новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Сезон заробітків: Яких фахівців шукають на літо в Україні

Повідомляє ustymenkooleh.patrioty.org.ua 07.05.2019 19:17

Сезон заробітків: Яких фахівців шукають на літо в Україні

Фото з мережі Інтернет

Зовсім скоро на ринку праці буде річний бум вакансій. У розпал сезону українці традиційно шукають нові місця для роботи і підробітків, а підприємці не скупляться на пропозиції.

Офіціанти, вожаті в табори, рятувальники, кухарі, бармени, адміністратори, аніматори – всі ці вакансії влітку користуються популярність. Яку роботу пропонують українцям, скільки за це платять і куди можна поїхати.

Які фахівці потрібні

Ринок праці в Україні залежний від сезонних коливань. Так, цілком очікувано і те, що в кінці весни з'являється дуже багато вакансій із сезонною зайнятістю. Це зручно і вигідно як для роботодавців, у яких з приходом літа додається турбот, так і для здобувачів, які отримують додатковий заробіток.

Правда, недавно в Урядовому кур'єрі писали, що таке явище, як сезонна робота, зараз йде на спад, тому що роботодавці намагаються зберегти фахівців, щоб ті не поїхали з країни, в умовах активної трудової міграції. Так як згідно з дослідженнями соціологічної групи "Рейтинг", зараз лише 8% українців добре оцінюють свої шанси на пошук роботи в тому регіоні, де вони живуть. Ще близько 15% оцінюють свої шанси на пошук роботи, як "непогані".

"Основний фактор, який може повернути наших трудових мігрантів назад в країну, це підприємництво. Кожен другий, хто хоче поїхати на заробітки за кордон, відповідає, що готовий інвестувати зароблені гроші у власну справу в Україні", – пояснював Олексій Антипович, керівник соціологічної групи "Рейтинг".

Незважаючи на це, сезонні вакансії вже починають активно з'являтися на рекрутингових сайтах. У HeadHunter Україна відзначають, що роботодавці активно шукають співробітників у таких профсферах:

  • "Спортивні клуби, фитнес, салони краси" (естетист-масажисти, косметологи, перукарі, майстри манікюру і педикюру тощо);
  • "Мистецтво, розваги, мас-медіа" (фотографи, івент-менеджери, художники тощо);
  • "Транспорт, логістика" (водії-експедитори, працівники складу тощо);
  • "Продажі" (реалізатори сезонних товарів, продавці-консультанти, співробітники колл-центрів тощо);
  • HoReCa (шеф-кухарі, керуючі ресторанами, барами, кухарі, офіціанти, бармени, фахівці з бронювання, розміщення та обслуговування гостей, персонал кухні, керуючі готелями і туристичним бізнесом, аніматори, хостес, фахівці з оформлення віз, організатори зустрічей, конференцій, сомельє тощо);
  • "Робочий персонал" (працівники з городніх і садових робіт, комбайнери, озеленювачі, різноробочі, вантажники, електрики-холодильщики, прибиральники тощо);
  • "Будівництво" (ріелтори із заміської нерухомості, будівельники);
  • "Домашній персонал" (домогосподарки/домогосподарі, покоївки, садівники, помічники по господарству, вихователі, гувернантки, няні, персональні водії, кухарі);
  • "Безпека" (інструктори з техніки безпеки, охоронці).

На рекрутинговом порталі HeadHunter Україна розповіли, що кількість вакансій за вказаними профсферами "в сезон" може збільшуватися на 20-70%.

"Станом на кінець березня 2019 року найактивніше зростання кількості вакансій, згідно з аналізом бази вакансій hh.ua, сталося у профсфері "Домашній персонал"- в порівнянні з січнем 2019 г. Кількість пропозицій про роботу в ній виросла на 41%. Трохи відстає "Туризм, готелі, ресторани" – в порівнянні з початком року кількість вакансій у цій профсфері зросла на 34%. І замикає трійку найактивніших роботодавців "Безпека", де кількість пропозицій роботи у березні збільшилася на 20%", – відзначили експерти.

Особливою популярністю під час гарячого сезону з року в рік стабільно користуються сфери продажу, обслуговування, адміністративна робота, сільське господарство, будівництво тощо. Так, HR-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна раніше розповідала, що найчастіше шукають продавців-консультантів, промоутерів, операторів і кур'єрів.

"Такі посади, як продавець-консультант, мерчендайзер, торговий представник, промоутер. Далі йдуть роботи оператора колл-центру, кур'єра, а в сфері гостинності вибір ще багатшими – адміністратор, хостес, офіціант, кухар, помічник кухаря, бармен, бариста, кондитер, матрос-рятувальник, біч-бой тощо", – зазначила Пашкіна.

Де шукають фахівців і скільки платять

Географія сезонної зайнятості в Україні цілком очікувана – найбільше пропозицій в курортних областях і там, де є різні бази відпочинку, санаторії. Згідно зі статистикою служба зайнятості, найбільше пропозицій сезонної зайнятості в минулому році було в Одеській, Хмельницькій, Вінницькій, Львівській та Київській областях.

У HeadHunter Україна додали, що в регіональному зрізі найактивніше поводяться роботодавці Харківської, Львівської, Дніпропетровської, Одеської, Запорізької, Івано-Франківської, Чернігівської, Херсонської, Миколаївської областей.

Що стосується оплати, то зараз на рекрутингових порталах можна знайти найрізноманітніші варіанти. Наприклад, на сайті OLX є багато пропозицій для продавців на торгові точки в Одесу, Затоку, Бердянськ, де обіцяють платити від 6 до 15 тис. грн на місяць. Є багато вакансій художників тимчасових тату без досвіду роботи, графік – по 12 годин роботи в день, а за тиждень обіцяють від 3 тис. грн і додатковий відсоток від прибутку.

Також шукають покоївок в готелі і на туристичні бази, яким обіцяють забезпечити харчування та проживання, правда, зарплата буде всього в районі 5-6 тис. грн. У морські міста кличуть барменів та офіціантів на зарплату від 10 тис. грн. На сайтах трапляється багато пропозицій роботи в інших країнах, як правило, в Польщі, Естонії, Болгарії тощо.

У HeadHunter Україна пояснюють, що основна причина, з якої українці виїжджають за кордон – високі зарплати, але за 2018 р можна відзначити позитивну динаміку у зарплатній політиці українських роботодавців.

"Однак її характер неоднорідний. Якщо у профсфері "Робочий персонал" в 2018 році зарплатні пропозиції у вакансіях виросли на 42%, а у виробництві – на 38%, що вище середнього показника зростання зарплат в минулому році, то в профсферах "Будівництво", "Туризм, готелі, ресторани"- на 20% і 15% відповідно, що нижче середньоринкового показника. Для зменшення відтоку трудової сили за кордон позитивна динаміка в питанні заробітних плат повинна зберегтися і посилитися", – підсумували в кадровому порталі.


Опубліковано : 07.05.2019 19:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман