новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Науковці з ТНЕУ відроджують локальну історію

Повідомляє doba.te.ua 22.06.2018 13:17

Науковці з ТНЕУ відроджують локальну історію

Фото з мережі Інтернет

У Чортківському навчально-науковому інституті підприємництва і бізнесу ТНЕУ відбувся захід, приурочений відзначенню річниці Чортківської офензиви Галицької Армії. Це одна із найбільш значимих і, водночас, одна із маловідомих для широкого загалу сторінок історії боротьби українців за власну незалежну державу.

Організатором заходу виступила кандидат історичних наук, старший викладач Г.І.Давидовська, яка у вступному слові зазначила, що Чортківська Офензива Галицької Армії (іншими словами Чортківський наступ) або Червнева офензива, здійснена в період з 7 по 28 червня 1919 року, була однією з найуспішніших наступальних операцій, що їх Галицька армія здійснила під час Українсько-польської війни в Галичині 1918-1919 років.

Лише втручання міжнародних чинників та брак матеріально-технічного забезпечення врятував супротивника від воєнної поразки. Ведена слабими силами, Чортківська офензива не могла досягти стратегічних успіхів. Проте перемоги  Галицької Армії над численнішим і краще озброєним супротивником в котрий раз надали доказ справжньої військової звитяги, любові до Батьківщини та жертовності української народу у його прагненні бути єдиним господарем на власній землі.

Підсумував роботу учасників заходу запрошений гість – кандидат історичних наук, доцент Я. І. Дзісяк. Він зауважив, що сам факт існування Галицької Армії мав велике історичне значення. Вона відновила на західних українських землях традицію визвольних змагань і передала її народним масам. Хоч Галицька Армія програла війну з Польщею, але вціліла й розпочала другу війну з більшовиками, що свідчить про її велику політичну зрілість, моральну та бойову силу. Не було б Чорткова, не було б сил на ту самопожертву, що її віддала Галицька Армія в подальшій боротьбі. У цьому історичне значення Чортківського пролому.

Наприкінці присутні переглянули уривок з першого в Україні документального фільму, який зняли з використанням найсучасніших технологій «Легіон. Хроніка Галицької Армії 1918-1919 р.».


Опубліковано : 22.06.2018 13:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман