новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Як обрати університет і спеціальність: найкращі поради

Повідомляє cedos.org.ua 04.07.2019 13:17

Як обрати університет і спеціальність: найкращі поради

Фото з мережі Інтернет

Щороку тисячі вступниць та вступників обирають, де та за яким фахом здобувати вищу освіту. Цей вибір впливає на особистісний розвиток, формує оточення та професійні цілі. Тож важливо поставитися до нього ґрунтовно. На що потрібно зважати, обираючи майбутнє навчання?

Ми пропонуємо чекліст, який може допомогти Вам зробити свідомий вибір. Читайте уважно, міркуйте і ставте відмітки. Якщо Ви «зачекінились» за всіма пунктами — Ви на шляху до освіти, яка стане гарною основою для Вашого розвитку.

Щомісяця, поки Ви вчитеся, а не працюєте, Ви втрачаєте. Ви не отримуєте зарплату, яку могли б заробляти, якби пішли працювати одразу після школи. Щоб освіта була вигідною — Вам потрібна хороша освіта. Тоді Ви швидко «відіб’єте» гроші, які Ви втратили за час навчання, і підете «в плюс».

Крок 1

ВИБІР СПЕЦІАЛЬНОСТІ

Низький прохідний бал може стати проблемою. Так, Ви пройдете на бюджет. Але є ризик, що Ви та Ваші одногрупниці та одногрупники не мають необхідних знань для опанування програми вищої освіти. Намагайтесь вступати туди, де вищий прохідний бал. Так Ви будете навчатись у сильнішій групі. Цьогоріч Ви не здали ЗНО достатньо добре? Почекайте рік, здайте ще раз, вступіть наступного року з кращими балами.

Чим відрізняються менеджмент, маркетинг і підприємництво? Вам на комп’ютерну інженерію чи комп’ютерні науки? Самі назви спеціальностей Вам нічого не скажуть, краще дивіться опис та перелік предметів, з яких складається освітня програма спеціальності. Якщо не можете знайти цю інформацію на сайті університету - телефонуйте в заклад і просіть надати для ознайомлення програми курсів або методички з програмами курсів

Вузька спеціальність - це хороший варіант, якщо Ви точно знаєте, ким саме плануєте працювати. Наприклад, лікаркою/ем, пілотесою/ом, морячкою/ком, атомницею/ком. Якщо ж у Вас немає таких далекоглядних планів, краще уникати вузьких спеціальностей і на бакалавраті обрати ту, яка стане надійним фундаментом для подальшої вузької спеціалізації на старших курсах або на магістерці.

Крок 2

ВИБІР УНІВЕРСИТЕТУ

Чим старше Ви будете, тим складніше буде засвоїти інформацію. Тому купувати оцінки зараз - це красти власні можливості та час в майбутньому.

Це все ознаки того, що в університеті є зіркові викладачки/і. Це ті, хто стануть для Вас провідницями/ками у професійне життя. Достатньо, якщо Вам назвуть хоча б трьох таких викладачок/ів.

Низький прохідний бал може стати проблемою. Так, Ви пройдете на бюджет. Але є ризик, що Ви та Ваші одногрупниці/ки не мають необхідних знань для опанування програми вищої освіти. Намагайтесь вступати туди, де вищий прохідний бал. Так Ви будете навчатись у сильнішій групі. Цьогоріч Ви не здали ЗНО достатньо добре? Почекайте рік, здайте ще раз, вступіть наступного року з кращими балами.

Роботодавиці/вці дедалі більше звертають увагу на «м’які навички»: вміння працювати в команді, ефективні комунікації, стресостійкість тощо. Все це розвивається у позанавчальний час. Тому важливо, щоб університет створював можливості для студентських проектів і обміну досвідом з професіоналками/ами.

Вибіркові дисципліни допоможуть Вам набрати трендових навичок на останніх курсах, щоб вміти саме те, що буде потрібно на ринку праці після випуску.

Практика - це можливість познайомитись та зарекомендувати себе майбутній/ьому роботодавиці/вцю. Не втрачайте цю можливість

ЗА КОРДОНОМ

Посередниці/ки часто працюють на конкретні універи. Хорошим універам реклама не потрібна, вони зазвичай не платять посередницям/кам, тому посередниці/ки їх рідко пропонують.

За кордоном інформації про університети більше, ніж в Україні. Тому треба достатньо часу для її вивчення.

За кордоном теж є погані університети. Вчитися в них - витратити гроші і час на освіту, яка на ринку праці нікому не буде потрібна. Просто потрапити за кордон можна швидше і дешевше: поїдьте на мовні курси, на сезонну роботу, у волонтерській табір.

Лекція чи семінар в університеті - це не розмова в магазині. Елементарного рівня недостатньо. Тому спочатку потрібно вивчити мову, а потім вступити до університету.

Місцеве населення краще за Вас знає, де якісна вища освіта, тому можна довіряти їхньому вибору.

Безоплатна освіта часто передбачає високу конкуренцію на вступі чи під час навчання, що є запорукою більшої якості. Натомість платна освіта часто є ведмежою послугою - Вас не відраховують, навіть якщо маєте погану успішність, бо Ви приносите університету гроші.

У Польщі є спеціальний сайт для цього: ela.nauka.gov.pl У Словаччині є прогнози Центру праці, соціальних справ та сім’ї. Такі ж прогнози надають в Естонії oska.kutsekoda.ee/en Шукайте подібну інформацію у країні, в яку збираєтеся. Якщо ж Ви хочете в ЄС в цілому - скористайтеся прогнозами Євростату

У Польщі є спеціальний сайт для цього: ela.nauka.gov.pl 

У Словаччині є прогнози Центру праці, соціальних справ та сім’ї. Такі ж прогнози надають в Естонії oska.kutsekoda.ee/en 

Шукайте подібну інформацію у країні, в яку збираєтеся. Якщо ж Ви хочете в ЄС в цілому - скористайтеся прогнозами Євростату

Перевірте, чи університет є у списках ліцензованих університетів на офіційних сайтах міністерства освіти країни, куди вступаєте, або на сайтах офіційних інформаційних центрів з питань освіти. Без цього диплом не буде визнаний в Україні


Опубліковано : 04.07.2019 13:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман