новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Охочим на замітку: Студентка розповіла, як безкоштовно поїхати вчитися до Словаччини

Повідомляє patrioty.org.ua 14.05.2019 15:17

Охочим на замітку: Студентка розповіла, як безкоштовно поїхати вчитися до Словаччини

Фото з мережі Інтернет

Існують освітні програми для студентів, що дають можливість поїхати на повністю оплачуваний тренінг англійською мовою. Тамара Драгіна розповіла про одну з таких програм, де можна продуктивніше налагоджувати культурний обмін між країнами та навчати молодих людей. Щоб вони у свою чергу потім ділилися досвідом і робили світ освіченішим і дружним.

Теми таких тренінгів дуже різні, починаючи з перероблювання сміття і закінчуючи секс-вихованням. Навчають експерти в цій галузі та майже весь час проекту з вас вчать і потім є трохи часу для подорожей. Учасників на одному такому проекті приблизно 20-25 і всі вони з різних країн. Наприклад, 5 з України, 5 з Німеччини та так 25 всього, з усіх куточків світу. Обов'язково запрошують з країни з різним рівнем життя, щоб стався дійсно максимально насичений обмін.

В кінцевому підсумку, виходить колосальний культурний обмін. Люди не тільки вчаться за темою тренінгу, а й розвиваються як особистості, знайомляться з новими поглядами та замислюються про нові, невідомі раніше речі.

"Про освітні програми я дізналася від подруги, яка, як раз повернулася з такого проекту з Естонії. Тоді, я ще жодного разу не бувала за кордоном і, звичайно ж, я насторожено зацікавилася ідеєю і вирішила ... нічого не робити, казки якісь. Занадто добре все звучить, так не буває, - розповідає Тамара, - Через місяць, я знову зустріла знайому в коридорі гуртожитку і виявилося, вона вже повернулася з Грузії, з іншого проекту і виглядала ще радісніше. Я прям ось дуже їй позаздрила і почала розбиратися, що це за програми такі і як туди потрапити. Так я подала заявки на пару проектів і не пройшла, виявилося, охочих багато і все залежить від пріоритетності країни. В Німеччину чи Італію потрапити майже нереально і здавалося очевидним, що потрібно подавати в непопулярні країни. Як же добре, що саме так було потрібно, інакше, я б могла не відкрити для себе одну дуже непопулярну і таку чарівну країну. Все що потрібно, щоб потрапити на проект, це написати мотиваційний лист англійською, як ти пов'язаний з темою тренінгу і чому саме тебе повинні взяти участь. Показати, як ти потім будеш і використовувати свій досвід після проекту".

Кілька разів дівчина не пройшла і майже втратила надію. Оновлювала сторінку з заявками на тренінги. О третій годині ночі готувалася до іспиту. І, за звичкою, оновила сторінку з проектами та побачила заголовок "Відмінний шанс для новачків, проект в Словаччині".

"Проект був про екологію, а через те, що я в школі трохи брала участь в конкурсі на кращу ідею з очищення води та навіть кудись пройшла, то мотивація у мене була навіть дуже переконлива. Заповнила анкету, написала лист і тільки потім побачила, що це в Словаччині, місто Банська-Штявница. Навіть трохи засмутилася, але потім згадала, що я взагалі ніде не була і забула про заявку. Не дуже я вірила, що пройду, але хотілося шалено. Подорожувати хотілося далі маршруту Харків - Львів і це давно було мрією, але я вчилася в університеті та ось недавно отримала закордонний паспорт. Він вже рік лежав новенький і зовсім без віз всередині", - розповідає Тамара.

На її подив, вона пройшла на цей проект. Їй подзвонили та привітали. Насамперед Тамара подивилася на карту, де ця Словаччина взагалі знаходиться?

"Така маленька, так поруч, а я зовсім нічого про неї не знаю. Це буде цікаво і, швидше за все, там не дуже здорово, раз нічого не чула раніше. Так уже, не Канарські острови, але все ж щось, - згадує дівчина, - Тоді здавалося, що чим країна популярнішим і що, мабуть, тим краще. Всім же не просто так подобається. А потім я зрозуміла, що кожному своє, і це "своє" не завжди збігається з тим, що популярно".

Населення цієї країни, це як населення Києва помножене у два рази. Великих міст немає апріорі й в столиці, Братиславі, живе всього трохи понад 400 тисяч чоловік (для порівняння, у Львові живе приблизно 720 тисяч).

"Я їхала на проект в місто Банська-Штявница і всі мої друзі, які чули цю назву говорили мені приблизно таке -"Ну, з чогось потрібно почати". Я думала приблизно так само, поки не потрапила туди. Казкові вулиці та різнокольорові будинки, можна описати це і так, а можна сказати, що все місто внесений до Списку світової природної та культурної спадщини ЮНЕСКО, - згадує Тамара, - Сама шанована справа там, це займатися реставрацією будинків і всього, що можна реставрувати. Майже всі дороги в місті, а їх там не так багато, вимощені з каменю і всі вони ведуть до озер або до замків. Постійні спуски-підйоми не змусять нудьгувати в дорозі ... Так, це було набагато більше, ніж я очікувала побачити". Дівчина не очікувала, що на 11 тисяч людей там так багато кафе і ресторанів.

"Особливо мене радували їх назви - "Ностальгія", "Монархія". Відразу було зрозуміло, що господар цих закладів одна людина, - зазначає Тамара, - Це так і є, він сам мені сказав, що подобаються йому ці ось"-ія " - романтично звучить. Бар прямо на сходинках біля статуї, щовечора концерт в арт-кафе і дістатися туди можна по звивистих доріжках, серед різнобарвних, здається порожніх будинків. Це було набагато більше ніж "почати хоч з чогось" - гідний такий початок".

Банська-Штявница це місто серед гір, дістатися туди можна з пересадками на поїзді або, набагато зручніше і швидше, на автобусі. Найближче "велике" місто - Банська-Бистриця, відомий двома університетами та цього дуже навіть достатньо, враховуючи населення і те, що далеко не всі після школи йдуть вчитися в ВНЗ.

Рівень життя в Словаччині на рівні з Польщею і навіть трохи вище, але чомусь про освіту в Польщі та Чехії чули всі, а от про словацьке - ні. "У своїх мріях я задумалася про те, щоб пов'язати своє життя з цією країною. Так мені там сподобалося, ось тільки звучало все не дуже престижно і злегка ризиковано. Чи варто? - розповідає Тамара, - Проект пройшов чарівно, виявилося, що в Штявница є свій сміттєпереробний завод і пластикові пляшки там викидають в окрему урну, а потім, ці пляшки сортують за кольором і переробляють. Це було так очевидно і звично словакам, але мені все було новим і диким. Вірніше, після проекту, те, як ми чинимо зі сміттям в Україні мені здавалось диким. Коли їси йогурт, коробочка від нього викидається в одне відро, а цей папірець зверху в інше, і потім і те і те, буде перероблено. Це ж прекрасно".

Після того першого проекту Тамару охочіше брали на інші. Дівчина побувала в Італії, Німеччині, Угорщині та Польщі. "Мене все ще манила саме Словаччина, вона була особливою, гори та величезні простори, серед них маленькі затишні, чисті міста, це точно чудове місце для життя, - зазначає Тамара, - Мені завжди було цікаво те, що не популярне і я вирішила поїхати вчитися після бакалаврату в Словаччину. Освіта для українців в там безкоштовна, за умови, якщо ви знаєте словацьку мову. Університетів досить багато і я зважилася на цей крок, переїжджаю в цю маленьку, непопулярну країну, яка так близько до будинку, до України".

Почала вчити мову, подала документи та чекала результатів. Тамару прийняли до університету в Нітрі, місто в годині їзди від Братислави. Вона ніколи там не була до моменту, коли прийшов час їхати на навчання.


Опубліковано : 14.05.2019 15:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман