новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Нічого не буде? Безглузда мрія про Brexit наближається до свого кінця, - Foreign Policy

Повідомляє patrioty.org.ua 23.01.2019 12:53

Нічого не буде? Безглузда мрія про Brexit наближається до свого кінця, - Foreign Policy

Фото з мережі Інтернет

Зазнавши повної поразки, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей сиділа, хитаючи похмуро головою в бік свого головного суперника - лідера Лейбористської партії Джеремі Корбіна. Але на якомусь рівні голова британського уряду знала, що кожен епітет, яким він атакував її під час вирішального голосування у вівторок, якоюсь мірою був справедливим.

Рішучий провал її плану щодо Brexit був «катастрофічною» поразкою, найгіршою з 1920-х років. А гра консерваторів з процесом виходу з ЄС, який вони ненавмисне запустили три роки тому, дійсно була «чистою некомпетентністю», як сказав Корбін, - пише Foreign Policy.

Вірогідно найбільш похмурою новиною після драматичних подій в парламенті стало те, що для Великої Британії це лише початок розплати за Brexit. І може виявитися, що не існує простого чи й навіть чіткого виходу з екзистенційної кризи, яка може призвести до розпаду Об’єднаного Королівства, якщо Північна Ірландія і Шотландія підуть окремим шляхом до зближення з Євросоюзом. Більше того, Британія раптом зрозуміла, що вона досить самотня на міжнародній арені.

З першого квітня країна остаточно втратить членство в ЄС, а заразом все, що з ним пов’язане. Не в останню чергу проблема в тому, що Лондон втратить право безперешкодно і безмитно торгувати на ринку з півмільярда споживачів. І ніхто не хоче зберегти Британію, запропонувавши їй кращі торговельні умови, навіть її старий «спеціальний» союзник США.

Одна з мрій прихильників Brexit полягала в тому, що Лондон, визволений від павутини зобов’язань Євросоюзу, зможе сам домовлятися з Вашингтоном й іншими великими торговельними партнерами про більш вигідні угоди. Але цього не станеться. Таких переговорів точно не буде, поки США очолює Дональд Трамп.

«Важко уявити собі чіткий шлях до укладання якоїсь угоди про зону вільної торгівлі зі США чи будь-якою іншою країну у найближчі 10 років», - сказав колишній генеральний директор Єврокомісії з питань розширення Майкл Лі.

Усі потенційні торговельні партнери Британії: США, Австралія, Індія чи будь-яка інша країна, - ставлять такі вимоги до створення зони вільної торгівлі, які королівство не може прийняти зараз. Трамп, який від початку розхвалював Brexit, зробив для Мей і без того важкий процес ще складнішим. Минулої осені він засліпив британського прем’єра, назвавши її план виходу «чудовою угодою для ЄС». А потім сказав, що навряд чи сам зможе вести переговори з Мей про торгівлю, тому що запропонований нею план для Європи передбачає майже трирічний перехідний період.

«Трамп дав чітко зрозуміти, що будь-яка торговельна угода буде на основі «Америка перш за все». І американська сторона точно вкаже Лондону на ті ж проблеми, які виникли під час переговорів про Трансатлантичне торговельне й інвестиційне партнерство», - сказав Лі, нагадавши про угоду, переговори про укладання якої з Європою вів Барак Обама і від якої Трамп відмовився першим ділом.

Екс-чиновник Єврокомісії вказав і на той факт, що для багатьох країн відносини з Британією зараз не пріоритет. Приміром, Австралія і Нова Зеландія якраз ведуть переговори про торговельні угоди з Євросоюзом, відкладаючи гіпотетичне зближення з Лондоном на потім. Зрештою, 450-мільйонний ринок більш привабливий, ніж 65-мільйонний. Азія теж не пропонує розради.

Індія хоче більше віз для своїх громадян. І Британія після Brexit не може їй це дати. На думку політичного економіста Пристанського університету Гарольда Джеймса, домовитися про щось з Китаєм в розпал торговельної війни з Трампом теж навряд чи вдасться.


Опубліковано : 23.01.2019 12:53

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман