новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Використовуючи український досвід: Як Білорусь планує популяризувати свою мову

Повідомляє ustymenkooleh.patrioty.org.ua 25.03.2019 16:17

Використовуючи український досвід: Як Білорусь планує популяризувати свою мову

Фото з мережі Інтернет

Влада Білорусі мають намір популяризувати свою мову з урахуванням досвіду України, зокрема заохочувати громадян використовувати її, а не "насаджувати".

Держсекретар Ради безпеки Білорусі Станіслав Зась вважає, що в республіці необхідно культивувати білоруську мову, але робити це треба без тиску, передають Патріоти України з посиланням на місцеві ЗМІ.

"Треба визнати, що національна мова - одна з основ національної самоідентифікації будь-якого народу. Якщо ми говоримо про захист своєї ідентичності, ми повинні культивувати одну з його основ - мова. Культивувати, пропагувати, застосовувати - про це йдеться", - сказав Зась.

Він додав, що зараз молодь Білорусі починає повертатися до білоруської мови і використовувати її в розмовній мові. "І цей шлях треба пройти, щоб ми зміцнювалися як нація і як народ", - додав Зась.

Він так само відзначив, що мова не йде про те, щоб "насаджувати білоруську мову". Потрібно зробити так, що б мова стала модною і популярною.

На питання, чи не побоїться білоруська влада популяризувати свою мову, з урахуванням досвіду України, Зась відповів, що не побоїться. "Не побоїться популяризувати свою мову. Не ресурсом якимось адміністративним, зобов'язуючи або продавлюючи. Треба стимулювати, заохочувати, створювати умови, щоб застосування мови розширювалося", - сказав він.

Також держсекретар додав, якщо заохочувати і культивувати моду на білоруську мову, тоді і запит на освіту, ділове спілкування буде. "Треба починати в тому ж інформаційному просторі, щоб в тих же ЗМІ звучала білоруська мова, наші пісні, наше мистецтво пропагувалося. І щоб люди, діти, припустимо, вважали модним наш білоруський національний костюм", - додав Зась.


Опубліковано : 25.03.2019 16:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман