новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Як вибрати шкільний рюкзак для тернопільського першокласника? (відео)

Повідомляє Ровесник 20.08.2017 15:15

Як вибрати шкільний рюкзак для тернопільського першокласника? (відео)

Фото з мережі Інтернет

 

Які бувають рюкзаки для школи?

Поговоримо про три основні різновиди рюкзаків для школяра: ранець, рюкзак і портфель. Наші батьки ходили до першого класу з портфелем в руках. Час змінюється, мода теж і тепер в перший клас учні йдуть вже зі зручними рюкзаками різних видів і форм. Сьогодні існує величезний вибір рюкзаків, які забезпечують зручність і зберігають здоров'я дитини.

Портфель

Портфель має одну основну відмінність, з якою він програє в рази ранцю або рюкзаку - це відсутність лямок для носіння його на спині. Тому портфель хочеш-не хочеш, а носити потрібно тільки в руках. Для маленьких школярів лікарі-ортопеди не рекомендують такий формат.Якщо зовнішні відмінності між ранцем і рюкзаком не помітні, то це не означає, що їх немає. Насправді вони існують.

Ранець

Ранець - це каркасний рюкзак зі щільною спинкою і лямками. Як правило, у ранця жорсткіший корпус, ніж у рюкзака. Пластикові вставки по всій поверхні ранця створюють корпус більш щільним.Хороший знак для батьків дитини - ранець незручно носити на одному плечі завдяки твердому корпусу, тим самим, не дозволяючи дитині заробити сколіоз.

Рюкзак

А ось рюкзак має м'який корпус. Цей варіант більш підходить для підлітків - у них вже зміцніла спина, на відміну від малюка-першокласника. Тим більше, що підлітки не вибирають жорсткий каркас ранця. Їм більше подобаються спортивні рюкзаки або стильні сумки через плече.

 Які шкільні рюкзаки кращі?

Лікарі-ортопеди дітям молодших класів радять носити саме ранець, тому як він позитивно впливає на поставу дитини. Жорсткий корпус допомагає рівномірно розподілити вагу шкільних підручників по хребту учня. Крім цього, каркасний корпус прекрасно захищає вміст в ранці, в разі, якщо дитина впала, вдарила сумку або потрапила під дощ, сніг. Цей варіант хороший для дітей молодшого віку, тим, що вони не зовсім вміють дбайливо ставиться до своїх речей.

Як вибрати рюкзак для школяра?

З чого б ви почали вибір шкільного рюкзака для своєї дитини? Батьки, в першу чергу, хочуть, щоб він був зручним і доступним за ціною. Ну і, звичайно ж, щоб він був міцним і прослужив хоча б один навчальний рік у школі. Адже ми всі знаємо, як йому дістається часом від дітей - його навантажують до упору, кидають на підлогу. А ще на ньому зручно кататися взимку з гірки.

Діти ж, у свою чергу, більшу перевагу віддають тому, як виглядає сам рюкзак, наскільки він яскравий, барвистий і які герої мультиків його прикрашають. А ось мудрість батьків полягає в тому, щоб поєднати бажання дітей зі своїми критеріями вибору. Крім цього, важливо пам'ятати, що хороший ранець - це здорова постава вашої дитини і бажання дитини носити рюкзак до школи.

 

Вага рюкзака школяра

Скільки повинен важити рюкзак школяра? Згідно з нормативами чинного ГОСТу, рекомендується дотримуватися до одного кілограма ваги порожнього рюкзака. Але тут важливо не тільки вибрати ранець для дитини відповідного ваги, але і стежити за вагою вже навантаженого рюкзака. Адже сама вага рюкзака з усім вмістом для учнів початкових класів не повинна перевищувати приблизно 2-3 кг. Тобто повна вага ранця повинна становити не більше 10% -12% від ваги дитини.

Ранець з ортопедичною спинкою

Який ранець краще купити першокласнику? Якщо ми говоримо про здоров'я дитини, то варто віддати перевагу ранцю з ортопедичною спинкою. Чому це важливо? На такий спинці рюкзака повинні бути розміщені кілька м'яких подушечок, які повторюють природні вигини хребта, рівномірно розподіляють навантаження на спину і підтримують правильну поставу.

Крім цього, спинка рюкзака повинна забезпечувати так звану вентиляцію. Тобто м'яку прокладку зі спеціальної сітчастої тканини, за допомогою якої спина дитини не буде потіти при тривалому контакті з ранцем.

Перевірте, щоб унизу рюкзака знаходився поперековий упор у вигляді невеликого валика, на який припадає основне навантаження при правильному носінні ранця. Лямки ранця обов'язково повинні регулюватися по довжині, при цьому не розтягуючись, тому що від цього залежить, наскільки правильно буде розташований сам ранець на спині. Ще краще буде, якщо регулюючі пряжки будуть знаходитись не лише в нижній, а й у верхній частині лямок. Рекомендується підбирати рюкзак з шириною лямок в 4-5 см.

Розмір ранця

Найкраще, якщо у вас є можливість приміряти рюкзак на дитину. Переконайтеся, що нічого не тисне, не тисне і сам рюкзак сидить комфортно і правильно, прилягаючи до спини. Також переконайтеся, що верхній край ранця не впирається в потилицю дитині, а нижній - не тисне в спину. Якщо дитині не зовсім комфортно, спробуйте відрегулювати спинку і лямки. Щоб визначити комфортність обсягу сумки, попросіть продавця наповнити рюкзак будь-яким вмістом і перевірте, чи зручно з ним дитині, чи немає якихось перекосів і т.д.

Не варто купувати рюкзак «на виріст» - в такому випадку його буде незручно носити і вага тих же самих підручників буде здаватися більше, ніж він був би насправді. Якщо нічого не тисне і дитині з ним комфортно - купуйте. В іншому випадку, не пошкодуйте часу і пошукайте іншу модель.

Форма ранця

Як уже згадувалося вище, для першокласника краще обрати каркасний ранець з твердою спинкою. Він буде добре тримати форму і дбайливо збереже весь вміст в цілості й схоронності. Крім того, форма ранця повинна бути такою, щоб опади не збиралися на його верхній частині і не змогли зашкодити вмісту. На це також варто звернути увагу. Каркасна форма рюкзака, завдяки алюмінієвому каркасу, щільно прилягає до спини дитини і тримає форму, не допускаючи зміщення центру ваги сумки.

Рюкзаки мішкуватої форми не варто купувати для дітей молодших класів. Вміст рюкзака тисне в спину дитини і може бовтатися, що створює додаткові незручності. Вони більше підходять учням старших класів, підліткам, у них вже спина сформувалася.

Міцність матеріалу

Які рюкзаки якісні? Якісний рюкзак зшитий зі спеціальної міцної тканини, яка не пропускає воду. Таку тканину з одного боку потрібно постаратися, щоб забруднити, а з іншого - досить просто випрати. А спеціальна просочена тканина забезпечує водонепроникний ефект.

Також зверніть увагу на шви рюкзака, наскільки вони міцні і не розпустяться в перший же тиждень навчання. Хороший варіант - це рюкзак з прогумованим або пластиковим дном. Такий ранець не страшно поставити на підлогу - вид і стан підручників, зошитів буде збережений.

Світловідбивачі

Часто ми не замислюємося про важливість світловідбивних елементів на рюкзаку школяра. Але світловідбивачі або яскраве забарвлення рюкзаків робить дітей помітнішими на дорозі, тим більше в темний час доби. До речі цей пункт є обов'язковим згідно з нормативами Держстандарту.

Крім цього, зовнішній вигляд рюкзака повинен мати в своєму складі флуоресцентні матеріали, що дозволяють зробити дитину помітніше в світлий час доби. Вважається найпомітнішим кольором для водіїв на дорозі - це помаранчевий і жовтий.

До того ж діти не завжди можуть об’єктивно оцінити ситуацію на дорозі. І далеко не всі водії, нажаль, дотримуються правил. Саме цьому світло відбиваючі елементи на ранцю настільки ж важливі, як і пояснення дитині правил поведінки на дорозі.

Лямки рюкзака

Комфорт дитини під час користування рюкзаком залежить саме від розміру і якості лямок.

Головне, що  необхідно  знати про лямки рюкзака – це те, що вони повинні бути достатньо  міцними і регульованими. Чим більша ширина лямок, тім зручніше їх носити на спині, і тим меншою відчувається вага рюкзака. Рекомендована ширина 4 -5 см. Якщо буде трохи ширше – теж добре. Зручно буде, якщо рюкзак має  S- образні плечові лямки з м’яким наповненням, які зберігають форму.  Гарний варіант, коли у ранця між лямками є фіксуючий ремінь, щоб вони не сповзали з плечей.  У такому випадку ремінь буде забезпечувати додаткову підтримку хребта.

Що стосовно самої ручки ранця, то тут підхід індивідуальний, оснований на уподобанні батьків. Якщо Ви забираєте дитину зі школи і несете її рюкзак, то комфортно буде, коли ручка м’яка та зручна.

Але якщо рюкзак матиме тонку незручно ручку, яка врізається в руку, то у такому випадку ваш школяр не стане носити рюкзак у руках, що  добре вплине на хребет. Але з іншої сторони і Вам буде не зручно носити рюкзак зі школи.

Зовнішній вигляд рюкзака

Ідеальний вибір рюкзака – це коли рюкзак, який подобається дитині цілком влаштовує Вас, відповідаючи усім вимогам по комфортності, надійності і зручності виробу. Не секрет, що для дитини найважливішим є зовнішній вигляд рюкзака, хто на ньому зображений і т.д. Саме цьому важливо обговорити з дитиною як повинен виглядати майбутній рюкзак ще перед походом до магазину. Не варто противитись уподобанням дитини. Бо, якщо ви купите ранець з улюбленими героями, то з’явиться більше шансів, що він буде його берегти, із задоволенням збирати і доглядати його. Навіть, якщо така річ буде подобатись йому не довго, тому що смаки швидко змінюються.

Дівчатка, наприклад більше полюбляють ранці, прикрашені стразами або чимось блискучим, із зображенням ляльки Барбі і т.д. Вибір ранця краще за все робити разом з дитиною, щоб вона із задоволенням потім його носила.

 

 

 


Опубліковано : 20.08.2017 15:15

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман