новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Як стати волонтером і почати змінювати Україну тут і зараз?

Повідомляє studway.com.ua 11.07.2018 11:47

Як стати волонтером і почати змінювати Україну тут і зараз?

Фото з мережі Інтернет

Дe в Україні провести літо з користю та здобути неоціненний досвід волонтерства? Організатори розповідають усе про новий проект «Тут і зараз», який об’єднує активну молодь із різних регіонів України задля благородної мети.

Що таке проект «Тут і зараз»?

«Тут і зараз» – це всеукраїнський проект, спрямований на об’єднання молоді зі сходу та заходу України, а також на поширення ідеї активного громадянства та сталого розвитку в маленьких селищах України.

 

У чому суть проекту?

Із 12 по 19 серпня серпня дві команди по 25 волонтерів вирушать у тур: одна команда – на схід України, а інша – на захід. Упродовж тижня обидві команди відвідають по 3 селища, у кожному з яких здійснюватимуть екологічно-соціальні проекти. Тур розпочнеться в Києві, де команди пройдуть орієнтацію від організаторів «Тут і зараз». У кінці проекту команди знову зустрінуться в Києві, щоб підбити підсумки та обмінятися враженнями.


А які саме екологічно-соціальні проекти будуть робити під час турів?

Будемо будувати дитячі майданчики, фарбувати й реставрувати пам’ятки культури, прибирати береги річок та озер і багато іншого. Проекти залежать від потреб селищ, в які поїдуть команди.

До яких саме областей вирушать учасники?

Команда «Західного туру» відвідає селища в Рівненській, Чернівецькій, Львівській областях. Команда «Східного туру» поїде до Запорізької, Дніпровської та Донецької областей (підконтрольні Україні території).

Як плануєте поширювати ідею активного громадянства й сталого розвитку в селах?

Ми віримо, що власним прикладом зможемо показати місцевій громаді: здійснювати зміни – просто. Плануємо залучити якомога більше жителів селищ до роботи. Тим більше, у кожному турі буде присутній молодіжний делегат від України в ООН: він буде зустрічатись із молоддю і в ігровій формі розказувати про «Цілі сталого розвитку 2030».


А чи буде культурна програма?

Буде! Разом із професійними модераторами від «Docu/клуби» ми будемо дивитись документальне кіно, підібране командою Docudays UA. Також будемо проводити вечори поезії, вечори біля багаття та інші заходи разом із жителями селищ. Не можна забувати й про те, що ми відкриватимемо такі куточки України, які ви ще ніколи не бачили. Тому неймовірна кількість мальовничих краєвидів гарантована!

Як подорожуватимете, де будете харчуватись і спати?

У кожної команди буде свій автобус. Спатимемо в спальниках у будинках культури або в спортзалах сільських шкіл. Сніданок готуватимемо самі (зазвичай це вівсяна каша, чай, печиво та фрукти). Обід і вечерю спеціально для нас готують у кафе або їдальнях. Тому навіть не сумнівайтеся, що ми нагодуємо всіх: і вегетеріанців, і веганів, і м’ясоїдів. Також у кожній точці туру обов’язково буде душ.

Які правила участі в турі?

Насправді їх чимало, але вони не складні. Зазвичай ми ознайомлюємо учасників із правилами під час орієнтації перед початком проекту. Необхідно знати заздалегідь, що під час туру заборонено курити, вживати алкоголь та наркотичні речовини.

Чи є вікові обмеження для учасників проекту?

Так, брати участь у проекті можуть українці віком від 18 до 27 років.

Участь у проекті безкоштовна?

Майже. Більшість витрат покриває грант, але кожен волонтер повинен сплатити внесок у 300 гривень. Ці гроші підуть на фірмову футболку та медичне страхування.

Як долучитись до проекту?

Необхідно заповнити анкету за посиланням. Дедлайн – 17 липня. Долучайтесь до нашої сторінки у Facebook.

Що кажуть торішні учасники?

Згадує Уляна Автономова з Дніпра, учасниця Східної частини Туру «Тут і зараз 2016»: «Харківська область, 7 кілометрів від кордону з РФ. Ми на святкуванні дня громади, що об’єднує 6 селищ: стоїть сцена, готується їжа просто неба, збираються місцеві. На сцену виходить голова Рубіжненської сільської ради та вітає всіх українською. Жінка струнка та привітна, помітно, що трохи нервує, бо збирається дощ. Певно, що в той момент кілька стереотипів зруйнувалися миттєво: навіть така близькість до кордону не зумовлює мову спілкування, а зібрання громади може бути не лише формальною зустріччю, а й душевним привітанням найбільш літньої пари або наймолодшого мешканця громади. Краще один раз побачити, яка вона, твоя країна, ніж почути тисячу разів».

Своїми враженнями поділилася учасниця західної частини туру «Тут і зараз 2016» Лілія Нічіпорчук з міста Донецьк (наразі живе в Києві): «Я приїхала з Донецька та переживала, що мене не приймуть. Але в кожному селищі на заході України були люди, готові прийняти нас навіть до себе додому. Стільки щедрості, добра й теплоти я побачила саме на турі. А опісля мені здалося, що не тільки я, але й усе довкола змінилось. Я побачила Україну не з екрана телевізора, а живу, справжню, рідну.

«Тут і зараз» дав можливість зробити щось хороше. Нас було 20 людей. Ми побудували дитячий майданчик, відновили пам’ятник, прибрали ліс… 20 людей. Командна робота. І світ став трохи кращим!

Зміни починаються знизу – тепер я це точно знаю».


Опубліковано : 11.07.2018 11:47

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман