новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Найбільше підземне озеро України на Тернопільщині досліджують спелеодайвери

Повідомляє www.tenews.org.ua 18.08.2017 22:14

Найбільше підземне озеро України на Тернопільщині досліджують спелеодайвери

Фото з мережі Інтернет

Унікальна печера Оптимістична у Тернопільській області нещодавно відсвяткувала 50 років з дня відкриття. Невеличка спочатку, від 2 км забитих глиною ходів, щорічною працею спелеоекспедицій під керівництвом Львівського спелеоклубу "Циклоп", печера досягла статусу найдовшої печери Європи, а серед гіпсових печер вона найдовша у світі.

Розгалуження ходів ретельно виміряні та досягають 260 км. Відкрили її неподалік села Королівка. У свій ювілейний рік печера, яку раніше вважали майже зовсім безводною, подарувала своїм дослідникам багато підземних озер. Дослідження велись у напрямку "Північ". Одне за одним відкривались озера Мрія, Частинка Бога, П'ятикутне, Пермске, Фріке, Містік, Кишенька і озеро Мікрон, яке за оцінками спеціалістів претендує на звання найбільшого підземного озера України. Завглибшки 5, а можливо і 6 метрів з кришталево чистою водою, температурою 7 градусів за Цельсієм і площею поверхні біля 500 м кв. Відкрив озеро луцький спелеолог Ігор Троцюк.

За словами дослідника, цей хід зараз можна проходити тільки навколішках протягом двох годин. Вперта праця навесні принесла свої неочікувані результати - раптом відкрився отвір у новий зал. Практично спелеолог "вивалився" на берег недоторканого озера. Це перша така велика водойма у печері. Сьогодні печерне озеро досліджують люди дуже рідкісної спеціальності - спелеодайвери. З ходовиками, у гідрокостюмах та з кисневими балонами намагаються пройти озеро під водою. 


Опубліковано : 18.08.2017 22:14

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман