новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

У МОН назвали 10 змін в умовах прийому до вишів у 2019 році

Повідомляє studway.com.ua 05.09.2018 09:19

У МОН назвали 10 змін в умовах прийому до вишів у 2019 році

Фото з мережі Інтернет

На сайті Міносвіти розмістили для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік. Документ передбачає 10 основних змін і новацій.

1. Для вступу до вишів прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 та 2019 років з усіх предметів. Також можна буде подати сертифікати ЗНО за 2017 рік, окрім оцінок з іноземних мов – англійської, французької, німецької та іспанської.

2. Основна частина вступної кампанії стане коротшою: реєстрація електронних кабінетів на бакалавра почнеться 1 липня, а прийом заяв і документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня. Разом із тим, зареєструвати електронний кабінет можна буде до 30 серпня.

3. Творчі конкурси пропонують проводити до основної сесії ЗНО, а саме: з 16 березня до 15 травня. Водночас буде передбачена додаткова сесія творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але лише на контрактні місця.

4. До медичних і педагогічних вишів першочергово зараховуватимуть тих абітурієнтів, які захочуть працювати в селах. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань «Освіта/Педагогіка» й «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 років у селі або селищі міського типу.

5. Встановлення мінімальної кількості балів для вступу на окремі спеціальності планують продовжити. Для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», та «Педіатрія» потрібно буде набрати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики). Для спеціальностей галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини» – таку ж кількість балів з першого та другого конкурсних предметів. На спеціальність «Фармація, промислова фармація» – з другого та третього конкурсних предметів.

6. Фіксований перелік конкурсних предметів для вступу на бакалавра після 11 класів залишать і на вступ 2019-го. У 2018 році фіксованими були два конкурсні предмети, а третій вступник міг обрати з двох альтернативних варіантів. Наступного року ця схема теж діятиме, однак переліки предметів для певних спеціальностей змінять.

7. Для учасників бойових дій введуть пільги. Вони поширюватимуться не тільки на учасників АТО/ООС, а й на всіх вступників цієї категорії.

8. Для вступу в магістратуру збільшать перелік спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Йдеться про спеціальності «Музеєзнавство, пам’яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», а також усі спеціальності галузей знань «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології, «Публічне управління та адміністрування».

9. Вперше планують набрати вступників на молодшого бакалавра за двома сертифікатами ЗНО. Однак це стосуватиметься лише небюджетних конкурсних пропозицій.

10. Для вступу на бакалавра на основі молодшого спеціаліста за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузі знань «Управління та адміністрування» треба буде подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. А для вступу на базі молодшого спеціаліста на бакалавра чи магістра медичного спрямування – сертифікат про складання Ліцензійного інтегрованого іспиту Крок М.

Надати пропозиції можна до 19 вересня 2018 року на пошту: kernychna@mon.gov.ua.


Опубліковано : 05.09.2018 09:19

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман