новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

На Тернопільщині відтворили найуспішнішу наступальну операцію Української Галицької армії

Повідомляє nday.te.ua 26.06.2018 09:10

На Тернопільщині відтворили найуспішнішу наступальну операцію Української Галицької армії

Фото з мережі Інтернет

Минулої неділі на вулицях Чорткова лунали постріли і їздила військова техніка. У місті відтворювали події, які відбувалися тут 99 років назад. Тоді, у далекому 1919-му, Галицька армія, затиснута у трикутник між Дніпром і Збручем, неочікувано для ворога мобілізувала всі сили і пішла в наступ. Для польських суперників це було настільки несподівано, що вони не встояли перед натиском і були змушені відступати. Як наслідок, з-під польської окупації вдалось звільнити Чортків, Бучач, Теребовлю, Тернопіль та Бережани. 25 тисяч українських солдатів і офіцерів змусили відступити по всій лінії фронту більш як 100-тисячну польську армію.

Цього року на Тернопільщині вперше організували військово-патріотичний фестиваль «Чортківська офензива», аби відродити і зберегти пам`ять про цю важливу перемогу для України. Участь в урочистостях взяли представники не лише Тернопільщини, а й Львівщини та Івано-Франківщини. Фестивальні події розгорталися на різних локаціях: у замку Гольських, біля місцевого костелу, вуличках середмістя.

Жителі й гості Чорткова мали нагоду зануритися в минуле і побачити, як наші предки виборювали свободу. Від звуків пострілів закладало вуха. Сили УГА пробивалися вгору по сучасній вулиці Степана Бандери. Спочатку противники стріляли одні в одних з гвинтівок, а згодом на полі бою з’явилися кулемети, техніка і навіть гармата. З наближенням фіналу битви зростало емоційне напруження у глядачів.

Незважаючи на похмуру погоду, дійство зібрало багато людей. Більше того, як розповіли історики перед реконструкцією, бій між Українською Галицькою армією та поляками відбувався у дощову погоду. Польські війська були не готові до негоди. Цей фактор допоміг УГА здобути перемогу і звільнити з-під польської окупації довколишні міста.

Після закінчення реконструкції всі охочі могли сфотографуватися з учасниками і потримати в руках зброю та спорядження. Крім відтворення історичної події,  в рамках фестивалю відбулися різноманітні виставки, ярмарки, майстер-класи, презентації, а також виступи музичних груп.

– Такий фестиваль ми організували у нашому місті вперше, – розповідає міський голова Чорткова Володимир Шматько. –  Ми хотіли показати нашим жителям, а також гостям історичні події, що відбувалися у Чорткові у ті далекі роки. Ми пишаємося славним минулим нашого міста й активно відроджуємо пам`ять про ці важливі події.

Відтворили події Чортківської офензиви представники товариства пошуку жертв війни «Пам’ять».

– У реконструкції ми задіяли близько 40 осіб, – розповідає учасник товариства «Пам`ять» Тарас Павлишин. – Участь у ній взяли клуби зі Львова, Кам’янця-Подільського, Вінниці та жителі Чорткова. Ми показали відступ українського війська з Чорткова, захоплення міста поляками, а потім наступ і відвоювання міста Українською Галицькою армією.

Також для гостей фестивалю проводили цікаві екскурсії містом. У ролі екскурсоводів виступили студенти Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського. Вони розповідали і чортківчанам, і гостям свята про невідомі історичні факти, показували цікаві місця. Адже знати і пам’ятати історію свого краю – найперше завдання майбутніх педагогів.

Під час фестивалю між представниками Тернопільської, Львів­­ської та Івано-Франківської облас­­тей підписали Меморандум про відзначення у 2019 році 100-річчя Чортківської офензиви. Також до цієї дати планують спорудити меморіальний комплекс для вшанування тих історичних подій.

– Солдати Української Галицької армії зробили практично неможливе: здійснили наступ на добре озброєне польське військо і змусили відступати його по всіх фронтах, – зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Герої УГА є прототипами наших хлопців, котрі сьогодні захищають територіальну цілісність нашої держави в українських Збройних силах та добровольчих загонах.

Фестиваль «Чортківська офензива» – жива історія, відродження подій славного минулого нашого краю, які варто пам`ятати і пишатися ними.


Опубліковано : 26.06.2018 09:10

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман