новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Тернополяни можуть відвідати українську пустелю «Сахару» (Фото, відео)

Повідомляє teren.in.ua 25.06.2018 11:17

Тернополяни можуть відвідати українську пустелю «Сахару» (Фото, відео)

Фото з мережі Інтернет

Мало хто знає, проте в Україні є своя пустеля «Сахара», яку повинен відвідати кожен з нас.

Національний парк «Олешківські піски» – саме так називається унікальна й дещо незвична для українського клімату місцевість, яка знаходиться на Херсонщині, а саме в Олешківському, Каховському та Голопристанському районах. Парк займає 8020,36 гектара.

Унікальну місцевість можна спостерігати десятиліттями, проте лише 23 лютого 2010 року їй за Указом Президента надали статус Національного парку. Зазначу, що цього українські екологи та науковці добивалися майже від початку незалежності.

«Олешківські піски» займають територію двох нижньодніпровських арен – Козачелагерської та Чалбаської – які сформувалися у часи льодовикової доби.

Назва парку бере початки ще з часів Київської Русі. Колись на цій території було місто Олешшя, яке у наші дні отримало ймення Олешки. А от в Середньовіччя територію називали Алешківськими землями.

Сьогодні «Олешківські піски» – це не просто пустеля (клімат наближений до напівпустельного), а унікальна місцевість з незвичною флорою та фауною. Саме тут щороку проводиться кілька десятків наукових досліджень.

Влітку тут доволі спекотно. Інколи температура піску піднімається більш ніж до 70 градусів. У парку дощі – справжня рідкість, тоді як піщані бурі можуть траплятися по кілька разів на тиждень.

Попри досить суворий клімат тут є кілька водойм та пару типів піщаних ділянок. Окрім того саме тут можна зустріти кілька сотень деревних, трав’янистих та судинних рослин (з 24 видів останніх 12 занесені до Червоної книги України).

Не меншим є представництво фауни – емпуза піщана, лярра анафемська, махаон, полоз жовточеревий, гадюка степова, орлан-білохвіст, лунь польовий, лежень, сліпак піщаний, кандибка звичайна тощо. З усіх представлених видів 57 занесені до Червоної книги України.

До Національного парку з Тернополя можна добратися лише з пересадкою. Спочатку автобусом чи поїздом до Херсона, а звідти – автобусом до Раденська, чи будь-якого іншого наближеного населеного пункту. Поїздка в одну сторону триватиме понад 12 годин.


Опубліковано : 25.06.2018 11:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман