новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Літо минає, діти не дешевшають

Повідомляє Лілія Костишин 22.06.2017 11:15

Літо минає, діти не дешевшають

Фото з мережі Інтернет

 

 

Цінові рекорди вкотре б’є «Артек-Буковель», де вартість 14-денної зміни сягає 27,5 тисячі гривень. Іще один «Артек» (той, що в Пущі-Водиці під Києвом) пропонує оздоровчу зміну вартістю 9900 гривень. Табори на узбережжі Чорного моря обіцяють юним відпочивальникам незабутні 14 днів за 6,5 тисячі — це нижня межа вартості плюс витрати на дорогу. Одне слово, вибирати маємо з чого, але якщо вже є гроші, то варто пошукати табори за кордоном. За 11 тисяч гривень, наприклад, можна відіслати дитину в табір до Болгарії.

Треба сказати, що сучасні табори пропонують сучасні розваги, унікальні розвивальні програми. Святом Нептуна і концертом «Алло, ми шукаємо таланти!» нині дітей не здивуєш. Тож деякі заклади практикують тематичні зміни (шоубізнесові, музичні, наприклад, для юних рокерів, танцювальні, програмування, туризму, мовні тощо), забезпечують люксові умови проживання, запрошують відомих ді-джеїв, залучають вихователів з-за кордону тощо. Діти в сучасних таборах знімають фільми, реалізовують благодійні проекти, вчаться виживати в спеціально створеній для них «дикій» природі.

Тим часом у таборах Тернопілля програми перевірені часом і поколіннями. Проте в нас, за словами начальника відділу сім’ї та молоді облдержадміністрації Ігоря Чорного, вартість перебування дітей в оздоровчих закладах найнижча в Україні й становить від 170 до 250 гривень за ліжко/день.

Цього літа за такою вартістю дітей можна оздоровити в дев’яти стаціонарних заміських закладах і п’яти дитячих санаторіях. Формами оздоровлення і відпочинку також вважаються 345 мовних таборів і таборів із денним перебуванням дітей, що діють чи вже й завершилися при загальноосвітніх школах, та ще чотири табори праці й відпочинку і 14 наметових містечок.

— Слід зазначити, що цього літа після трирічної перерви дітей прийматиме оздоровчий заклад «Диво-світ» (колишній «Гайдарівець»), що в Кутянці Шумського району, — каже Ігор Володимирович і додає: — Завдяки спільним зусиллям прокуратури нашої області, обласної державної адміністрації, шумських райдержадміністрації та райради заклад переведений у комунальну власність району.

На жаль, дива не сталося із теребовлянським «Орлятком» і струсівським «Зорепадом», що випали кілька років тому з таблиці дислокації дитячих відпочинково-оздоровчих закладів Тернопілля.

Та попри скорочення мережі таборів, збільшення пільгових категорій дітей і здорожчання ліжко/дня відпочинком та оздоровленням традиційно заплановано охопити не менше ніж половину всіх школярів області. А їх на сьогодні маємо 119451 дитину. 62108 із них належать до пільгових категорій, тобто до таких, що мають право на оздоровлення за бюджетні гроші. Це сироти та діти, позбавлені батьківського піклування — таких в області 785, діти з багатодітних і малозабезпечених сімей (21211), діти з особливими потребами (2123) й ті, котрі постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (4083). А ще діти, які перебувають на диспансерному обліку (18620), творчі та обдаровані (7442), діти працівників агропромислового комплексу і соціальної сфери села (5318), діти внутрішньо переміщених осіб (224), ті, батьки яких — учасники АТО (2239), бездоглядні діти (25). До того ж Тернопільщина традиційно прийматиме цього літа дітей із Донецької та Луганської областей, котрі оздоровлюватимуться на наших теренах за гроші з обласного бюджету.

У травні, за словами Ігоря Чорного, у відділі сім’ї та молоді облдержадміністрації відбулася процедура закупівлі путівок для пільгових категорій дітей області через систему Prozorro. Тож цьогоріч за кошти обласного бюджету оздоровчими послугами буде охоплено понад 1300 дітей-пільговиків.

А ще відділ організовуватиме тематичні зміни. Протягом літа-2017 їх буде чотири: для розвитку творчих здібностей дітей; для лідерів учнівського самоврядування; для кращих юних інформатиків та зміна національно-патріотичного спрямування.

— На оздоровчу кампанію 2017 року передбачено 5 мільйонів 900 тисяч гривень з обласного бюджету, — каже Ігор Володимирович, — у тому числі: відділу сім’ї та молоді — 5 мільйонів 520 тисяч гривень, а управлінню освіти і науки — 380 тисяч. Місцевими бюджетами на проведення оздоровчої кампанії передбачено 3 мільйони 370 тисяч 760 гривень та 280 тисяч гривень на підготовку дитячих таборів, мільйон 221 тисячу 300 гривень виділено з бюджетів об’єднаних територіальних громад. Крім того, на організацію оздоровлення та відпочинку дітей області планується залучити ще 9 мільйонів 287 тисяч гривень позабюджетних коштів, серед яких — профспілкові гроші, гроші підприємств та батьківська плата. Ще слід зазначити, що цього року суттєво збільшилися суми, виділені на оздоровчу кампанію з місцевих бюджетів.

…Перед початком оздоровчого сезону спеціально створена комісія перевірила всі заклади, що прийматимуть дітей під час літніх канікул. Про порушення та різні проблемні моменти можна і треба повідомляти за номером гарячої телефонної лінії — 23-49-77. Вона працює з 25 травня і працюватиме до завершення оздоровчої кампанії у відділі сім’ї та молоді облдержадміністрації.


Опубліковано : 22.06.2017 11:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман