новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Сторіччя з дня народження першого ректора тернопільського медуніверситету

Повідомляє Ровесник Василь Файфура, Анатолій Паламарчук. 19.08.2017 16:15

Сторіччя з дня народження першого ректора тернопільського медуніверситету

ФотоТДМУ

Нещодавно Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачеського відсвяткував свій ювілей – 60 років з дня заснування. Тепер маємо ще одну важливу дату – сторіччя з дня народження першого ректора ТДМУ – Петра Омеляновича Огія, який народився 16 серпня 1917 року в селі Боровківка Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії (тепер – Верхньодніпровського району Дніпропетровської області).

1

Петро Омелянович з трьома орденами Трудового Червоного Прапора. 1971 рік.

У 1937 році вступив на робфак Дніпропетровського медичного інституту, а наступного року був зарахований на І курс. У зв’язку з війною та евакуацією завершив навчання в Ставропольському медичному інституті. 1 серпня 1942 року йому було присвоєно кваліфікацію лікаря.

Після закінчення інституту Петра Омеляновича мобілізували до лав Червоної Армії. Він був учасником бойових дій і до 1946 року служив на різних офіцерських посадах –  від молодшого лікаря полку до начальника санітарної служби округу. Нагороджений орденом Червоної Зірки (1944).

 

Після демобілізації з 1946 по 1951 рік Петро Омелянович працював завідувачем райздороввідділу, районним хірургом і викладачем медичного училища в м. Ківерці Волинської області. Нагороджений Почесним знаком “Відміннику охорони здоров’я”.

У 1951-1957 роках Петро Омелянович – клінічний ординатор, а потім асистент кафедри хірургії Київського інституту вдосконалення лікарів і помічник міністра охорони здоров’я УРСР. У 1955 році захистив кандидатську дисертацію. Рішенням ВАК від 24 грудня 1958 року його затвердили  у вченому званні доцента по кафедрі “Хірургія”.

12 квітня 1957 року Рада Міністрів Української РСР прийняла Постанову № 343 про створення медичного інституту в м. Тернопіль. Петро Омелянович отримав призначення на посаду директора новоствореного інституту

Помер Петро Омелянович 16 квітня 1991 року в м. Жовті Води Дніпропетровської області від повторного інсульту.  Похований на місцевому цвинтарі.

Василь Файфура, Анатолій Паламарчук.


Опубліковано : 19.08.2017 16:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман