новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Польський воєвода заплатить українцю 5 тисяч компенсації

Повідомляє Наш вибір 30.08.2017 19:14

Польський воєвода заплатить українцю 5 тисяч компенсації

Фото з мережі Інтернет

Воєводський адміністративний суд визначив – поморський воєвода повинен сплатити українцеві компенсацію за затягування справи про надання дозволу на перебування та роботу. Про це пише видання Rzeczpospolita.

Олексій Г. (дані змінені) у липні 2015 року звернувся до поморського воєводи зі справою отримання дозволу на тимчасове перебування та роботу. Зараз він переконаний, розгляд справи був надмірно бюрократичним та затягнутим.

Так, наприклад, замість того, аби одним листом повідомити про всі необхідні документи, уряд з затримками у декілька місяців окремими повідомленнями вимагав доносити той чи іншй документ. Вісім разів змінювали термін остаточного завершення справи,  щоразу відкладаючи дату на 2-3 місяці. З травня до грудня 2016 року у процедурі розгляду справи майже не було прогресу. Рішення у справі, яка була розпочата у 2015 та тривала увесь 2016, було видано у грудні. Близько півтора роки тривав увесь процес. Дозвіл на перебування, натомість,  є дійсним до 30 вересня 2017 року.

У травні українець звернувся до воєводського адміністративного суду зі скаргою на затягування розгляду справи. Пояснює, що внаслідок довготривалої процедури він був позбавлений можливості працювати. Змушений був звернутись до працедавця з проханням надати безплатну відпустку з липня 2015 року до часу залагодження справи – грудня 2016. Спроби працевлаштуватись де-інде були неуспішними.

Воєвода пояснив, що неодноразово так буває, що уряд, розглядаючи справу, не може назвати вичерпний перелік документів, оскільки існують випадки, коли надіслані документи не пояснюють ситуацію, ба навпаки, створюють додаткові труднощі та породжують нові питання. А отже, виникає потреба запиту нових документів та визначення нових термінів. Так було у цій, складній, справі.

Суд однак визнав, що розгляд справи був затягнутим, а період розгляду – неприпустимим. Хоч закон про іноземців і не окреслює термінів вирішення справ про надання дозволу іноземців на проживання та роботу, це питання – у сфері адміністративної відповідальності.

Суд визнав, що розгляд справ іноземців вимагають консультації з багатьма органами, коли вкластись у короткі терміни неможливо, але у цій справі такі консультації не мали впливу на збільшення терміну розгляду. Водночас, вже в травні 2016 року, уряд мав всі документи і інформацію, що є необхідною для розгляду заяви, тим не менш надалі призначав нові терміни, посилаючись на складний характер справи.

Суд позитивно розглянув заяву українця і  призначив  компенсацію у 5 тисяч злотих.

Вирок не є остаточним. Директор Відділ громадянських справ та іноземців Поморського воєводського уряду у Гданські проінформував, що касаційну скаргу буде складено до Головного адміністративного суду.


Опубліковано : 30.08.2017 19:14

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман