новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Що вмотивує інстаграмне покоління вчитися?

Повідомляє studway.com.ua 20.03.2019 17:17

Що вмотивує інстаграмне покоління вчитися?

Фото з мережі Інтернет

Штучний інтелект замість учителів, VR-окуляри, інтерактивні дошки й 3D-принтер у кожному класі. Як ще сучасні технології вплинуть на процес навчання найбільш «діджиталізованих» поколінь і що з цього вийде?

Покоління Z (10-24 років), а тим більше покоління альфа (0-9 років), не знають, що таке світ без інтернету. Для багатьох це звучить як вирок: наукові інститути наввипередки публікують дослідження про те, як технології впливають на концентрацію учнів і здатність приймати рішення креативно. Дослідники погоджуються в одному: процес навчання – це той самий комп’ютерний алгоритм, тому що результат завжди залежить від правильної послідовності дій. А «запрограмувати» сучасних школярів на успіх допомагають інтерактивні технології та креативний простір.

За стандартами «Нової української школи» в Україні навчається майже 450 тисяч дітей, а на впровадження цифрових технологій цього року виділено 1 мільярд гривень. Створенню нового освітнього простору також сприяють українські виробники, які забезпечують школи якісним обладнанням.

То яка вона, школа версії 4.0? Ми проаналізували реформи МОН щодо створення нового освітнього простору й поспілкувалися з представниками компанії Intboard, яка виготовляє інтерактивне обладнання для шкіл, щоб змоделювати ідеальний навчальний заклад майбутнього.

Класна кімната. Згідно з постановою МОН про новий освітній простір, навчальне середовище формується з використанням IT-технологій і мультимедійного обладнання. Клас поділено на «навчальні осередки» з інтерактивними картами, фліп-чартами, стендами для діаграм, 3D-принтерами й куточками живої природи. Також є пристрої для створення інтерактивної поверхні, мультимедійні панелі й сенсорна підлога. На ній школярі зможуть грати як у футбол, так і на піаніно, а ще дізнаватися правила дорожнього руху й вирішувати завдання на логіку. Зараз ця розвага діє в школах Києва №35, 40, 140, 154, 292, 309.

intboard1Столи. Одномісні, з мобільним регулюванням висоти, місцем для ноутбука або вмонтованим сенсорним екраном. Зараз це устаткування не таке поширене. Але вже цього літа українська компанія Intboard планує презентувати розвивальні інтерактивні дитячі столи з доступом до інтернету.

Зробити технології доступними допоможе достатнє фінансування. Згідно з МОН, кошти на новий освітній простір використовуються лише на засадах співфінансування з місцевих бюджетів, причому 40% субвенції йде на закупівлю сучасних меблів для початкових класів, а 20% – на комп’ютерне обладнання.

Дошки й панелі. Інтерактивність – головна ознака школи 4.0, і забезпечує її інтерактивна дошка. Її перевагою є доступність: кожен учень може безпосередньо взаємодіяти з матеріалом, використовуючи свій комп’ютер чи смартфон. Управляти контентом можна дотиками пальців або маркера: дошки працюють одночасно з 10 натисками. Використовують дошки в комплекті з ноутбуком та мультимедійним проектором. Інтерактивна панель дозволяє швидше сприймати інформацію, є персоналізованішою та ефективнішою.

Вчителі. Вони так і залишаються найважливішим «тригером» навчального процесу, проте новий час ставить нові виклики. Інноваційний учитель повинен розвивати незалежність і самодостатність. Учнів заохочують самостійно обирати навчальні матеріали, підхід до вирішення проблеми й навіть предмети в розкладі. І не забуваймо про YouTube!

Відому освітню платформу Khan Academy заснував випускник Гарварду Салман Хан, який розпочав з того, що записував відеоуроки з математики для своєї племінниці й викладав їх у мережу. Цю практику використовують і в Україні освітні платформи ЕdEra й Prometheus.

intboard3

Що маємо наразі?

Е-книги. У серпні 2018 року МОН винесло на розгляд проект щодо придбання електронних підручників для учнів 1, 5 й 10 класів. Крім того, нещодавно створили першу онлайн-бібліотеку аудіокниг українською мовою, тому навчальна й художня література в озвученні тепер доступна кожному.

Інтерактивність. Візуалізація та інтерактивність навчального матеріалу є ключовими для освіти майбутнього, згідно з дослідженням Research Gate. Учителі можуть скористатися інтерактивними книгами. «Ви тримаєте мобільний телефон над книгою, і, коли натискаєте на екрані на відповідний об’єкт, той починає рухатися, видавати якісь звуки. Таким чином читач стає активним учасником оповідання», – розповідають представники Intboard. До процесу навчання можна ще залучити лепбуки, мапи думок, інтерактивні таймлайни й скрайбінги.

Нові методики. До впровадження реформи НУШ долучилися компанії Microsoft і The LEGO Foundation. Зокрема, Microsoft візьме участь у розробці освітньої онлайн-платформи, а використання набору «Шість цеглинок» від LEGO сприятиме розвитку креативного мислення в школярів. Також держава розглядає можливість співпраці з міжнародними освітніми організаціями Discovery Education, Britannica Digital Learning і Matific для наповнення Національної освітньої електронної платформи.

Звісно, багато що треба вдосконалювати: методики викладання для дітей з інклюзією, доступ до технологій у сільських місцевостях і достатнє фінансування навчальних закладів. Проте прогрес є, а школа версії 4.0 – не привілей школярів з Кремнієвої долини, а наше близьке майбутнє.

Фото: виставка-презентація засобів навчання для створення освітнього середовища початкових класів нової української школи в м. Вінниця (МОН); Intboard.


Опубліковано : 20.03.2019 17:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман