новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Молоді тернополяни можуть поїхати на Золоті піски за помірну ціну

Повідомляє Високий замок online 17.07.2017 18:15

Молоді тернополяни можуть поїхати на Золоті піски за помірну ціну

Фото Марія Доротич

Улітку шляхи багатьох українців ведуть до болгарських курортів. Причин чимало. По-перше, щороку сервіс у Болгарії покращується, хоча українські відпочивальники хочуть бачити значно швидші темпи. По-друге, українців приваблює можливість раннього бронювання — можна зекономити половину вартості. Наприклад, зараз, у гарячий сезон, десятиденний відпочинок на двох у тризірковому готелі стартує від 700 євро (дворазове харчування). Якщо бронювати заздалегідь, то вкладешся у 350 євро.

Як розповіли власники кількох турагенцій, найпопулярніший болгарський курорт серед українців – Сонячний Берег. Його інфраструктура пристосована не лише для молоді, а й для відпочивальників з дітьми. Друге місце рейтингу розділили між собою два сімейні курорти – Обзор та Єленіте. Знайома сьомий рік поспіль їздить в Обзор як до бабці на село. На третій сходинці – Золоті Піски, на четвертій – Святий Влас, на п’ятій – Поморіє. Далі у рейтингу – Святі Костянтин і Єлена, Варна, Несебр…

Найбільше відпочивати до Болгарії їдуть жителі Західної України. З іноземних туристів — поляки, чехи, румуни, молдавани. Росіяни на болгарських курортах теж є, але їх зараз не так багато, як раніше.

Українці практикують автобусні тури до Болгарії (квиток в обидва боки – 60 євро). Літак не кожному по кишені. Новий поїзд, який з цього літа запустили до Варни, теж не надто приваблює українців, які звикли відпочивати економно. «Навіщо витрачати додаткових 200 євро на літак чи понад дві тисячі гривень на поїзд? За ці гроші у Болгарії з сім’єю можна відпочити кілька додаткових днів! — розповів житель пан Віталій, який їхав до болгарського курорту Кранево. – Уже сьомий рік обираю автобусний тур. Це економно і зручно. Вдень виїжджаєш з України – і о 9-й ранку наступного дня уже на місці. Цього року туристи зі стажем практикують новинку. Якщо на курорті ще залишаються гроші і не хочеться повертатися додому, турист зв’язується зі своїм турагентом в Україні, щоб продовжити відпочинок ще на кілька днів. Старий квиток на автобус додому викидають у смітник, а турагент присилає електронною поштою новий документ». Пан Віталій також розповів, що деякі викладачі західноукраїнських вишів «зависають» на болгарських курортах на три місяці літніх канікул. Хтось орендує житло (ціна стартує від 15 євро за добу), хтось придбав невеличку квартиру і мешкає в ній ціле літо. Однокімнатну квартиру в курортному Обзорі можна купити за  35−40 тисяч євро, у Варні – 50 тисяч.

Я цьогоріч провела відпустку на Золотих Пісках – одному з найстаріших курортів Болгарії. У кафе познайомилася з італійцем, який ще три роки тому придбав на Золотих Пісках кілька особняків, вклався у ремонт і тепер здає кімнати в оренду. Доба проживання – 20 євро (без харчування). Щороку приїжджає з Італії до Золотих Пісків у травні, аби до початку червня підготувати помешкання до старту сезону. Мешкає там до середини жовтня, бо особисто контролює бізнес. Чому не розвиває цей бізнес в Італії, чим його привабила саме Болгарія? «Бо тут значно дешевша нерухомість і вигідніше створювати бізнес, — відповів пан Фабіо. – Занедбані помешкання придбав по 55 тисяч євро, у ремонт і меблі вклав ще кількадесят тисяч євро. Тепер відбиваю гроші. Орієнтуюся на туристів з Польщі, Чехії, Німеччини. Українці у мене теж жили, але дуже торгувалися… У низький сезон можу опустити вартість проживання на п’ять євро, у високий сезон (липень-серпень) – ні».

Ейфелева вежа на Золотих Пісках 32,4 метра заввишки — візитна картка курорту. Вежу спорудили у 2007 році, ціна проекту — 300 тисяч левів.
Ейфелева вежа на Золотих Пісках 32,4 метра заввишки — візитна картка курорту. Вежу спорудили у 2007 році, ціна проекту — 300 тисяч левів.

Востаннє відпочивала у Болгарії 2014 року. Зауважила, відтоді з пляжами навели лад. Лише окремі готелі мають у своїй власності частину пляжної лінії. Решту території біля моря орендують підприємці. Обладнали свої володіння не лише шезлонгами, а й медпунктом, рятувальним постом, барами, кафе, літніми терасами… Як цього вимагає законодавство, на пляжі для відпочивальників є вільна зона, тобто безкоштовна. Ця частина пляжу обгороджена стрічкою. Поруч – табличка, де (болгарською, англійською і російською мовами) написано: тут можна відпочивати на власному рушнику, встановлювати невеличку парасольку (у магазинах коштує 18−25 левів). Не думайте, що у «вільну» зону можна тишком-нишком забрати з платної зони лежак. За мить до вас підійде представник орендаря платної зони і пояснить, що так робити не можна… Пляжі обладнані відеонаглядом, тому ніхто не зможе прилягти на шезлонг у платній зоні просто так. За кілька секунд до вас прийдуть з касовим апаратом і попросять заплатити.

Хочеш лежак і парасольку – плати 6−9 левів (1 лев – 15 гривень). Працівники пляжу видають чек. Приймають тільки готівку, розрахуватися за лежак банківською карткою не можна. На пляжах нарешті скасовано плату за туалет. Раніше за це брали 0,50 лева.

Сервіс у готелях теж покращується, але до деяких нюансів українці мають претензії. «Третій рік їжджу відпочивати на Золоті Піски, в один і той же готель, — розповіла «ВЗ» львів’янка, мама двох синів пані Анна. – Перші два роки мене без проблем поселили в номер до 14-ї години. Цього року приїхала з синами о 6-й ранку. Працівниця рецепції сказала, що на поселення доведеться чекати до обіду.  «Хочете, щоб я вас уже поселила – платіть мені 20 левів!» Намагалася пояснити їй, що втомлена з дороги, діти хочуть відпочити. Але марно. Довелося дрімати біля рецепції аж до 14-ї». У журналіста «ВЗ» проблем з «раннім» поселенням не було. Працівник рецепції перевірив документи резервації, видав електронний ключ. Близько 7-ї ранку я вже була у своєму номері.

Деякі мої співрозмовники скаржилися, що в готелях Болгарії штрафують за… порваний браслет (його видають на руку при системі «Все включено». – Авт.). «Син випадково порвав браслет, його не пустили в ресторан, — розповів 49-річний пан Олексій. – Пояснив працівниці рецепції, що ці «аксесуари» неякісні, бо тонкі. Працівниця готелю «потішила» — треба заплатити два леви штрафу, і тоді видадуть новий браслет. Хотів відмовитися від нього, щоб син знову його не пошкодив. Мені відповіли, що не можна – не пустять у ресторан… Довелося витягувати з гаманця два леви».

З чим у курортній Болгарії ще не наведено ладу – то це з таксоринком. Лише окремі машини обладнані лічильниками. Ціни таксистів–«бордюрників» зашкалюють. У середньому за послуги таксі треба викласти з гаманця 10 євро. Вночі – подвійний тариф. Хоча офіційні розцінки таксистів у рази дешевші. Краще викликати таксі через диспетчерський номер або з рецепції готелю.

 З болгарських курортів українці повертаються не лише із шоколадною засмагою, а й з сувенірами. До кремів та парфумів з болгарською трояндовою олією додалася косметика з лаванди. У Болгарії зараз якраз квітнуть її плантації.

Фото автора

Джерело: Високий замок online — http://wz.lviv.ua/world/203009-zoloti-piski-za-pomirnu-tsinu


Опубліковано : 17.07.2017 18:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман