новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Хіба жінки й справді говорять більше, ніж чоловіки?

Повідомляє bbc.com 24.05.2019 18:17

Хіба жінки й справді говорять більше, ніж чоловіки?

Фото з мережі Інтернет

Науково-популярні статті та психологічні поради стверджують, що жінки вимовляють в середньому 20 тисяч слів на день, а чоловіки – всього 7. Але чи підтверджують об'єктивні наукові дослідження стереотип про надзвичайну жіночу балакучість?

Як, насправді, виміряти балакучість? Звісно, вчені роблять це в лабораторії. Ви запрошуєте людей, пропонуєте їм тему для обговорення, а потім записуєте їхню розмову. Або ви можете попросити учасників експерименту самостійно записувати свої повсякденні розмови.

А потім підрахувати загальну кількість слів, яку вони вимовили, скільки часу кожна людина розмовляла, як часто змінювалися репліки у розмові і середнє число слів у кожному вислові.

Проаналізувавши результати 73 досліджень дітей, американські науковці виявили, що дівчата й справді вимовляють більше слів, ніж хлопчики, але ця різниця не значна. Більше того, вона виявлялася лише, коли діти спілкувалися з батьками, а у розмовах з друзями – різниці між хлопчиками та дівчатками не було.

Крім того, вік також мав значення. Дівчатка до двох з половиною років, дійсно говорили більше, ніж хлопчики. Втім, це може просто відображати різну швидкість розвитку мовних навичок в обох статей.

Отже, серед дітей різниця не була значною, а як щодо дорослих? Коли психолог Кемпбелл Липер з Каліфорнійського університету в Санта-Крус, який спочатку порівнював розмови дітей, провів статистичний аналіз мовлення дорослих, виявилося, що чоловіки говорять більше, ніж жінки.

Втім, показники знову значно не відрізнялися. Вражало те, що у лабораторних умовах, коли людям у парах або групах пропонували обговорювати певні теми, різниця виявлялася більшою, ніж у реальному житті. Можливо, це пояснюється тим, що чоловіки відчували себе більш комфортно в незвичайних, нових обставинах лабораторного експерименту.

Висновки професора Липера співпадають із оглядом 56 досліджень, який провели професор лінгвістики Дебора Джеймс і соціальний психолог Дженіс Дракліч. Результати огляду вони опублікували в книзі 1993 року про розмовні стилі чоловіків та жінок.

Лише два з цих досліджень показали, що жінки говорять більше, ніж чоловіки, у той час як 34 інших - стверджували протилежне, тобто, що чоловіки розмовляють більше, принаймні, за деяких обставин. Проте, умови проведення більшості досліджень були настільки різні, що порівняння їхніх результатів важко вважати об'єктивним.

Найбільш складною частиною дослідження завжди був аналіз мовлення в реальному житті, тому що піддослідні мали самостійно записувати свої розмови.

Цю проблему вирішили завдяки пристрою, який розробив психолог Джеймс Пеннбейкер з Університету Техасу в Остіні. Електронний рекордер "Вухо Пеннбейкера" дозволяв фіксувати 30-секундні фрагменти звуку кожні 12 з половиною хвилин. Люди не могли вимкнути пристрій, тому він відображав більш об'єктивні дані.

У 2007 році журнал Science опублікував результати дослідження доктора Пеннбейкера. Вчений з'ясував, що протягом 17 годин на добу жінки в США та Мексиці (де проводився тест) вимовляли в середньому 16 215 слів, а чоловіки – 15 669. Різниця знову ж таки не значна.

Звичайно, не всі розмови однакові. Значення має також, хто ваш співрозмовник, чи є випадкові слухачі поруч з вами та інші чинники.

Наприклад, аналіз ста громадських зібрань, який провела Джанет Голмс з Університету Вікторії у Веллінгтоні, що у Новій Зеландії, показав, що чоловіки ставили в середньому три чверті запитань, при тому що складали лише дві третини аудиторії.

Навіть коли серед слухачів була рівна кількість представників обох статей, дві третини запитань аудиторії все одно належали чоловікам.

Втім, незважаючи на наукові дані та численні докази, ми все одно впевнені, що жінки говорять більше. Насправді це одна з тих сфер життя, де ми апріорі очікуємо істотних відмінностей між статями, хоча мовна поведінка жінок й чоловіків кількісно майже не відрізняється.

Коли нещодавно дослідники повідомили, що чотирирічні дівчатка мають на 30% більше білків, які, як вважається, є важливими для формування мовних навичок в певному відділі головного мозку, ЗМІ миттєво інтерпретували ці дані як доказ жіночої балакучості.

Насправді, дослідження нічого не повідомляє нам про дорослих жінок або чоловіків. Та й взагалі воно проводилося переважно на дитинчатах щурів. Лише 10 маленьких хлопчиків і брали участь у дослідженні.

Навіть самі автори дослідження застерігають від поспішних висновків. Питання, чи можуть розбіжності в кількості протеїнів пояснити відмінності в мовних навичках дівчаток та хлопчиків, ще треба з'ясувати.

Тож, звідки взялася інформація про те, що чоловіки вимовляють 7 тисяч слів на день, а жінки – 20? Ці цифри вперше з'явилися на обкладинці книги 2006 року психоневролога з Каліфорнійського університету Луанн Брізендин "Жіночий мозок". А потім були розтиражовані багатьма виданнями.

Коли професор лінгвістики з Пенсільванського університету Марк Ліберман засумнівався у точності цих даних, які, здавалося, базувалися на цифрах з книги практичних порад, а не наукових дослідженнях, авторка погодилась з ним і обіцяла видалити їх з майбутніх видань.

Професор Ліберман спробував простежити походження цієї статистики далі. Але він не знайшов нічого, окрім брошури порад для подружжів 1993 року. Доволі сумнівне джерело наукових фактів.


Опубліковано : 24.05.2019 18:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман