новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Тернопільські письменники гідно представили свої книжки на форумі у Львові

Повідомляє pro.te.ua 25.09.2018 20:17

Тернопільські письменники гідно представили свої книжки на форумі у Львові

Фото з мережі Інтернет

У Львові відбувся 25 ювілейний найбільший книжковий, літературний, культурний захід України і Центрально-Східної Європи – Форум книговидавців , який цьогоріч змінив назву на англійський штиб – BookForum. Оскільки це дійство з програмою в понад тисячу презентацій, майстер-класів, зустрічей, автограф-сесій тривало п»ять днів і я періодично побувала кілька днів на кількох локаціях, то вирішила написати тільки про те, що можна подати із словом -«вперше».

Уперше за всі роки таку масштабну знакову подію культурного життя держави офіційно відкрив президент України у Львівському національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. Як зазначив Петро Порошенко, місце проведення Форуму символічне, адже українське книговидання почалось ще у ХV столітті із відкриття перших друкарень саме у Львові.

На заході назвали переможців щорічної премії Президента України “Українська книжка року”. З понад 500, поданих на розгляд журі від 103 видавництв, відзначили твори Миколи Жулинського, Григорія Фальковича та Дмитра Степовика.

Замість довідки. Звання лауреата премії Дмитро Степовик і видавництво «Дніпро» одержали за книжкове видання “Євангеліє Бучацьке XII – XIII ст.”Це перемога в номінації “За вагомий внесок у розвиток українознавства”.

Бучацьке або ж Городиське Євангеліє – рукописна книга-пам’ятка XIII ст., написана на пергаменті давньо-слов’янською мовою києво-руської редакції, кириличним уставом. Має 160 аркушів, текст – традиційне Євангеліє. У XV ст. подарована Городиському монастиреві на Волині, потім – потрапила до Бучацького монастиря на Тернопільщині, звідси – її друга назва: Бучацьке Євангеліє. Від початку XX-го століття – в бібліотеці митрополита Андрея Шептицького. Нині зберігається у Львівському музеї українського мистецтва.

Також президент Петро Порошенко завітав на презентацію першої книжки глави УГКЦ Святослава Шевчука «Діалог лікує рани», що відбулася у Франковому університеті.Це перша презентація в Україні. І саме ця книжка, відзначив Петро Порошенко, стане першою, яку він прочитає з львівського форуму.

«Діалог лікує рани» – книжка-інтерв’ю з Блаженнішим Святославом авторства польського журналіста Кшиштофа Томасіка. Спочатку видання вийшло польською мовою. Презентації уже відбулися у Варшаві, Кракові, Любліні. Не всюди її зустрічали оплесками.

– Я представляю у цьому діалозі українську сторону, – сказав Блаженніший. – Бо інакше не було б що презентувати у Львові.

Тут можна знайти відповіді на питання про сьогоднішню Україну, Митрополита Шептицького, історію УГКЦ та виклики, які стоять перед нею у сучасному світі, польсько-українські стосунки, Римо-Католицьку Церкву та стосунки з нею в Україні, стосунки з російським православ’ям та екуменічний діалог. Для польського читача це – перша книжка про Українську Греко-Католицьку Церкву такого формату. Блаженніший Святослав на презентації наголосив, , що ця книга, і все, що він робить є насамперед – для молоді, за якою – майбутнє і що залишає немов би заповіт для українців – бути речниками діалогу. Патріарх заохотив читати книжку і черпати з неї, в який спосіб можна говорити і відповідати на запитання. Більше того, Глава Церкви попросив надсилати йому нові запитання, які можуть постати і відповідей на які не знайдеться у книжці. Це буде запорукою з»яви ще одного тому.

– Діалог лікує. Це можуть підтвердити і сучасні психологи. Нам так потрібно іноді висловити свій біль, свої сумніви, але так часто нам бракує когось, хто би нас вислухав. Мені би дуже хотілося, щоби ця книга закликала до спілкування, до діалогу, – сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Вперше спеціальними гостями книжкового ярмарку стали 2 відомі американські історикині – дослідниця Східної Європи Марсі Шор і редакторка The Economist та лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум. Серед закордонних зіркових авторів, які цьогоріч завітали на Book Forum Lviv – британець Генрі Марш і французи Фредерік Беґбедер та Олів’є Бурдо.

Фокусною темою цьогоріч стала “Ринок Свободи”.

При вході у приміщення, де відбувався Форум видавців, висіла фотографія Олега Сенцова. На вході учасникам пропонували спеціальні наліпки та бейджі із числом “129”. Це кількість днів, які голодує режисер Олег Сенцов у російській в’язниці. Впродовж п»яти днів число збільшувалося на одиницю. А 23 вересня українські та закордонні письменники, учасники форуму провели марафон-читання на підтримку Олега Сенцова і всіх українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму.
Організатори форуму визначили захід територією свободи. Бо читаючи, ми стаємо вільними. У час постправди з’являється враження, що серед різних цінностей, якими торгують, є і свобода. Зараз це визріло об’ємно. На панелях обговорень йшлося про те, як визначається ціна на свободу, залежно від умов торгівлі та суб’єкту, який стає її споживачем. Про спекуляції поняттями свободи, які активно використовуються у пропаганді.

– Є люди , які хочуть купити чиюсь свободу. Але є люди, які готові заплатити велику ціну за власну свободу. Ми маємо про це пам’ятати, – пояснила обрання теми для книжкового форуму його президент Олександра Коваль, яка очолює Український інститут книги.- Я вірю в те, що читання книжок може врятувати і конкретну людину в її конкретній складній ситуації, і може врятувати країну, якщо кожен українець у рік прочитає хоча б 5 книжок, – додала Олександра Коваль.

Вперше напередодні форуму відбувся флешмоб #5books. Треба було назвати в соцмережах п’ять книжок, які можна порадити прочитати наступного року. Бачачи банери політичного гатунку під гаслом п’яти книжок, усвідомлюєш, що кожен політик, який потирає руки перед виборчим сезоном, повинен би оприлюднити свій список. На кшталт: покажи, що ти читаєш, і я скажу, хто ти.

Уперше з часу заснування події організатори змінили логотип Форуму видавців. Нове зображення символізує відкриту книгу, що поєднує у собі чотири стихії: землю, вогонь, воду та повітря. Як зазначено у програмі книжкового свята, таким чином пропонують гостям Форуму літати, горіти, пірнати та літати разом із книжками.

А ще форум має нового співорганізатора – Український інститут книги – й нових закордонних партнерів. До заходу вперше долучився генеральний консулят Польщі у Львові і львівський Медіафорум.

Для того, щоб читач уявив величність заходу, назву кілька цифр. Головне місце Форуму – площа перед палацом Потоцьких, три поверхи лівого крила добудови і ще 50 інших локацій у місті, де розмістилися 260 видавництв і книготорговельних організацій, понад 1500 авторів, інтелектуалів, художників та культурних діячів з України та інших країн світу. Є й така цікава цифра не на штуки , а на вагу – на форум представлено 250 тонн книжок.

А тепер запрошую вас пройтися і оглянути це величезне книжкове царство. Шкода, що із світлин не можна зробити відеоряд, але дух фестивалю-форуму ви відчуєте. Особливість цього місця в тому, що тут ходять люди одним миром помазані із пакетами, набитими книжками. Любителів новинок книговидавництва дуже багато: урочисті, захоплені, очі горять, придивляються, приціняються, зустрічаються, обнімаються, знимкуються. Але продавці нарікають, що вперше за всі роки так мало купляють видань. Хоч представлені сотні нових книг, неозброєним оком видно чудовий дизайн і поліпшений папір, збільшилось число українських авторів, але багато з них залишаються невідомі для загалу через брак промоції літератури й літераторів.
У порівнянні з минулим роком, ціна на українську книжку зросла від 20 до 100%. У середньому коштує 100–150 гривень.

– З кожним роком рівень книжок, виданих в Україні, покращується, і ціни зростають, – каже письменник і видавець Юрій Винничук.- Все дорожчає. Якщо зрівняється з Польщею, то ще будуть вищими ціни на книжки. Але я тішусь, що так багато книжок, науково-популярної літератури. Хоча Україна відстає від Росії щодо книговидання класичної спадщини. У Росії видають 30-томники. В Україні не виходять повні зібрання творів українських письменників. Це зле, і має змінитися ситуація. Маса літератури не видається, у рукописах, чи ще видавалась у радянський час і під цензурою. Я намагаюсь видавати антології, українську модерну прозу початку ХХ століття, твори письменників, розстріляних на Соловках. Такі антології не є збиткові, їх закуповують для бібліотек. Цьогоріч Юрій Винничук презентував новий роман «Сестри крові» і яскраву дитячу книжечку «Цукровий півник» з ілюстраціями Костя Лавра.

На цьогорічному Форумі видавців уперше представлено серію книг «Слово про війну», ініціатором якої є учасник бойових дій на Донбасі, письменник Василь Піддубний. На сьогодні вийшло 3 томи з цієї серії.

Смачні словники на пательні готували на стенді видавництва «Авторська Кухня Словників». Я свіжоспечений купила. А Харківське видавництво «Асса» визначило наш час, як фантастичний, неймовірний. Художній редактор Олег Панченко побачив саме так його, ілюструючи нову книжку Анни Каньтох.

Тернопільські письменники та видавництва гідно представили свою продукцію у Львові. Відома письменниця Леся Коковська-Романчук презентувала подарункове видання “Міста карликів” у 2-х томах, яке випустило у світ видавництво “Богдан”. Художник – Олег Кіналь. Письменник Олександр Вільчинський приїхав з новою повістю “У степу під Авдіївкою”. В її основу лягли особисті враження з позаминулої зими, коли добровольцем поїхав на Донбас. Там був рядовим у складі 1-ї окремої штурмової роти ДУК ПС. Директор видавництва “Крок” Юрій Завадський на 25-й Форум привіз чимало поетичних перекладів. Письменниця Ганна Осадко на форумі була лише як художниця, брала участь у презентаціях новинок, які проілюструвала. Це повісті “Подвійна гра”,“Дівчата запізнюються” Джаклін Вілсон, “Драконарій” Едіт Несвіт. Ніна Фіалко презентувала свій новий роман “Холодний вітер перемін”. Сергій Синюк на форумі побував з новою книжкою “Улас Самчук: ескізи до творчого портрета”. Відвідала Форум видавців також Ірина Мацко. Письменниця провела низку цікавих івентів, де навіть навчала дітей і батьків складати казки, а також взяла участь в майстер-класі, де пояснювала, як писати для підлітків.

На стенді видавництва «Підручники і посібники» провела автограф-сесію Дзвінка Торохтушко , представивши казки « Сонечко» і « Диво в Ліцейному провулку» та збірку поезії «Осінь.Ню». Відбулася автограф-сесія і авторки «Щоденника драйвової панянки» Олени Чорної на стенді «Мандрівця».

Цікаві презентації, діалоги з читачами, тематичні лекції проводили на багатьох локаціях відомі літератори: Оксана Забужко, Мар’яна Савка, Валентина Семеняк, Дмитро Павличко, Андрій Курков, Сергій Жадан, Іван Малкович, Юрій Андрухович, Володимир Яворівський, брати Капранови, Юрко Прохасько, Микола Жулинський, Олександр Смик, Леонід Бицюра, Андрій Кокотюха…

Тут в багатьох варіантах можна було почути, що книжка то командна гра, результат співпраці авторів, редакторів, художників, поліграфістів, видавців. Такий захід, і головна його героїня – книжка – це те, що об’єднує нас і гуртує Україну. Приємно бути причетним до когорти людей , здатних генерувати і сприймати нові ідеї, поширювати поле культури, змушувати нас думати про сенси нашого життя в світі, що вічно змінюється. Той, хто хоче відкривати для себе незнане, насолоджуватися і купатися в українському слові, мусить побувати хоч раз у Львові тоді, коли на 5 днів за ним закріплюється статус книжкової столиці. Цьогоріч на фестивалі у Львові побувало понад 50 тисяч книголюбів із усієї України та світу.

Людмила ОСТРОВСЬКА


Опубліковано : 25.09.2018 20:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман