новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Випалювання рекордного глека у Тернополі вражає (Відео)

Повідомляє ternopoliany.te.ua Анна Семенків 23.07.2017 17:36

Випалювання рекордного глека у Тернополі вражає (Відео)

Фото прін скрін з відео Антона Марчевського

На першому фестивалі гончарства у Тернополі майстри з усієї України цілий день випалювали величезного глека, а вночі «вогняна» скульптура "влаштувала" для тернополян справжнє феєричне шоу.

 22 липня на фестивалі гончарства «Не святі горшки ліплять» тернополяни мали змогу цілий день спостерігати за майстер-класом по випалюванню гігантського глека. Для того, щоб посудина добре вигоріла, гончарі-умільці почали випалювати «вогняну» скульптуру ще з 9:30 години. Гончарі підтримували вогонь у печі паливними дерев’яними брикетами, а щоб глек добре вигорів та отримав гарне забарвлення, обмотали зверху захисною плівкою.

О 22:30 годині майстри зняли із глека захисне покриття, загасили у печі вогонь, а саму скульптуру закидали тирсою. Під час розбирання «вогняної» скульптури, гончарі попросили тернополян відійти подалі від палаючої посудини, тому що із глека вогонь «фонтанував», неначе лава з вулкану, а вгору летіла хмара білого попелу від тирси.

-  На цей півтораметровий глечик гончарі використали понад 200 кг глини. Випалювали глека ми 13 годин на зробленій для того спеціальній печі, і наразі його температура сягає до 600 градусів. Глека ми робили та такою технологією, що він не має дна та «вушок». Робили його майстри із усієї України, які й залишили на ньому свої підписи. Ми поки не вирішили, що робитимемо із глеком – можливо він тут залишиться, а можливо десь інде прикрашатиме Тернопіль, - зазначив гончар із Волині Валерій Ленартович.

Майстер додає, що гігантського глека гончарі ліпили радше для «кайфу», а не для того, щоб встановити новий рекорд. Щоб глека внесли до книги рекордів України, потрібно було спеціально запрошувати до Тернополя людей, та майстри не хотіли «заморочуватися» з припросинами. Все ж, до Дня міста гігантську скульптуру таки внесуть у «Книгу рекордів Тернополя».

Тернополянин Юрій Агієнко під час свята гончарів відзняв відео на свій мобільний телефон:

 


Опубліковано : 23.07.2017 17:36

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман