новини ровесника

1
Хотіла заспокоїти дітей: розлючена жінка дістала автомат Калашникова (Фото)

2
Вакарчук їде на Тернопільщину

3
Літо повертається: де в Україні буде найспекотніше

4
Міносвіти зобов’язало усіх абітурієнтів володіти англійською мовою на середньому рівні В1

5
Головне, щоб Зеленський домовився з МВФ: експерт розповів, чого чекати від курсу долара восени

6
У Польщі підпалили житло українських заробітчан

7
Ігор Побер наступає на п’яти двом лідерам парламентської гонки

8
«Реваншистів зупинять лише ті, хто має досвід», — Володимир В’ятрович

9
Поки батьки займалися своїми справами: поїзд збив 3-річну дитину

10
Подача заяв в університети: все, що потрібно знати

Що варто знати про каву: Супрун розвінчала найпопулярніші міфи

Повідомляє ТерМедеіа 16.05.2019 13:17

Що варто знати про каву: Супрун розвінчала найпопулярніші міфи

Фото з мережі Інтернет

За різних обставин кава може як бути корисною, так і шкодити. Про це розповідає виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

За її словами, у 2016 році каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. Зараз каву визнають як елемент здорового раціону.

“Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Фенольні сполуки кави називаються хлоригенові кислоти. Саме вони передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти — сполуки, що спиняють ланцюги вільнорадикальних процесів. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою”, – зазначає медик.

Дослідження показали, що кава добре впливає на стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин, на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту, підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг.

В людей, які швидко руйнують кофеїн, тобто “кава на них не діє”, кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб. А люди, що регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.

Також Супрун додає, що любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню жиру на животі. Найвідомішим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю та покращення настрою.

Але кава може шкодити здоров’ю, каже Супрун та наводить три ситуації, коли кавоманія стає злом.

Повільне знешкодження кофеїну.

Кофеїн, як і ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Ферменти (цитохроми СYP1А2), які це роблять, в різних людей працюють по-різному. Якщо у вас гени “потужних” цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники “повільних” цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну.

Звідси висновок: якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон – не пийте каву. Саме вам вона шкідлива. Інший варіант – декофеїнізована кава, що має антиоксиданти, але не має кофеїну.

Залежність від кави.

Інколи ми потрапляємо у пастку: мало сну і треба зосередитися, тож п’ємо багато кави, яка з рештою перестає діяти. В цій ситуації шкідлива не сама кава, а хронічний брак сну.

Що робити? Змиритися з тим, що хочеться спати і виспатися. Якщо ви відчуваєте, що стали залежні від кави і мусите збільшувати дозу, то варто вчинити навпаки – не пити каву кілька тижнів.

Поширений міф, що кава викликає викид кортизолу і вводить нас в стан хронічного стресу, тож каву пити не можна. Дійсно, якщо зрідка пити каву, то наднирники реагують викидом кортизолу, а ми відчуваємо це як магічну силу, що рушить нами на зустріч звершенням. Якщо ж каву пити регулярно, то кортизол більше не виділяється.

Кава шкодить, якщо її поєднують зі смаколиками та/або молоком.

Таке не помітне споживання солодощів, часто процесованих, тривалого зберігання, з вмістом транс-жирів і без будь-яких корисних речовин, як-то клітковина чи вітаміни – шкодить здоров’ю.

Молоко не є абсолютним злом. Воно шкодить передусім людям із непереносимістю лактози, тобто нездатністю розщеплювати цукор молока. Т

Який висновок? Каву краще запивати водою, пити без цукру і смаколиків чи молока.

Також Уляна Супрун розповіла як визначити, скільки кави пити. Вона переконана, що необхідно опиратися свої почуття від неї.

– Якщо вона на вас “не діє”, то можете пити еквівалент до 6 порцій еспресо на день, – каже вона. – Якщо кава вас надто збуджує, то вживайте не більше порції на день.

Медіа


Опубліковано : 16.05.2019 13:17

Переглядів 98

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини