новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

IELTS-драма: як завалити Speaking

Повідомляє studway.com.ua 02.08.2018 11:12

IELTS-драма: як завалити Speaking

Фото з мережі Інтернет

Рано чи пізно в кожного студента, який віддано вчить англійську мову та мріє про вступ у закордонний університет, з’являється шалена думка (чи радше, необхідність) скласти який-небудь мовний іспит. Звісно ж, під скромним «яким-небудь» я маю на увазі всім відомі IELTS і TOEFL: на жаль (чи на щастя), я не мала можливості випробувати себе в TOEFL, але нещодавно пережила IELTS. І мені є що тобі сказати.

Гадаю, усім нам відома структура тесту IELTS та його поділ на чотири частини: Speaking, Listening, Reading та Writing. Я не буду зациклюватися на останніх трьох, оскільки всі вони – письмові, не передбачають взаємодії з іншими людьми (хіба що один із наглядачів підійде замінити твій автоматичний олівець, з якого вилетів графіт та зник у невідомому напрямку). Тут проблем не було, я отримала гарні бали, ходила б собі щаслива та вставляла при кожній нагоді англійські слова…

…якби не підступна частина під назвою Speaking. Тут я здобула найнижчу оцінку (6.5), впала в істерику й у стані афекту зареєструвалася на ще один тест. Чому так сталося? Давайте розбиратися.

«Вам лист»: як призначають дату Speaking

Попереджаю: Speaking буває примхливим і цю частину можуть призначити до основного тесту чи після, кому як пощастить. Особисто я «спікала» за два дні до, і схоже саме в той день карма вирішила відплатити мені за всіх убитих комарів та промахи повз смітник.

 

«Вам кінець»: як проходить Speaking

Усе пішло не за планом. У листі було сказано, що прибути до місця екзекуції – у народі відомий як British Council – необхідно за 20 хвилин до початку тесту, Оскільки я та людина, що може йти на Лук’янівську, на секунду зажмуритися й опинитися біля РАЦСу на станції метро «Політехнічний інститут», мені довелося приїхати заздалегідь. Ще півгодини я ходила під будівлею, шукала туалет, пила каву, практикувала дихальні методики для самозаспокоєння (спойлер: вони не працюють). І в той момент, коли я вже довела себе до тремтячих рук, настав час заходити.

На щастя, у British Council заздалегідь потурбувалися про вказівники, тому якщо ти такий самий топографічний кретин, як і я, не турбуйся. Заходиш, фотографуєшся (кажу одразу, вуха доведеться відкрити; на наступний тест просто пришию їх до голови) і можеш сісти поруч зі своїми зеленуватими товаришами по нещастю. Втім, я банально не встигла приземлитися на стілець, адже в кімнату зайшов поважний чоловік, фотограф радісно оголосив «ось Мар’яна, ваш кандидат!» і мене урочисто відвели в кімнату, де й проходить тест.

робочий процес

Скажу відверто, Speaking – це стрес, особливо якщо у тебе такі ж задатки юного соціофоба, як і в мене. Особисто я при зустрічі з незнайомими людьми починаю червоніти, потім блідніти, відчувати нездоланне бажання наблювати під стіл і переїхати жити в бункер (послідовність дій може змінюватися).

Однак навіть якщо ти – найбільш товариська киця, у вільний час підпрацьовуєш тамадою та зачаровуєш з першого ж слова, атмосфера допиту пригнічує будь-кого. Ну тільки уяви: ти сідаєш навпроти екзаменатора, обличчя вже тріщить по швам через натягнуту посмішку. У кімнаті пусто. Ви одні. І ось настає час розмовляти.

Дозволь зізнатися ще ось у чому: літо 2015 року я провела в Америці й тому була непомірно впевнена у своїй розмовній англійській. Втім, наступні 10 хвилин швидко й болісно дали зрозуміти – мову потрібно тренувати постійно. Не повторюй моїх помилок, а йди шукати розмовний клуб і познайомся з невеличким списком «НЕ», які просто уб’ють твій Speaking (і в землю закопають, і напис напишуть – усе за стандартами).

П’ять «НЕ»

1. НЕ розмовляй так, наче ти біжиш стометрівку в школі чи береш участь у конкурсі скоромовок. Іншими словами, не говори надто швидко. По-перше, ти знаєш, що ти – людина, а отже об’єм твоїх легень у середньому складає всього 4 з половиною літра? Якщо «випльовувати» слова з шаленою швидкістю, то вже через хвилину почнеш задихатися, шумно хапати ротом повітря й своєю поведінкою нагадувати рибу, яку викинуло на берег (включно з виряченими очима та хаотичними рухами). Ну і давай не забувати про те, що так ти достроково закінчиш свою палку промову, а це не піде на користь балам.

2. НЕ починай говорити одразу ж як тобі поставлять запитання. Дай собі час подумати, сформувати в голові план (стандартний зачин – основна частина – кінцівка, адже ці знання мали хоч колись пригодитися). Не повторюй моїх помилок: коли екзаменатор запитав, чи носимо ми спеціальні головні убори на свята, я просто не встигла згадати найбанальнішу відповідь – паперовий конус на день народження. Натомість я почала розповідати про традиційні капелюхи моєї маленької Батьківщини – Гуцульщини і ця драматична історія підводить нас до третього «НЕ».

дівчина

3. НЕ жестикулюй. Сидіти як стовп також не варто (як-не-як, екзаменатор повинен знати, що ти ще живий), але прошу: знай міру. Коли я завела мову про ці злощасні шапки, то на найбільш драматичному моменті мій словниковий запас уперся в дно, я не змогла пояснити, як вони виглядають, і почала це показувати. Мораль така: гадаєш, екзаменатору дійсно цікаво, які капелюхи носять десь на Говерлі? Можливо, він насолоджується твоїм авторським перфомансом? Ні, ця людина бачить лише одне – ти не можеш дати відповідь на запитання. І це погано.

4. НЕ використовуй слова-паразити. Так, вони зустрічаються й у англійській мові. Я маю на увазі всі ці so та anyway – тобто те, чим ти намагаєшся заповнити незручну мовчанку. І гарантую – вона обов’язково виникне, коли ти гарячково шукатимеш відповіді на запитання типу «ти носила шапки, коли була дитиною»? Я не пам’ятаю, чувак. Просто не пам’ятаю.

5. НЕ «екай». Чи мекай. Чи бекай. Звісно, я розумію, що «кожній тварі по парі», але не варто розкривати свою звірину сутність на іспиті. Якщо ти забув слово – не потрібно задумливо дивитися у стіну й тягнути одну ноту, адже один із параметрів оцінювання розмовних навичок називається fluency (те, наскільки плавно й без пауз ти вмієш говорити). Думаю, не варто казати, що цим еканням ти нікого не обдуриш.

Так що ж варто робити на Speaking?

  • Заспокоїтися. Ну хоча б спробуй. Не пий каву перед іспитом, тільки тепле молочко, наповнене ароматом трав та любов’ю. Може допоможе.
  • Структурувати виступ. Зачин. Основна частина. Кінцівка. Запам’ятай це як «Отче наш», три закони Гегеля, чи які там зараз молодіжні тренди. Знову ж-таки, твоя розповідь має бути coherent, зв’язаною. Не перескакуй з теми на тему, не намагайся ввіпхнути в одну промову всі актуальні проблеми людства – тебе не зрозуміють і лише знизять бал.
  • Пам’ятати про transition words, тобто слова, які зв’язують думки між собою. However, although, whereas – їх так багато, що краще я просто залишу це тут. Ці чуваки допоможуть тобі побудувати зв’язну розповідь, тому полюби їх та вивчи хоча б з десяток.

Ну й наостанок – я не стомлюся повторювати це знову й знову. Не хвилюйся. Страх, бажання якомога швидше вийти з цього кабінету для допитів… Усе це дуже знижує якість твого виступу, загрожує низьким балом та вбитою самооцінкою. Тепер все, успіху!

Mariana Mehedyniuk


Опубліковано : 02.08.2018 11:12

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман