новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Приватне життя Кобзаря: Сім жінок, котрі не встояли перед чарами Тараса Шевченка

Повідомляє ustymenkooleh.patrioty.org.ua 09.03.2019 15:17

Приватне життя Кобзаря: Сім жінок, котрі не встояли перед чарами Тараса Шевченка

Фото з мережі Інтернет

Сьогодні святкують 205-річницю з дня народження письменника Тараса Шевченка. Його часто називають володарем духу та батьком нації, бо присвятив себе творчості та боротьбі за український народ.

Але у житті письменника було ще багато любовних пригод. Журналісти дізналися про 7 жінок, з якими Тарас Шевченко був особливо близький.

Амалія Клоберг працювала натурницею у ШевченкаАмалія Клоберг працювала натурницею у Шевченка

Юнацьким захоплення Шевченка стала німкеня Амалія Клоберг. Вони познайомилися, коли письменник вчився малюванню у Івана Сошенка. Дівчина працювала натурницею. Саме її Тарас зобразив оголеною у ліжку з розпущеним волоссям. Картину підписав "Чевченко". За припущенням дослідників, так дівчина вимовляла прізвище художника. Про Амалію Шевченко згадує у повісті "Художник", щоправда називає її Паша.

 
Варвара Репніна все життя підтримувала стосунки з Шевченком Варвара Репніна все життя підтримувала стосунки з Шевченком

Після закінчення Петербурзької академії мистецтв Шевченко повернувся в Україну, де зустрів княжну Варвару Репніну. Чоловік працював художником у її батька генерала Миколи Репніна-Волконського. Жінка закохалася в Шевченка. Про свої почуття відверто розповіла у листі до свого духовного наставника Шарля Ейнара: "Я підлим чином годинами віддаюся у владу своєї уяви, яка малює мені палкі картини пристрасті, а іноді й хіті". Шевченко почуття княгині проігнорував, але подарував їй автопортрет і присвятив поему "Тризна".

Наступним коханням письменника була донька священика Григорія Кошиця - Феодосія Кошиц. Шевченко закохався у дівчину, хотів свататися. Однак її батьки відмовили чоловіку. Від переживань дівчина збожеволіла і решту життя провела в київській психлікарні.

Агата Ускова проміняла Шевченка на гру в преферансАгата Ускова проміняла Шевченка на гру в преферанс

Під час 10-річного заслання Шевченко вподобав дружину коменданта Новопетровської фортеці Агату Ускову. Письменнику не завадило, що жінка була вагітною. Пара багато часу проводила разом, через що швидко поповзли непристойні чутки. Щоб не гнівати чоловіка, Агата припинила спілкування, усі дні проводила у своїй кімнаті за грою в преферанс.

Катерина Піунова зрадила Шевченку з молодим акторомКатерина Піунова зрадила Шевченку з молодим актором

Звільнившись від ув'язнення, Шевченко деякий час жив у Нижньому Новгороді. Там закохався у місцеву акторку Катерину Піунову. Щоб завоювати прихильність дівчини письменник через впливових знайомих влаштував її у трупу популярного тоді Харківського театру. Однак Піунова обманула чоловіка і втекла з молодим коханцем. Згодом дівчина пошкодувала про свій вчинок, у своїх мемуарах писала: "Ну що я розуміла. Адже мені ще 16 років не було. Здавалося, що в Тарасі Григоровичу женихівського нічого не було. Чоботи дігтярні, кожух, шапка смушкова найпростіша".

Шевченко називав Марію Максимович чарвною землячкоюШевченко називав Марію Максимович чарвною землячкою

Марія Максимович. З нею Шевченко познайомився 1858 року в Москві, куди Марія приїжджала з чоловіком істориком Михайлом Максимовичем. Між нею і письменником виникли близькі стосунки. Він називав її "мила чарівна землячка", а вона грала йому на піаніно та співала. Часто разом гуляли садом, довго розмовляли. Сучасники пліткували, що у них був роман і сина Олексія Максимовича жінка насправді народила від Шевченка. Проте біографи переконують, що письменник не давав волю почуттям, а між ними була просто міцна дружба.

Ликера Полусмакова зустрічалася із Шевченком через подарункиЛикера Полусмакова зустрічалася із Шевченком через подарунки

Ликера Полусмакова. Останнім коханням письменника стала служниця його петербурзької знайомої Варвари Карташевської Ликера. Шевченко звільнив дівчину з кріпацтва і заручився. Орендував для неї квартиру, найняв репетитора, постійно балував подарунками. Хотів, щоб його майбутня дружина була грамотною, вивчила благородні манери. Сама ж дівчина постійно фліртувала з іншими та зраджувала Шевченку. Не витримавши, чоловік прогнав наречену.

За три місяці Шевченко помер, а Ликера вийшла заміж за перукаря. Бувши нещасливою у шлюбі дівчина жаліла за Шевченком. Коли овдовіла, переїхала до Канева і протягом 13 років кожного дня приходила на могилу колишнього нареченого, плакала та вибачалася.


Опубліковано : 09.03.2019 15:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман