новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

У Тернополі забивали голи свободи від наркотиків (Фото)

Повідомляє teren.in.ua 09.07.2018 09:17

У Тернополі забивали голи свободи від наркотиків (Фото)

Фото з мережі Інтернет

«Спорт чи наркотики? Життя чи смерть?» – під таким гаслом в Тернополі відбулася акція, приурочена Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом. Дружнім футбольним матчем організатори вирішили підтримати здоровий спосіб життя. Організували захід працівники підрозділу протидії наркозлочинності в Тернопільській області спільно з реабілітаційним психокорекційним центром «Твоя Незалежність». Співорганізаторами акції стали Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області та ГО «Джерела громадського здоров’я».

– Наркозалежні особи – особлива категорія клієнтів системи БПД. Чинне законодавство визначає обов’язкову участь захисника у кримінальному провадженні, якщо підозрювана/обвинувачена особа перебуває на обліку у нарколога, – зазначила директор Регіонального центру Ірина Хондогій.  

Тридцять п’ять років тому спробував ін’єкційні наркотики тернополянин Михайло. Чоловік системно коловся впродовж двадцяти п’яти років. Починав заради цікавості та ейфорії, а потім не зміг відмовитися. Від передозування загинула дружина чоловіка. Проте після лікування уже п’ять років Михайло не вживає наркотики.

– Приходять дні, коли наркотиків нема і коли починається ломка. Відчуття неприємні, перевертається весь світ і почуваєш себе некомфортно. Передати це неможливо. Людина впоратися з цим сама не може. Я радив би молоді, спираючись на свій досвід, пробувати наркотики не варто.

Профілактичною роботою серед уразливих груп населення, а саме з наркозалежними, вже майже десять років займається громадська організація «Джерела громадського здоров’я». Її керівник Тетяна Козарецька каже, що у них існує програма «обмін шприців», видають тут серветки, засоби контрацепції та інші необхідні речі. Одним з виходів від згубної залежності вона вбачає замісну терапію.

– Наркотик помолодшав, – зауважує Тетяна Козарецька. – З кожним роком молодшає і група, яка їх вживає. Але наша організація займається лише тими, хто вживає ін’єкційні наркотики. Бо програма покликана зупинити ВІЛ-інфекцію. За нашими даними, серед уразливих груп населення кількість інфікованих серед ін’єкційних споживачів та серед жінок комерційного сексу знизилася завдяки профілактичним програмам.

Фахівці кажуть, що викорінити наркоманію неможливо. Зате можна досягти позитивних результатів, зменшивши число залежних та проводячи профілактичні заходи.

Під час акції працював мобільний пункт консультування, де бажаючі могли отримати первинну правову допомогу.

Нагадуємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Фото – «Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області»


Опубліковано : 09.07.2018 09:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман