новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Штучне зміцнення гривні триватиме до кінця березня

Повідомляє Бізнес Компаньйон 15.02.2019 10:17

Штучне зміцнення гривні триватиме до кінця березня

Фото з мережі Інтернет

Тимчасове штучне зміцнення гривні пов'язане з передвиборчими заходами влади і триватиме до кінця березня. Про це в коментарі кореспонденту ГолосUA повідомив фінансовий аналітик Олексій Кущ.

«Ситуацію, що склалася з положенням гривні слід розглядати виключно в контексті передвиборчих приготувань», - сказав економіст.

Як зазначив А. Кущ, в зимовий період, як правило, гривня девальвує.

«У гривні як у типовій сировинної валюти, є два яскраво виражених ознаки - це цикл ревальвації, який припадає на весну-літо і цикл девальвації, який припадає на осінь-зиму», - додав він.


Як пояснив А. Кущ, такий стан сформувалося за останні два-три роки і є прямим відображенням сировинного характеру української економіки.

«Раніше ж, свого роду« трансформатором », який виправляв положення, була промисловість, якої в умовах деіндустріалізації практично не залишилося», - уточнив експерт.

А. Кущ також пояснив, що в січні цього року традиційний цикл ослаблення гривні не відбувся виключно через передвиборних факторів.

«Адже тоді б представникам влади довелося б на форумах розповідати, що девальвація гривні є тимчасовим і через кілька місяців вона зміниться зміцненням», - уточнив економіст.
 
Тому, як стверджує А. Кущ, навіть якби затвердження НБУ про зміцнення гривні були б правдою, то це б хороший «козир» в руках опозиції ще раз підкреслити слабкість чинної влади.

«Для цього в НБУ було прийнято рішення штучно утримати гривню до кінця березня. І застосували для цього принцип «монетарної пружини», коли Нацбанк розміщує депозитні сертифікати і продає їх комерційним банкам під 16% річних. А Мінфін розміщує на внутрішньому ринку гривневі валютні ОВДП під 18-20% », - пояснив економіст.

 Але, при цьому, він додав, що ця «пружина» не може перебувати довго в стислому стані.

«Коли нерезиденти отримають доходи по ОВДП і почнуть вивозити ці гроші за кордон, тоді ми і побачимо ціну цій політиці», - підсумував А. Кущ.


Опубліковано : 15.02.2019 10:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман