новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Молоду українку двічі роздягали для обшуку у відділку поліції у Польщі

Повідомляє naszwybir.pl Олена БАБАКОВА 30.10.2017 16:15

Молоду українку двічі роздягали для обшуку у відділку поліції у Польщі

Фото з мережі Інтернет

Майже добу протримали у відділку, двічі роздягли для обшуку, погрожували депортацією – так повелися з 21-річною українкою вроцлавські поліцейські тільки через те, що її польський екс-бойфренд склав не підкріплену фактами скаргу про крадіжку телефону. Принизлива поведінка та агресія з боку поліції – це новий занепокійливий епізод у серії нападів та обурливих вчинків щодо українців у Польщі.

Український студент, побитий п’яними поляками, працівник гданського кебабу з України, який мусив забарикадуватися через атаку польських відвідувачів, українська дівчинка, котру вдарили пляшкою по голові в центрі Любліна, – останніми місяцями з’являється все більше прикладів брутальних нападів на громадян України. Йдеться не про побутові сварки чи спроби пограбування. Українці в Польщі все частіше стають жертвами злочинів, вчинених на ґрунті ненависті.

За інформацією порталу Uchodźcy.info, у 2016 році в Польщі велося 1631 слідство, пов’язане зі злочинами на ґрунті ненависті, тобто через інше етнічне або расове походження чи віросповідання жертви. Порівняно з ситуацію кількох попередніх років, фіксується все більше випадків саме фізичного насильства щодо представників інших етнічних та релігійних груп. При цьому тільки кожне четверте слідство завершується висуненням звинувачень на адресу агресора. Найчастіше жертвами злочинів на ґрунті ненависті в Польщі стають мусульмани (22%) та євреї (10%), українці – на четвертому місці (5,7%).

За таких обставин критично важливою є довіра постраждалих до поліції, впевненість, що до них поставляться з повагою. Тому випадки, коли поліція застосовує щодо іноземців дискримінаційні практики, є настільки обурливими: вони не тільки позбавляють гідності конкретну людину, а ще й нищать репутацію правоохоронців серед мігрантів, знеохочуючи їх до будь-яких контактів.

У ніч з 28 на 29 вересня поліцейські відділку Вроцлав-Кшикі затримали 21-річну українку Дарину. Дівчина навчається в Києві і приїхала до Нижньої Сілезії відвідати батьків. Майже рік тому вона почала зустрічатися з місцевим поляком, пара навіть мешкала разом, хотіли побратися, проте дівчина поїхала до України. Перед від’їздом хлопець подарував їй телефон. Невдовзі молоді люди розійшлися. Коли Дарина завітала до Вроцлава, хлопець зажадав повернення подарунка. Коли дівчина відмовилася, бо хотіла перенести до іншого апарата фото та контакти, поляк склав на неї скаргу до поліції, нібито вона вкрала ґаджет.

Що сталося далі – детально описала місцева «Gazeta Wyborcza», й новину підхопили всі польські ЗМІ. Під домом батьків Дарину затримала поліція. Її відвезли до відділку, де дівчина хотіла розповісти свою версію подій, пропонувала показати тексти старих розмов із хлопцем, але ніхто не був зацікавлений. Після того, як один із поліцейських дізнався, що Дарина походить з України, сказав: «Забагато вас тут». Її на всю ніч закрили в камері, два рази змушували роздягатися для проведення обшуку та погрожували депортацією, якщо не буде співпрацювати. Загалом дівчина пробувала у відділку понад 20 годин. Вранці, не маючи доказів її вини й показань хлопця, поліцейські відпустили Дарину. Як говорить сьогодні речник вроцлавської поліції Рафал Петриковський, усе через те, що дівчина сама хотіла дзвонити батькам, а польське право вимагає, аби дзвінок зробили правоохоронці, до того ж поліцейські чекали на перекладача. Поліція не згадує, навіщо той був потрібний, якщо Дарина прекрасно говорить польською.

За справу українки взявся адвокат Радош Павліковський. Він оскаржує поліцію в затриманні його клієнтки без обґрунтованої підозри про вчинення злочину. Поведінку вроцлавських правоохоронців піддано різкій критиці з боку правозахисних організацій. Цікаво, що подібної солідарності з постраждалою немає на українських вроцлавських групах у мережі Фейсбук. Чимало дописувачів прямо оскаржує дівчину в брехні, а ті, хто вірить, не бачать нічого страшного в подвійному обшуку – не на вулиці ж і не групою чоловіків, а то й додають – так їй і треба, не буде більше з поляками плутатися!

Сергій із Києва, котрий живе у Вроцлаві вже кілька років, говорить, що прикро вражений. На його думку, вроцлавська поліція поводить себе доволі коректно, чого, наприклад, не скажеш про прикордонників, котрі звикли в грубій формі перевіряти документи українців прямо на автовокзалі. Кривда, вчинена Дарині, є ударом по іміджу Вроцлава, який міська влада турботливо будує кільканадцять років. Мер Рафал Дуткевич рекламує столицю Нижньої Сілезії як місто зустрічей і на захід від Польщі, і на схід. В інтерв’ю від неодноразово підкреслював, що тішиться зростанням кількості українських студентів та працівників. У липні цього року Р. Дуткевич став лауреатом Німецької національної нагороди в 50 тисяч євро й одразу передав усю суму вроцлавському фонду «Україна», заснованому Ґжеґожем Дзіком, багаторічним почесним консулом України. Тоді ж мер Вроцлава повідомив, що його місто матиме уповноважену особу у справах українців – на цю посаду була призначена Анна Шарич, колишній віце-президент Вроцлава. Крок був дуже прихильно сприйнятий українською діаспорою в Польщі – поки тільки Ґданськ має Раду у справах іммігрантів, а Вроцлав виступив з ініціативою, скерованою саме до українців.

Як наголошує Софія Баянова з фонду «Україна», який має консультаційний пункт для іноземців у центрі Вроцлава, останнім часом у місті формується все більш міжнародна спільнота, що може, проте не мусить призводити до різних непорозумінь. «На сьогоднішній день ми не отримали від українців жодних скарг на те, що вони не почуваються безпечно у Вроцлаві. Описану справу було переказано Почесному консульству України, воно моніторуватиме розвиток подій», – говориться в комунікаті від фонду.

Наразі іноземці почувають себе безпечно в Польщі. На початку року портал Morizon.pl запитав іммігрантів, що проживають у восьми найбільших польських містах, що вони думають про свою нову домівку та як оцінюють ставлення поляків. Так, іноземці оцінили свою безпеку на 4,63 бали за шестибальною шкалою, що є доволі високим результатом. Толерантність і гостинність поляків опитані оцінили в середньому на 4,05 бали, при цьому найкращі пункти отримали Краків та Познань, найгірші – Лодзь. Вроцлав в обох рейтингах посередині. Хотілося б, аби ця симпатія та довіра з боку іноземців не були зруйновані.

Олена БАБАКОВА


Опубліковано : 30.10.2017 16:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман