицію «Збереження фінансування груп продовженого дня для початкової школи». Серед іншого, він зазначив: «Просимо звернути Вашу увагу на те, що більшість батьків учнів початкової школи, які відвідують групи продовженого дня, не спроможні оплачувати перебування дитини, через низький рівень доходів населення міста Тернопіль. Внаслідок чого діти молодшого шкільного віку можуть залишитися без належного нагляду, що суперечить законодавству України».

Можливі варіанти вирішення проблеми розглянули на черговому засіданні виконавчого комітету.

– Цього року, коли передбачали фінансування закладів освіти, Міністерство освіти і Міністерство фінансів затвердили таку форму фінансування, з якої свідомо виключили фінансування груп продовженого дня, а також поділ класів на групи, – роз’яснив Сергій Надал, міський голова. – Позиція Міністерства освіти в тому, що груп продовженого дня не має бути, це зайві видатки. Тому ці видатки сьогодні ніким не профінансовані, і зараз стоїть питання: або вони взагалі не будуть існувати, або будуть фінансуватися, як цього хоче держава, за рахунок коштів батьків. Позиція Міністерства освіти сьогодні така: ми дали гроші директору школи і кожен директор відповідальний за те, щоб в межах виділених коштів виживати. Хай виживає як хоче: хоче – хай закриває класи, хоче – хай звільняє вчителів, але в межах цих видатків має працювати. Ми розуміємо, що це не зовсім правильно і це може нанести соціальний удар і викликати обурення серед населення. Тому є пропозиція доручити управлінню освіти спільно з батьківськими комітетами обговорити, де батьки можуть долучитися до фінансування, а де групи фінансуватимуться з міського бюджету, щоправда тоді доведеться забирати гроші з інших видатків.

До першого серпня начальник управління освіти Ольга Похиляк має подати у міську раду пропозиції щодо вирішення проблеми.

Заступник міського голови Леонід Бицюра, зазначив, що, можливо з міського бюджету виділятимуть кошти тільки для дітей із соціально-незахищених категорій. Міський голова додав, що це проблема не тільки Тернополя, а всієї України.

– Під час наради при голові ОДА, де були присутні голови міст області, начальники профільних управлінь, управління освіти ТОДА визнало, що витрати на групи продовженого дня не профінансовані, і це помилка держави, – повідомив Сергій Надал. – За результатами наради прийнято рішення голові ТОДА звернутися до Кабміну і ВРУ з проханням профінансувати ці витрати. Це питання не тільки міста, а й області та всієї України. Будемо розраховувати, що, зважаючи на політичні події, які наближаються, питання вирішиться. Якщо ж ні, то доведеться самим шукати вирішення.


Опубліковано : 19.07.2018 17:43

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман