новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Нацбанк готується до девальвації гривні

Повідомляє news.finance.u 03.08.2018 13:53

Нацбанк готується до девальвації гривні

Фото з мережі Інтернет

Рішення НБУ включити до розрахунку нормативу миттєвої ліквідності Н4 необтяжені облігації внутрішньої держпозики з кінцевим терміном погашення до 6 місяців є стратегічним кроком регулятора напередодні глибокої девальвації гривні.

Таку думку висловив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

«Нацбанк стоїть перед непростою дилемою. На одній шальці терезів бюджетна дірка (гривневі залишки на єдиному казначейському рахунку впали до критичної позначки), на іншій – неминуча девальвація нацвалюти та рекомендації ради НБУ обмежити скупку центробанком ОВДП», – пояснює експерт.

У середині липня рада НБУ рекомендувала регулятору утриматися від прямої підтримки бюджетних витрат і встановити ліміт обсягу ОВДП у своєму портфелі. Схоже, проігнорувати озвучені главою органу Богданом Данилишиним вимоги монетарні чиновники не зможуть. А значить, рятувати бюджет доведеться силами банкірів. Тобто за рахунок коштів вкладників. А вчорашня постанова Нацбанку покликана підвищити привабливість ОВДП для фінустанов.

Контрольоване падіння
З іншого боку, фактичний зрив чергового етапу співпраці з МВФ не обіцяє гривні нічого хорошого. Гірше того: посилення монетарної політики владою США і ЄС вже призвело до відтоку капіталів з ринків, що розвиваються. А в усьому світі відзначається девальваційний парад валют таких країн. І гривня – не виняток.

Неминучість девальвації визнають і в самому НБУ. У розробленому чиновниками сценарії (НБУробив різні прорахунки на випадок неотримання коштів МВФ) вони не відкидають падіння курсу до 31,8 грн./$ до кінця нинішнього року. А якщо відсутність валютного підживлення з боку Міжнародного валютного фонду буде супроводжуватися падінням цін на метал – і зовсім до 40,8 грн./$.

«Консолідована думка банкірів – 34 грн./$ до кінця 2018-го. Це цілком реальний показник, враховуючи той факт, що нових зовнішніх кредитів Україна, схоже, заманити не зможе, а обслуговувати і гасити вже залучені доведеться», – говорить Невмержицький.

Ті ж рятувальні операції, до яких вдається НБУ на міжбанківському ринку, заливаючи банкірів валютними інтервенціями, на ділі є частиною політики контрольованої девальвації – регулятор намагається не допустити шокового обвалу, пригальмовуючи падіння курсу.

Девальвація автоматично призведе до відтоку вкладів з банківської системи. Люди побіжать знімати гривневі депозити щоб вкласти накопичення, що знецінюються, в валюту або товари. У цьому контексті банкам особливо вигідно зараз інвестувати залучені від населення кошти в ОВДП.

«Рішення НБУ включити ОВДП в розрахунок Н4 дозволить створити гарну картину на ринку, хоча ніяк не вплине на саму ліквідність – віддавати гроші вкладникам банкам все одно доведеться. Втім, держпапери завжди можна запропонувати в заставу Нацбанку під кредит рефінансування, щоб виконати зобов’язання перед кредиторами. Норматив буде витриманий, а вкладники отримають свої гроші. Питання лише в тому, звідки НБУ буде черпати кошти для підтримки фінустанов», – додав Невмержицький.

Заманюють ставкою
З іншого боку, Мінфін працює над тим, щоб стимулювати купівлю ОВДП фізособами безпосередньо. За словами в.о. відомства Оксани Маркарової, зараз такий продукт тестується на базі державного Приватбанку. За даними НБУ, на 1 серпня у власності фізосіб було держоблігацій на 3,983 млрд грн. Більшість із них номіновані у валюті (2,671 млрд грн.). Але це майже в 100 разів менше, ніж було в портфелях банків на ту ж дату.

Очевидно, що залучати внутрішніх кредиторів уряд має намір високою ставкою. Нею ж будуть стимулювати купівлю паперів банками, щоб ті надавали перевагу менш прибутковим депозитними сертифікатами Нацбанку мінфінівські облігації.

«Мінус такої стратегії полягає в тому, що фінансисти почнуть згортати і без того вельми стримане кредитування економіки, вкладаючи вільні кошти в безризикові папери Мінфіну. Що в кінцевому підсумку негативно позначиться на показниках ВВП і виробництва. Приємний бонус: девальвація курсу і сповільнення зростання виробництва неминуче позначиться на платоспроможності населення і призведе до скорочення споживання. В результаті в країні сповільниться інфляція, а курс національної валюти стабілізується», – резюмує Невмержицький.

Юрій Павлов


Опубліковано : 03.08.2018 13:53

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман