новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Випускників закладів профтехосвіти не пускатимуть до Польщі

Повідомляє Ровесник 04.09.2017 08:11

Випускників закладів профтехосвіти не пускатимуть до Польщі

Фото з мережі Інтернет

До кінця року на профтехосвіту Тернопільської області бракує 29 млн – на зарплату майстрів і техпрацівників, стипендії, оплату енергоносіїв. Тобто на неповні два місяці. Бюджет області не може повністю профінансувати всі заклади профтехосвіти, річний бюджет яких складає понад 200 млн грн.  Це майже половина освітянського бюджету області.

Зараз на часі питання створення нових спеціальностей. Зокрема, запроваджуємо спеціальності реставратора кам’яних споруд, фахівців з ліпнини та штукатурки, монтажника з утеплення фасадів та дахів, садівника, бджоляра. Адже фермерські господарства розвиваються і потребують таких кваліфікованих фахівців.

Вже подали документи в Міністерство освіти, щоб отримати ліцензії на дані спеціальності. Спеціальність монтажника санітарно-технічних устаткувань відкрили вперше на Тернопільщині на базі Чортківського училища. Створена чудова лабораторія, де не лише навчатимуться діти, а куди центр зайнятості скеровуватиме безробітних для перекваліфікації. Це одна з кращих лабораторій, які зараз є в області. Також закупили сучасне обладнання в Кременецький ліцей для навчання кравців, закрійників та швачок.

Абітурієнтів вистачає, але є проблема, що після навчання в Україні діти їдуть працювати в Польщу. Наразі з цим нічого зробити не можемо. Зараз на рівні Міністерства освіта та фахівців обговорюється задум щодо впровадження норми, згідно з якою випускник мав би відпрацювати на території України не менше трьох років. Бо держава вклала в тебе кошти, дала тобі знання, будь ласка – відпрацюй. А врешті людина побачить, що тут працювати не так вже й погано.

Проце розповіла начальник управління освіти Тернопільської облдержадміністрацїі Ольга Хома.


Опубліковано : 04.09.2017 08:11

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман