новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Тернополянам у Польщі: Освіта рідною мовою. Розробляють спільний документ

Повідомляє Наш вибір 23.10.2017 14:15

Тернополянам у Польщі: Освіта рідною мовою. Розробляють спільний документ

Фото з мережі Інтернет

Україна та Польща розроблять спільний документ, в якому підтвердять дотримання міжнародних зобов’язань щодо забезпечення прав меншин на освіту рідною мовою. Про це  за підсумками зустрічі з міністром національної освіти Республіки Польща Анною Залевською сказала міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, повідомляє Укрінформ.

“Ми зараз розпочали роботу над спільним документом, декларацією, яка підтверджує наші зобов’язання між нашими сторонами в частині можливості забезпечення і гарантування права польської меншини навчатися рідною мовою. При цьому ми дотримуємося принципу розширення навчання українською мовою”, – сказала Гриневич.

Вона наголосила, що цей принцип вже реалізується в польських школах України, де частина предметів вже викладаються українською мовою.

Гриневич також повідомила, що наразі в Україні є 5 шкіл з польскою мовою навчання. На етапі базової і старшої школи частина предметів викладається українською мовою. Також за її словами, така практика існує в Польщі в школах, де навчаються представники української громади.

“На період імплементації закону нам було важливо почути підтвердження дотримання міжнародних угод, дати інформацію та заспокоїти поляків України, що сторони гарантують навчання рідною мовою”, – сказала Залевська.

Як повідомила Залевська, документ буде опрацьовано протягом 2-3 днів.

Як відомо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон “Про освіту”, яким, зокрема, запроваджують 12-річну середню освіту, а мовою освітнього процесу в навчальних закладах визнають державну мову – українську.

В Угорщині, Румунії, Польщі, Болгарії й Греції висловили стурбованість у зв’язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.


Опубліковано : 23.10.2017 14:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман