новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Куди вкладати гроші в Україні?

Повідомляє news.finance.ua 18.10.2018 19:17

Куди вкладати гроші в Україні?

Фото з мережі Інтернет

Накопичивши певну суму грошей, більшість українців прагне знайти спосіб зберегти і примножити свої кошти. І відразу стикаються з проблемою пошуку вигідних і надійних об’єктів для інвестування коштів в Україні. На перший погляд варіантів багато: від традиційних банківських депозитів і нерухомості до досить нових, таких як криптовалюта. Але перш ніж вкладати гроші слід розібратися з усіма «підводними каменями». Адже зробивши неправильний вибір, можна не тільки не заробити, а й залишитися без своїх кровних.

Отже, давайте розглянемо найпопулярніші варіанти інвестування в Україні та розберемося в плюсах і мінусах кожного.

Нерухомість

Piccy.info - Free Image Hosting

Ринок нерухомості традиційно вважається самим доступним і привабливим об’єктом інвестування для простого українця. У докризовий період він був ще й досить вигідним. Наприклад, навіть купуючи квартиру в старому будинку, людина могла розраховувати, щонайменше, на 10-15% річних, так як вартість нерухомості в країні постійно зростала. Якщо розглядати новобудови, то на них можна було заробити ще більше.

Обвал цін помітно знизив прибутковість вкладень в нерухомість. Але, незважаючи на це, покупка квартири або комерційного приміщення і зараз вважається вигідним варіантом для інвестицій. Це пояснюється тим, що:

1. Житло в Києві – це ліквідний товар, особливо що знаходиться в гарному районі (наприклад, поруч з метро).

2. Вартість нерухомості у столиці, як вважають ріелтори, практично досягла свого мінімуму, тому істотного обвалу цін чекати не доводиться. Дешевшають лише деякі види житла і то не більше ніж на 2-3% щорічно. У зону ризику потрапив найстаріший житловий фонд – хрущовки. А ось у будинках, які введені в експлуатацію протягом останнього десятиліття, квартири навіть злегка дорожчають.

3. Великі мегаполіси характеризуються високою активністю ринку оренди. Тобто, квартиру можна здати і отримати при цьому непоганий дохід. Середньостатистична «двушка» може приносити своєму власникові до 12 000 гривень щомісяця.

4. Багато, як і раніше, заробляють на квартирах в новобудовах, купуючи їх на етапі незавершеного будівництва та продаючи після того, як будинок здають в експлуатацію

Можливостей вистачає, але і ризиків для інвесторів, які вирішили спробувати свої сили на ринку нерухомості, чимало. Головна проблема – перевищення пропозиції над попитом. За даними ріелторів співвідношення між кількістю виставлених на продаж об’єктів нерухомості та числом потенційних покупців становить 80:1. Тобто, швидко і вигідно продати квартиру вдається далеко не всім.

Сильно ризикують і ті, хто вирішив вкладати гроші в нові будинки. Це обумовлено цілим рядом причин:

  • Висока конкуренція на ринку новобудов змушує забудовників постійно коригувати вартість. В результаті ціна квадратного метра не тільки не збільшується, а (якщо порівнювати її в доларах) навіть знижується.
  • Завжди існує загроза, що будинок буде зданий пізніше встановленого терміну, а у гіршому випадку будівництво можуть взагалі заморозити.

Банки

Piccy.info - Free Image Hosting

Також, часто варіантом інвестицій в Україні розглядають банківські депозити. Що стосується переваг, то вони зрозумілі навіть звичайному новачкові. Досить вкласти кошти і можна регулярно одержувати певний прибуток.

До плюсів варто віднести і наявність додаткових гарантій в тих випадках, якщо обраний вами банк, бере участь у Фонді гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). В такому банку вкладник, сума на рахунках якого не перевищує 200 000 гривен, отримає всі свої гроші назад, навіть якщо фінустанова закриється.

Але не можна забувати і про мінуси, тим більше на тлі нестабільності української банківської системи. Чистки Нацбанку привели до закриття десятків банківських установ. А отримання своїх коштів через ФГВФО процес довгий. Тому, зараз українці намагаються не відкривати депозити більш ніж на 3 місяці, вважаючи за краще продовжувати їх, якщо все складається добре.

Але головний недолік банківських депозитів – низька відсоткова ставка, яка часто не встигає за інфляцією. Наприклад, за гривневими вкладами розмір ставки коливається в межах 5,7-16,7% і це якщо договір підписаний на рік. З огляду на прогнозовану девальвацію національної валюти (на думку експертів до кінця року долар буде коштувати 30, а то і 35 гривень), заробити на гривневих депозитах навряд чи вдасться.

Більш надійними вважаються валютні депозити. Відсотки по них не перевищують 5% річних, але експерти вважають, що вже цієї осені вони злегка збільшаться. Наскільки привабливими будуть пропозиції банкірів, покаже час.

Криптовалюта

Piccy.info - Free Image Hosting

Весь попередній рік Україна (та й весь світ), переживала справжній кріптовалютний бум. Про біткоіни говорили всі і всюди, адже ціни на нього росли з такою швидкістю, що перевершили всі мислимі рекорди. На початок 2017 року вартість одного біткоіни становила 1 000 доларів, до середини року збільшилася майже в три рази. А вже на 16 грудня за біткоіни давали більше 20 000 доларів.
Однак цей ринок характеризувався не тільки потужними злетами, а й падіннями. Перед новим роком його ціна різко знизилася до 14 000 доларів (-8 000 доларів), але на початку цього року перша криптовалюта почала поступово набирати в ціні – до 14 000 доларів. Потім перед лютим почався черговий обвал, після якого вартість біткоіни впала до рекордних 6 800 доларів.

На цей рік експерти давали найрізноманітніші прогнози. Тому багато хто розглядає криптовалюту, як привабливий, але ризиковий варіант інвестування грошових коштів. Він може дати пристойний дохід, але тим, хто нічого не розуміє в трейдингу, інвестувати в цю сферу навряд чи варто.

Приватні позики із майновою заставою

Piccy.info - Free Image Hosting

Останнім часом цей вид інвестицій набирає популярність. Адже, якщо підійти до цього питання правильно, то можна забезпечити собі максимальний дохід при мінімальних ризиках. Основа його в тому, що приватні особи укладають між собою на певних умовах договір позики грошових коштів. В якості застави в основному виступають об’єкти нерухомості або транспортні засоби.

Наявність заставних гарантій робить таке інвестування безпечним. Такий підхід гарантує виграш обох сторін. Крім того, такі інвестиції досить вигідні, так як здатні приносити від 10% до 24% річних в доларах.

Головне знайти надійного експерта щодо інвестування і забезпечення зобов’язань. 


Опубліковано : 18.10.2018 19:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман