новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Як відрізнити фальшиву гривню

Повідомляє news.finance.ua 10.12.2018 12:17

Як відрізнити фальшиву гривню

Фото з мережі Інтернет

Щоб не стати жертвою фальшивомонетників, слід у разі виникнення будь-яких сумнівів в достовірності банкнот перевірити захисні знаки.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

“Головне, що слід пам’ятати – у разі сумнівів у справжності банкнот потрібно не поспішаючи перевірити кілька захисних елементів. У переважній більшості підроблені банкноти гривні виготовляються з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевих і лазерних принтерів. І якщо просто уважно розглянути банкноту, можна відразу відрізнити підробку від справжньої банкноти”, – зазначили в НБУ.

При цьому у відомстві уточнили, що первинним засобом перевірки справжності банкнот є водяні знаки – зображення, видимі при розгляданні банкноти проти світла: багатоколірний водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, а також світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака гривні.

Іншими захисними елементами купюри є: занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій розміщуються позитивні і негативні тексти і мікротекст, рельєфні зображення на поверхні банкнот визначаються пальцями рук на дотик. Ці зображення забезпечуються спеціальним видом друку, при якому фарба на папері лягає опуклим шаром і легко визначається при дотику; приховане зображення – зображення цифрового позначення номіналу, що стає видимим при розгляданні банкноти під гострим кутом до джерела світла.

Також використовується наскрізний елемент (суміщене зображення) – це зображення, що виконані в одному місці з лицьового і зворотного боків банкноти і поєднуються або доповнюють один одного при розгляді проти світла; зображення, виконані оптично змінними фарбами, які змінюють колір при розгляданні банкноти під різними кутами зору.

Як відзначили в Нацбанку, сучасна система захисту банкнот гривень перебуває на одному рівні з системами захисту провідних валют світу, наприклад, євро.


Опубліковано : 10.12.2018 12:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман