Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала телеканал СТБ на понад 1 млн 650 тисяч гривень за показ програм, які можуть завдати шкоди дітям та підліткам, у непередбачений для цього час, а саме до 23:00.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила під час засідання заступник голови Нацради Уляна Фещук, телеканал СТБ, зокрема, порушив частину 5 статті 28, в якій написано, що «ліцензіат не має права розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (психологічного або фізичного), і сцени, звернені до сексуальних інстинктів».

Йшлося про порушення, зафіксовані в кількох передачах і в їх анонсах — «Майстер-шеф. Діти», «Один за всіх», «Хата на тата» та «Битва екстрасенсів».

Члени Нацради п'ятьма голосами (двоє утрималися) проголосували за санкцію «штраф».

Як зазначив член Національної ради Сергій Костинський, це вже повторне впродовж року порушення телеканалом «СТБ».

"Історія з телеканалом «СТБ» продовжується вже тривалий час. Минулого року ми також зафіксували окремі епізоди в передачах, а також анонси, зміст яких має прояви жорстокості, насильства, брутальні вислови і так далі, що демонструвалися в дитячий час — тобто до 11 години. Національна рада призначила телеканалу СТБ санкцію «попередження». Цього разу ми також зафіксували порушення — не в одній, а в декількох передачах і в їх анонсах — «Мастер-шеф. Діти», «Один за всіх», «Хата на тата» та «Битва екстрасенсів», — сказав Костинський.

Він зазначив, що Нацрада звернулася до експертних організацій — Громадської ради при Національній раді, Незалежної медійної ради, Асоціації психологів України, Жіночого консорціуму України, — і вони підтвердили, що ці передачі дійсно містять епізоди, які порушують права неповнолітніх.

«Ми з'ясували, що ці передачі і анонси могли переглядати від 17 тисяч до 800 тисяч дітей», — уточнив член Нацради.

У коментарі кореспондентові Укрінформу він зазначив, що сьогоднішнє рішення було ухвалене, оскільки протягом року телеканал не виправився і продовжує порушувати законодавство, згідно з яким забороняється використання телеорганізації для завдання фізичної, психологічної, моральної дітям та підліткам.

«Саме через це ми ухвалили рішення застосувати санкцію „штраф“. Це 10% від суми ліцензійного збору — 1 млн 650 тис. гривень», — сказав він.

Костинський висловив переконання, що таке рішення спонукатиме СТБ та інші телеканали робити свої передачі в межах закону.

«Нам дорікають, що є саморегуляція і телеканали, індустрія мають самі розбиратися в таких моментах. Але ми бачимо, що саморегуляція починається після санкцій. Саме тоді всі починають думати, яким чином регулювати це чи інше питання», — зазначив він.

Як приклад Костинський навів питання української мови.

«Щодо застосування української мови як державної на телеканалах саморегуляція чомусь не працює. І щодо прав дітей також саморегуляція не працювала, доки Національна рада не почала за це давати санкції. Штраф у 1 млн 650 тисяч — це велика сума для будь-якого телеканалу. Я думаю, що ніхто не захоче отримувати таке попередження за порушення прав дітей», — підкреслив член Національної ради.