новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Кабмін сподівається продати ПриватБанк за 62 млрд. грн.

Повідомляє ukrrudprom.com 13.08.2018 19:17

Кабмін сподівається продати ПриватБанк за 62 млрд. грн.

Фото з мережі Інтернет

ПриватБанк в 2022 році буде коштувати від 40 млрд грн до 65 млрд. грн. (без дисконтування), в залежності від обраного банком варіанту розвитку, тоді як з грудня 2016 року Кабмін вже докапіталізував банк держоблігаціями на суму 155,4 млрд грн. Про це пише FinClub.

Мультиплікатор продажу (ціна / вартість капіталу) може скласти від 1,4 (в разі розвитку ПриватБанку як універсального банку) до 1,8 (при концентрації банку тільки на платежах, роботі з ліквідністю і відмову від усіх ризикових операцій).

Про це йдеться в "Стратегії АТ" КБ ПриватБанк "до 2022 року", яку днями оприлюднив ПриватБанк.

У презентації наголошується, що серед п'яти можливих варіантів розвитку ПриватБанк вибрав "збалансований розвиток з виборчим підходом до корпоративних клієнтів".

Цей варіант (2А) передбачає збереження до 2022 року частки ПриватБанку на ринку кредитування фізичних осіб (35%), збільшення частки кредитування МСБ (з 5% до 15%) і корпоративних клієнтів (з 1% до 5%).

У разі реалізації цієї стратегії вартість банку до 2022 року складе 62 млрд грн, а мультиплікатор продажу - 1,7. Сумарні дивіденди державі до продажу банку можуть скласти 19 млрд грн за 2018-2022 роки.

Ці цифри вказані без урахування кроків ПриватБанку по стягненню кредитів NPL (видані пов'язаним з колишніми акціонерами особам). У стратегії зазначено, що до кінця 2019 року мають бути отримані "перші результати" (18 місяців виконання стратегії) у вигляді "повернення вартості, пов'язаної з минулими NPL-кредитами". Серед завдань банку на цей період зазначена мета "досягти відшкодування по всьому історичному портфелю NPL", але не вказана, скільки саме грошей екс-акціонери повернуть ПриватБанку.

У держбанку вважають, що виконання стратегії "призведе до успішної приватизації в 2021-2022 роки", а для реалізації стратегії не буде потрібно додатковий державний капітал.

"ПриватБанк буде займати консервативну позицію щодо капіталу (CAR при 14%) і побудує розумний портфель кредитування з адекватною оцінкою ризиків. Будь-яке зростання повинен бути підтриманий існуючими можливостями (без істотного розширення інфраструктури, мережі відділень або штату) ", - зазначено в стратегії.

Обраний варіант стратегії має забезпечити чистий прибуток банку в 2022 році на рівні 8 млрд грн і прибутковість акціонерного капіталу в 25%, а також передбачає "високу" можливість виходу держави з капіталу.

Згідно зі стратегією, ПриватБанк в 2018 році отримає чистий прибуток в 1,2 млрд грн. Але ПриватБанк уже відзвітував про чистий прибуток за I півріччя в розмірі 7 млрд грн. Це означає, що або стратегія ПриватБанку затверджена без урахування оцінки реальної фінансової ситуації в банку (і вона набагато краща за очікування), або в банку мають бути планові збитки в II півріччі, які скоротять поточний високий прибуток банку.

Як повідомлялося раніше, "Приватбанк" отримав в першому півріччі 6,9 млрд гривень прибутку.


Опубліковано : 13.08.2018 19:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман