новини ровесника

1
У Тернополі школяр організував виробництво FPV-дронів

2
Тернопільська суддя Андрусик – російський агент в судовій системі України?

3
Винахідник з Дніпра став лауреатом премії від Кабміну

4
Тернопільська суддя Надія Андрусик хоче перевершити «досягнення» горезвісних хабарників Зварича, Чауса та Князєва

5
Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

6
Чекає на «рускій мір»: корумпована суддя Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі

7
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

8
Сети суші для новорічного святкування - вигідно та смачно в Янг

9
У МОН озвучили, якою буде нова зарплата вчителів у 2024 році

10
Скільки коштують послуги репетиторів у Тернополі?

Як вигідно зберігати гроші: в НБУ дали поради українцям

Повідомляє news.finance.ua 09.08.2018 16:17

Як вигідно зберігати гроші: в НБУ дали поради українцям

Фото з мережі Інтернет

Зараз українці можуть робити заощадження, використовуючи такі форми, як депозити, облігації внутрішньої державної позики, іноземні інвестиції тощо. Що стосується прибутковості, то ОВДПбільш вигідні, ніж депозити.

Про це розповів заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський в ефірі одного з українських телеканалів.

“Зараз є кілька форм, у яких можна тримати заощадження. Найбільш класична — це депозит. Депозитам українці віддають найбільшу перевагу. Обсяг депозитів в банківській системі на 1 серпня склав 458 млрд грн. Більш ніж 50% зберігається саме в гривні, відповідно, трохи менше — в іноземній валюті”, — повідомив Лепушинський.

При цьому, за його словами, вдалою альтернативою депозиту є купівля облігацій внутрішньої державної позики Міністерства фінансів – або у гривні, або у валюті.

Крім того, фізичні особи можуть отримати електронну ліцензію НБУ і інвестувати кошти за кордон: або в певну пенсійну схему, або на свій рахунок, або інвестувати в нерухомість.

“Гривневі ОВДП сьогодні досить привабливі. Адже ставки за облігаціями значно вищі, ніж за депозитами. Крім того, доходи від зберігання коштів на депозитах обкладаються податком на доходи фізичних осіб (18%) і військовим збором (1,5%), в той час як доходи від інвестування в ОВДП — тільки військовим збором”, — звернув увагу Лепушинський.

Як пояснив фахівець, різниця в прибутковості відчутна. Наприклад, за 3-місячним депозитом ставка в банку буде 14%. Мінус податок — буде приблизно 11,3%. За ОВДП ставка 18%.


Опубліковано : 09.08.2018 16:17

Новини Бізнес Компаньйон

Новини з тернопільщини

Комфорт Гурман