новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Лемки всього світу знову зібралися на Тернопіллі (відео)

Повідомляє Ровесник 10.08.2017 11:11

Лемки всього світу знову зібралися на Тернопіллі (відео)

Фото lemky.org.ua

На Тернопільщині відбувся ХУІІІ Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Масштабне дійство традиційно збираєв урочищі «Бичова» тисячі гостей зі всієї України, а також із різних країн світу. Розпочався фестиваль пішою ходою. Учасники заходу пройшлися центральною частиною Монастириська. Вони поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, пам’ятного знаку жертвам депортації, фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

«Метою нашого товариства є сприяння відродженню Лемківщини - культури, звичаїв, традицій. Лемки розпорошені по світу через депортацію 1944-1946 років. Ми поставили перед собою завдання зібрати все, що можна, відродити і зберегти нашу багатющу самобутню культуру. Власне це і є метою цього фестивалю. І йдеться про відродження не тільки культури, а про збереження ідентичності лемків як етнографічної групи українського народу. Ми хочемо, щоб лемки ще довго прославляли Україну і Лемківщину», - наголошує голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

На території «Лемківського села» діяло містечко народних ремесел, гончарі проводили майстер-класи, були представлені експозиції. Під час урочистого відкриття фестивалю підняли Державний прапор України і прапор Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

На «Дзвонах Лемківщини» діяла польова кухня, де готували традиційнілемківські страви. Насиченою була культурна частина свята, і вона була розрахована на різну вікову категорію відвідувачів – майстри художньої творчості представляли свої вироби, окрім цього можна було переглянути тематичні фільми та відвідати Спортивне містечко, долучитися до конкурсів та розваг.

Господиня фестивалю «Дзвони Лемківщини», керівник відділу культури ГО «Центр розвитку української культури та самоорганізації» Лідія Плахтій каже: «На цей фестиваль, напевно, чекає кожна лемківська родина і живе від свята до свята, де би людина не жила. Родинні пороги - це святе. Наші батьки жили на Лемківщині, на території теперішньої Польщі, і старші люди, які були там народженні, були виселені. Їм вже зараз близько 80 років. Звичайно, вони вже не мають можливості їхати не Лемківщину, на родинні землі, і тут власне є ті родинні пороги, дух лемківський, який притягує. Це унікальний фестиваль, тому що на нього з’їжджаються цілими родинами від новонароджених до людей старшого віку».


Опубліковано : 10.08.2017 11:11

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман