новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Ідеальний викладач – який він?

Повідомляє ya-student.com.ua 17.10.2018 15:17

Ідеальний викладач – який він?

Фото з мережі Інтернет

Розмірковуючи над образом ідеального вчителя, я збагнула, що на кожному етапі нашого життя – він свій. І ви, мабуть, погодитеся, що це цілком виправдано.

Коли ми ходили до молодшої школи – це була одна справа. Нам потрібна була, так би мовити, друга мама. Коли ж ми перейшли до середньої школи, то, швидше за все, прагнули (подекуди несвідомо) мудрих наставників (і декому таки пощастило їх знайти). Ну а в студентські роки нам потрібні були ті, хто не заважає йти обраним шляхом. І при цьому надихає власним прикладом на подвиги. 

Та виявляється і вчителям потрібні ідеальні учні чи студенти. Ось воно як! І коли пазли сходяться, тоді й виникає справжній неперевершений результат, від якого всі в захваті. Студенти стрімко вивчають не тільки те, що їм пропонують, а й навіть більше. Ну а викладач дає не просто сухий матеріал, а немов розігрує виставу, до якої майстерно залучає глядача. Відбувається своєрідний обмін думками, знаннями, ідеями, взаємне збагачення, яке пізніше виливається в наукові доробки, продовження навчання чи просто теплі спогади.

Серед якостей ідеального вчителя (згідно з опитуванням) хочеться виділити наступні: вміння зацікавити предметом, справедливість, помірна пунктуальність, обізнаність, широке коло інтересів, позитивність.
Вміння зацікавити предметом. Не секрет, що аби вивчити щось – потрібно це полюбити. Лише обмежене коло людей може змусити себе вивчати ненависні речі. Тож коли викладач закоханий у свій предмет – це помітно неозброєним оком. І це, як епідемія, передається його учням (крім тих, у кого є «імунітет» до знань).

Справедливість. Всім відомі вчителі, які воліють мати улюбленців. І ми знаємо, як це образливо і несправедливо щодо інших. Адже інші – такі ж самі «золоті» діти, тільки от підлабузничати вони не навчилися чи не хочуть з принципових міркувань. Але ж вчителі теж мають слабкості. Тільки ідеальний викладач зможе уникнути цих моментів. Натомість виділить здібного учня увагою у вигляді додаткових завдань чи допомогою, на яку він заслуговує своїми здобутками.

Справедливість в оцінюванні – річ надзвичайно складна. Як би не намагалися тут ввести поправки «згори», проблема невдоволених залишається. До того ж, існує така річ, як статистика. І викладач, обмежений нею, подекуди просто не може виставити більше високих балів. Але вихід завжди є: якщо студент знає предмет краще, ніж його оцінили, це можна довести.

Помірна пунктуальність. Теж важлива риса. На відміну від фанатичної пунктуальності, викладач і сам не приходить хвилина в хвилину, і не відпускає аж після дзвінка. Бажано – відпускати хоча б вчасно, а інколи – й за пару хвилиночок «до».

Обізнаність у власному предметі, слідкування за новинками у своїй галузі, обмін досвідом з колегами – усе це так необхідно кожній людині, а викладачеві – особливо. Але не в кожного вистачає на це часу, і це зрозуміло: сім’я, начальство тощо. Втім, у ідеального вчителя на це завжди знайдеться час та сили. Ґрунтовна підготовка завжди окупається.

Широке коло інтересів. Це надзвичайно добре, коли викладач цікавий не лише своїм предметом, а й тим, що багато знає з інших галузей, чи то з книг, чи то з власного досвіду. Все це накопичується в ньому, як скарб, що стає в пригоді і його учням.

Позитивність. Саме так я б назвала вміння до всього в житті ставитися з добрим настроєм та легкістю. Або, принаймі, не робити з мухи слона. А сприяє позитивності, в першу чергу, зацікавленість з боку студентів (так би мовити – зворотний зв’язок) та гідне матеріальне заохочення. На голодний шлунок, як відомо, погано співається навіть соловейкові.

Чи бувають взагалі ідеальні вчителі? Чи це просто якась вигадка? Хтозна, гадаю, що на це запитання у кожного з нас є власна відповідь. Тут ми всі маємо досвід і у кожного він різний. Так само можна спитати й інше: а чи буває ідеальний учень?..

Не забуваймо, що ідеальних викладачів робимо, в тому числі, й ми самі. І їм дуже важливо чути за свою роботу інколи таке просте, але таке важливе слово – «Дякую».


Опубліковано : 17.10.2018 15:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман